Ο ιρανικός στρατός παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή τα σύνορά του με το Αφγανιστάν, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του την Παρασκευή (9/7), την οποία επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Irna, σε συνέχεια της δήλωσης των Ταλιμπάν ότι πήραν τον έλεγχο του κυριότερου συνοριακού περάσματος μεταξύ του αφγανικού εδάφους και της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Στρατιώτες του στρατού ξηράς, συνοριοφύλακες και Φρουροί της Επανάστασης «παρακολουθούν την παραμικρή κίνηση κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν», επεσήμανε ο ταξίαρχος Φαρχάντ Αριανφάρ, υποδιοικητής των επιχειρήσεων του στρατού ξηράς, σύμφωνα με το Irna και όπως αναμετάδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ.

«Δεν θα επιτρέψουμε καμιά επιχείρηση λαθρεμπορίου, καμία διέλευση από τα σύνορα αυτά, χωρίς άδεια», πρόσθεσε κατά τη διάρκεια επίσκεψης κοντά στα σύνορα που εκτείνονται σε μήκος 900 χλμ, ανατολικά του Ιράν.

Ο Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ, εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι το συνοριακό πέρασμα του Ισλάμ Καλά, μέσω του οποίου διακινείται το μεγαλύτερο μέρος του νόμιμου εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών ήταν «εντελώς» υπό τον έλεγχο των ανταρτών και ότι οι τελευταίοι υπολόγιζαν να «το θέσουν ξανά σε λειτουργία σήμερα».

Σύμφωνα, δε, με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, δεκάδες ιρανικά φορτηγά έχουν καθηλωθεί στην αφγανική πλευρά των συνόρων. Αξιωματούχος των τελωνείων, ο Ομίντ Τζαχανχάχ, πρόσθεσε ότι 45 φορτηγά εισήλθαν άδεια στο Ιράν, σύμφωνα με αυτό το πρακτορείο που πρόσκειται στους υπερσυντηρητικούς.

Χθες, Πέμπτη, εκπρόσωπος των ιρανικών τελωνείων, τον οποίο επικαλείτο το Irna, ανακοίνωσε την αναστολή μέχρι νεωτέρας της εμπορικής δραστηριότητας στα δύο από τα τρία συνοριακά περάσματα με το Αφγανιστάν λόγω των εξελίξεων στη χώρα.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.