Η στρατηγική της νέας κυβέρνησης του Ιράκ να στρατολογήσει τους Κούρδους και μέλη τοπικών φυλών για να βοηθήσουν στον αγώνα εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους αρχίζει να αποδίδει καρπούς, υποστήριξε σήμερα ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών στη Βαγδάτη.

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Χάινταρ αλ Αμπάντι, έχει δεσμευτεί ότι θα καταβάλει μισθό στους άνδρες των τοπικών φυλών, θα τους εξοπλίζει και θα τους εκπαιδεύει, ενώ προσφέρει και εγγυήσεις στους εθελοντές.

«Αυτή η στρατηγική αποδίδει καρπούς» είπε ο Νικολάι Μλαντένοφ μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. «Οι κοινότητες αρχίζουν να ανακτούν εδάφη», πρόσθεσε.

Η σφαγή των 322 μελών της φυλής Άλμπου Νιμρ από το Ισλαμικό Κράτος ώθησε και άλλες κοινότητες να συνεργαστούν με την κυβέρνηση για να απωθήσουν τους τζιχαντιστές, τόνισε ο Μλαντένοφ.

Ο Βούλγαρος διπλωμάτης κάλεσε όλες τις άλλες οργανώσεις που δεν έχουν ταχθεί με το ΙΚ να συζητήσουν με τη Βαγδάτη για να επιλύσουν τις διαφορές τους και να πολεμήσουν και αυτές στο πλευρό της κυβέρνησης εναντίον των ισλαμιστών.

Ο Αμπάντι ανέλαβε την πρωθυπουργία τον Σεπτέμβριο, σε μια περίοδο που η προέλαση των τζιχαντιστών, οι οποίοι έχουν καταλάβει μεγάλες εκτάσεις της χώρας, συνεχιζόταν.

Την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνησή του κατέληξε σε συμφωνία με την αυτόνομη περιοχή του Κουρδιστάν για την πώληση πετρελαίου και την καταβολή των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων.

Η συμφωνία συνεργασίας επέτρεψε επίσης τη συνεργασία με τους Πεσμεργκά, τους Κούρδους στρατιώτες οι οποίοι πολεμούν τους τζιχαντιστές.

Σύμφωνα με τον Μλαντένοφ τουλάχιστον 10.000 άμαχοι έχουν σκοτωθεί από τις αρχές του έτους στο Ιράκ ενώ περισσότεροι από 1,9 εκ. άνθρωποι εκτοπίστηκαν λόγω των συγκρούσεων.

«Πρόκειται για μια φρικτή περίοδο για τη χώρα», κατέληξε.