Το σκάνδαλο με τους 43 φοιτητές που έχουν εξαφανισθεί εδώ και ένα μήνα στην Ιγκουάλα, στο νότιο Μεξικό, αφού η αστυνομία τους παρέδωσε σε μια εγκληματική οργάνωση, είχε το πρώτο του πολιτικό θύμα: τον κυβερνήτη της Πολιτείας Γκερέρο, ο οποίος υπέβαλε χθες, Πέμπτη, το βράδυ την παραίτησή του.

Οι πιέσεις για την παραίτηση του Άνχελ Αγκίρε Ριβέρο δεν είχαν σταματήσει να αυξάνονται στο Μεξικό, κυρίως σε όλες τις πρόσφατες διαδηλώσεις. Ο κυβερνήτης κατηγορούνταν ότι στάθηκε ανίκανος να σταματήσει τη βία των λαθρεμπόρων ναρκωτικών στην περιοχή αυτή και κυρίως για την έλλειψη προόδου στις έρευνες για τους 43 εξαφανισμένους.

Ο κυβερνήτης, ο οποίος εξελέγη το 2011 με το ψηφοδέλτιο του Κόμματος της Δημοκρατικής Επανάστασης (PRD, αριστερά), βρέθηκε απομονωμένος αυτή την εβδομάδα αφού ζήτησαν την παραίτησή του οι κοινοβουλευτικοί του κυβερνώντος κόμματος, του Επαναστατικού Θεσμικού Κόμματος (PRI) του προέδρου Ενρίκε Πένια Νιέτο, καθώς και του συντηρητικού Κόμματος Εθνικής Δράσης (PAN), ενώ ο δικός του πολιτικός σχηματισμός φάνηκε να τον εγκαταλείπει.

Χθες ο κυβερνήτης Αγκίρε Ριβέρο ανακοίνωσε την παραίτησή του σε συνέντευξη Τύπου. Διαβεβαίωσε τους δημοσιογράφους πως γι’ αυτόν το σημαντικό είναι τώρα να συνεχισθεί η έρευνα για τους εξαφανισμένους και να τιμωρηθούν οι ένοχοι ενώ εξέφρασε την ευχή η παραίτησή του «να ευνοήσει ένα πολιτικό κλίμα που θα επιτρέψει να δοθεί προσοχή σ’ αυτές τις προτεραιότητες και στην επίλυσή τους».

Η παραίτησή του κυβερνήτη ανακοινώθηκε την επομένη της έκδοσης από τις ομοσπονδιακές αρχές εντάλματος σύλληψης του δημάρχου της Ιγκουάλα, του Χοσέ Λουίς Αμπάρκα, επίσης εκλεγμένου με το ψηφοδέλτιο του PRD, επειδή θεωρήθηκε, μαζί με τη σύζυγό του, ο υποκινητής της επίθεσης που έγινε στις 26 Σεπτεμβρίου εναντίον των φοιτητών. Η επίθεση αυτή είχε στοιχίσει τη ζωή σε 6 ανθρώπους, 25 είχαν τραυματισθεί, ενώ 43 εξαφανίσθηκαν και παραμένουν αγνοούμενοι μέχρι σήμερα, ένα μήνα μετά.

Το PRD, ο κύριος σχηματισμός της μεξικανικής αριστεράς, επικρίνεται επειδή είχε υποστηρίξει τόσο τον Αγκίρε όσο και τον Αμπάρκα.

Ωστόσο η αγανάκτηση στρέφεται εναντίον ολόκληρης της πολιτικής τάξης στην υπόθεση αυτή, η οποία προκάλεσε αιτήματα για εξηγήσεις σ’ ολόκληρο τον κοσμο. Χθες, Πέμπτη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε από το Μεξικό «να ενεργήσει γρήγορα» για να συλλάβει τους υπευθύνους.

Δεκάδες χιλιάδες Μεξικάνοι διαδήλωσαν την Τετάρτη σε πολλές πόλεις της χώρας. Χθες, στην Πολιτεία Γκερέρο, εκπαιδευτικοί κατέλαβαν το δημαρχείο του Ακαπλούλκο απαιτώντας να βρεθούν οι εξαφανισμένοι. Περίπου είκοσι από τους 81 δήμους της Γκερέρο βρίσκονταν χθες υπό κατάληψη από εκπαιδευτικούς.

Ο μεξικανός πρόεδρος επαναλαμβάνει καθημερινά πως η προτεραιότητα της κυβέρνησής του είναι να βρεθούν οι εξαφανισμένοι.

Ο ιερέας και ακτιβιστής υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Αλεχάντρο Σολαλίντε συνάντησε χθες τον υπουργό Δικαιοσύνης Χεσούς Μουρίγιο Κάραμ για να τον ενημερώσει για μαρτυρίες που συγκέντρωσε και οι οποίες δείχνουν πως ορισμένοι από τους νέους που εξαφανίσθηκαν έχουν σκοτωθεί και τα πτώματά τους έχουν απανθρακωθεί, αλλά ορισμένοι άλλοι εξακολουθούν να είναι ζωντανοί.

Κατά την έξοδό του από τη συνάντηση αυτή, ο Σολαλίντε δήλωσε πως βρήκε τον υπουργό, στον οποίο έχει ανατεθεί η ομοσπονδιακή έρευνα, «πολύ αγχωμένο».

“Δεν ξέρω αν είναι αγχωμένος για τα θύματα ή λόγω της πολιτικής πίεσης που ασκεί το κίνημα, το οποίο παίρνει διαστάσεις που ουδείς υποψιαζόταν. Πιστεύω ότι θα του προκαλέσει μεγάλο πονοκέφαλο, όχι μόνο σ’ αυτόν, αλλά και στον πρόεδρο”, δήλωσε ο ακτιβιστής ιερέας.