Το παρελθόν μας επηρεάζει το παρόν, το οποίο με τη σειρά του αλλάζει το μέλλον μας.

Αν όμως ο χρόνος ήταν σα χώρος, δε θα έπρεπε και το μέλλον να επηρεάζει το παρελθόν και το παρόν;

Μια ενδιαφέρουσα μελέτη υποδηλώνει, ότι μπορεί να συμβαίνει ακριβώς αυτό και πως τα αποδεικτικά στοιχεία υπάρχουν στον κόσμο της κβαντομηχανικής.

Μια ομάδα επιστημόνων στις ΗΠΑ επινόησε μια σειρά από νέα πειράματα, για να εξετάσει τις κβαντικές μηχανικές ιδιότητες των μεμονωμένων σωματιδίων.

Τα σωματίδια αυτά έχουν μια κατάσταση, που δεν είναι απλώς άγνωστη, αλλά εντελώς απροσδιόριστη προτού μετρηθούν.

Η ίδια όμως η πράξη της μέτρησης αναγκάζει το σωματίδιο να καταρρεύσει σε μια ορισμένη κατάσταση, όμως έχει δείξει το πείραμα με τη γάτα του Schrödinger.

Η γάτα του Σρέντινγκερ είναι ένα νοητικό πείραμα, που χαρακτηρίζεται και ως παράδοξο, επινοήθηκε από τον Αυστριακό φυσικό Έρβιν Σρέντινγκερ (Erwin Schrödinger) το 1935. Αναπαριστά αυτό που είδε ως το πρόβλημα στην ερμηνεία της Κοπεγχάγης για την κβαντομηχανική στην εφαρμογή της σε καθημερινά αντικείμενα. Το σενάριο παρουσιάζει μια γάτα, η οποία μπορεί να είναι ταυτόχρονα ζωντανή και νεκρή, με την κατάστασή της να συνδέεται με προηγούμενο τυχαίο γεγονός. Το νοητικό πείραμα συναντάται συνήθως σε θεωρητικές συζητήσεις για τις ερμηνείες της κβαντομηχανικής. Κατά την ανάπτυξη αυτού του πειράματος ο Σρέντινγκερ επινόησε τον όρο κβαντική διεμπλοκή. (Πηγή: Wikipedia)

Ο καθηγητής Kater Murch από το πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον βρήκε, ότι γνωρίζοντας το μελλοντικό αποτέλεσμα ενός σωματιδίου, μεταβάλλεται η κατάστασή του στο παρελθόν.

Χωρίς τη γνώση αυτής της πληροφορίας, η κατάσταση του σωματιδίου είναι πιο πιθανό να παραμείνει η ίδια.

Με άλλα λόγια, η γνώση των μελλοντικών γεγονότων μπορεί να αλλάξει το παρελθόν.

Αν αυτό αποδειχθεί αληθές στον «κλασικό» κόσμο, θα σήμαινε ότι όσα κάνουμε τώρα έχουν επηρεαστεί από αποφάσεις που έχει πάρει μια μελλοντική εκδοχή μας.

Φυσικά, όλα αυτά στη θεωρία.

Ωστόσο, όπως αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail, οι επιστήμονες ανέπτυξαν συσκευές που τους επέτρεψαν να μετρήσουν αυτά τα εύθραυστα κβαντικά συστήματα, για να διαπιστώσουν αν όντως κάτι τέτοιο συμβαίνει στον κβαντικό κόσμο.