Την αιματηρή επίθεση στα γραφεία της γαλλικής σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo καταδικάζουν οι ηγέτες των χωρών των Βαλκανίων.

Η Βουλγαρία καταδικάζει με σθεναρό τρόπο την επίθεση κατά των γραφείων της εβδομαδιαίας σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo, στο Παρίσι, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 12 ανθρώπων, δήλωσε ο Βούλγαρος πρόεδρος Ρόσεν Πλέβνελιεφ.

Αυτή η «βάρβαρη πράξη βίας και τρομοκρατίας μού έχει προκαλέσει τρόμο και θλίψη», αναφέρει ο Βούλγαρος πρόεδρος σε επιστολή του προς τον Γάλλο ομόλογό του Φρανσουά Ολάντ, στην οποία εκφράζει επίσης τα συλλυπητήριά του προς τις οικογένειες των θυμάτων.

«Η Βουλγαρία συμμερίζεται τον πόνο του γαλλικού λαού και θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τους εταίρους της στο πλαίσιο της μάχης κατά της τρομοκρατίας», σημειώνει ο κ. Πλέβνελιεφ.

Την επίθεση κατά της Charlie Hebdo καταδίκασε και ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, τονίζοντας ότι καμιά αιτία δεν μπορεί να δικαιολογήσει την τρομοκρατία.

«Αυτή η αιματηρή τρομοκρατική ενέργεια μας έχει προκαλέσει θυμό για τη βίαιη απώλεια ανθρώπινων ζωών και την καταπάτηση της ελευθερίας του λόγου», τονίζει, σε δήλωσή του για το μακελειό στο Παρίσι, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός.

Συλλυπητήρια επιστολή στον Γάλλο ομόλογό του Φρανσουά Ολάντ απέστειλε και ο πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις, χαρακτηρίζοντας την επίθεση «στυγνή και δειλή».

Ο Ρουμάνος πρόεδρος, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα στις 21 Δεκεμβρίου, εκφράζει, επίσης, τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων και την αλληλεγγύη του στον γαλλικό λαό.

«Διαβεβαιώνω όλους τους εταίρους της Ρουμανίας για την πλήρη στήριξή μας στη μάχη κατά της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού οποιασδήποτε μορφής. Η Διεθνής Κοινότητα θα πρέπει να έχει σταθερή στάση απέναντι στις τρομοκρατικές ενέργειες που στόχο έχουν την κατάλυση του κράτους δικαίου και την παραβίαση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των πολιτών», αναφέρει -μεταξύ άλλων- ο κ. Γιοχάνις.
Συλλυπητήριο τηλεγράφημα στον Γάλλο ομόλογό του Μανουέλ Βαλς απέστειλε ο πρωθυπουργός της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, σημειώνοντας ότι «αυτές τις στιγμές, είναι δύσκολο να βρει κάποιος λόγια παρηγοριάς γι’ αυτούς που έχασαν τους αγαπημένους τους».

«Μας έχει συγκλονίσει το γεγονός αυτό, αλλά είμαστε βέβαιοι ότι η Δημοκρατία της Γαλλίας και ο μεγάλος γαλλικός πολιτισμός, ο οποίος είναι φημισμένος για την ανεκτικότητά του, γνωρίζει πώς να χειριστεί τους κινδύνους της τρομοκρατίας», υπογραμμίζει ο Σέρβος πρωθυπουργός.

Η Δημοκρατία της Σερβίας, συνεχίζει, «θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να παράσχει κάθε βοήθεια στη μάχη κατά της τρομοκρατίας, καθώς πρόκειται για τον μεγαλύτερο παγκόσμιο κίνδυνο».

Από την πλευρά της, η Προεδρία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης χαρακτήρισε την επίθεση βάρβαρη τρομοκρατική ενέργεια. «Η Προεδρία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης θεωρεί πως δεν πρόκειται μόνο για μια επίθεση κατά της Charlie Hebddo ή της Γαλλίας αλλά κατά ολόκληρου του ελεύθερου και δημοκρατικού κόσμου καθώς και κατά της ελευθερίας της έκφρασης», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Ο πρώην επικεφαλής της Ισλαμικής Κοινότητας της χώρας Μούσταφα Τσέριτς καταδίκασε επίσης την τρομοκρατική ενέργεια, καλώντας τους μουσουλμάνους της Ευρώπης να προστατεύσουν το Ισλάμ από τη διάδοση τρόμου στο όνομα αυτής της θρησκείας.

«Δεν υπάρχει θρησκεία που να δικαιολογεί την αδικία και να το χύνεται αίμα αθώων ανθρώπων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μούσταφα Τσέριτς, ενώ απηύθυνε έκκληση και προς τα μέσα ενημέρωσης να μην δαιμονοποιούν καμιά θρησκεία «εξαιτίας κάποιων τρομοκρατών που καταχρώνται την πίστη».

Την επίθεση στην εβδομαδιαία σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo καταδίκασαν, επίσης, ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός της Κροατίας, Ίβο Γιοσίποβιτς και Ζόραν Μιλάνοβιτς αντίστοιχα.

«Εστάλη ένα μήνυμα, θα έλεγα, σε ολόκληρο τον κόσμο, ότι υπάρχει ένας κόσμος του κακού και της μη ανεκτικότητας που είναι έτοιμος να θυσιάσει ανθρώπινες ζωές για την επίτευξη των πολιτικών του στόχων», δήλωσε ο κ. Γιοσίποβιτς κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Οροσλάβιε, όπου πραγματοποίησε επίσκεψη ενόψει του β’ γύρου των προεδρικών εκλογών, την προσεχή Κυριακή, στον οποίο θα αναμετρηθεί με την υποψήφια του HDZ Κολίντα Γκράμπαρ-Κιτάροβιτς.

Αναφερόμενος στην ισλαμική κοινότητα της Κροατίας, ο κ. Γιοσίποβιτς τόνισε ότι τα μέλη της «δεν συμμερίζονται τις ιδέες και τα μηνύματα των τρομοκρατών» και πρόσθεσε: «Αυτοί οι άνθρωποι είναι αναπόσπαστο τμήμα της κοινωνίας μας […] υπερασπίστηκαν τη χώρα μας και στηρίζουν τους κροατικούς θεσμούς. Είμαι πεπεισμένος ότι κανείς στην Κροατία δεν θα σκεφτόταν να εξισώσει την τρομοκρατία με τους μουσουλμάνους που ζουν στην Κροατία. Είναι έντιμοι και αξιοσέβαστοι άνθρωποι, που αγαπούν την Κροατία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο Κροάτης πρωθυπουργός Ζόραν Μιλάνοβιτς, σε επιστολή του προς τον Γάλλο ομόλογό του Μανουέλ Βαλς -μεταξύ άλλων- εκφράζει τα συλλυπητήριά του στο γαλλικό λαό και τις οικογένειες των θυμάτων, καταδικάζοντας τη «βάρβαρη ενέργεια» και εκφράζοντας την ελπίδα πως οι δράστες θα ταυτοποιηθούν και θα συλληφθούν.

Την επίθεση στην Charlie Hebdo καταδίκασε από την πρώτη στιγμή και η Σλοβενία διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών της χώρας Καρλ Έριαβετς.

Ο επικεφαλής της σλοβενικής διπλωματίας ανέφερε ότι το συμβάν αυτό έδειξε πόσο σχετική είναι η ασφάλεια και σημείωσε πως αυτό το περιστατικό μας υπενθύμισε πως πρέπει να προωθήσουμε τις ειρηνικές πολιτικές μέσω διαλόγου.

Η επίθεση στα γραφεία της σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo, που άφησε 12 νεκρούς πίσω της, είναι «μια ακόμη προειδοποίηση ότι θα πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί και ότι η Διεθνής Κοινότητα δεν θα πρέπει να επιτρέπει τέτοιου είδους τρομοκρατικές ενέργειες».