Παρά τις ανησυχίες και τις αντιδράσεις αρκετών χωρών το Ιράν ξεκίνησε την Παρασκευή (16/4) τον εμπλουτισμό ισότοπου ουρανίου 235 σε ποσοστό 60% όπως μετέδωσε ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων, επικαλούμενο τον επικεφαλής του πυρηνικού προγράμματος της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

«Ο εμπλουτισμός ουρανίου στο 60% είναι σε εξέλιξη στις πυρηνικές εγκαταστάσεις (του συμπλέγματος) του Μάρτυρα Αχμάντι-Ροσάν της Νατάνζ, στο κεντρικό Ιράν», μετέδωσε το πρακτορείο Tasnim, επικαλούμενο τον επικεφαλής του ιρανικού Οργανισμού ατομικής ενέργειας, Αλί Ακμπάρ Σαλεχί.

Έπειτα από έκρηξη που σημειώθηκε την Κυριακή στο εργοστάσιο εμπλουτισμού ουρανίου της Νατάνζ, την ευθύνη για την οποία απέδωσε η Τεχεράνη στο Ισραήλ, η Ισλαμική Δημοκρατία ανακοίνωσε την Τρίτη ότι επρόκειτο να εμπλουτίσει το μετάλλευμα αυτό στο 60% πολύ πιο πάνω από το 20% στο οποίο το εμπλουτίζει από τον Ιανουάριο και από το ανώτατο όριο του 3,67% που επιτρέπεται βάσει της διεθνούς συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν που επιτεύχθηκε στη Βιέννη το 2015.

Παράγονται περίπου 9 γραμμάρια εμπλουτισμένου ουρανίου 60% την ώρα

«Παράγουμε περίπου 9 γραμμάρια εμπλουτισμένου ουρανίου 60% την ώρα», δήλωσε ο πρόεδρος του ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας Αλί Ακμπάρ Σαλεχί. «Αλλά πρέπει να εργαστούμε ώστε να το μειώσουμε στα 5 γραμμάρια την ώρα».

Νωρίτερα ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Μοχαμάντ Καλιμπάφ δήλωσε πως Ιρανοί επιστήμονες άρχισαν με επιτυχία να εμπλουτίζουν ουράνιο 60% στις 12:40 τοπική ώρα (11:10 ώρα Γκρίνουιτς).

«Η βούληση του ιρανικού λαού κάνει θαύματα που αποτρέπουν οποιαδήποτε συνωμοσία», έγραψε ο Καλιμπάφ στο Twitter.

Η δήλωση του Σαλεχί, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων γίνεται την ώρα που συζητήσεις διεξήχθησαν στη Βιέννη με σκοπό τη διάσωση της συμφωνίας αυτής που κινδυνεύει να καταρρεύσει μετά την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να αποσυρθούν μονομερώς το 2018, υπό την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ.

Μια νέα συνεδρίαση των συζητήσεων αυτών, που έχουν σκοπό να επανέλθει η Ουάσινγκτον στην συμφωνία και να αρθούν οι κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ στο Ιράν από το 2018, πραγματοποιήθηκε χθες, Πέμπτη, στη Βιέννη.

Η συνάντηση άφησε «σε γενικές γραμμές θετική εντύπωση», δήλωσε ο Ρώσος πρεσβευτής στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) στη Βιέννη, Μιχαήλ Ουλιάνοφ, σύμφωνα με τον οποίο «η εργασία» αναμένεται να συνεχιστεί σήμερα.

Την Τετάρτη, η Γερμανία, η Γαλλία και η Βρετανία, οι τρεις ευρωπαϊκές χώρες που είναι μέρη (μαζί με τη Ρωσία, την Κίνα και το Ιράν) της συμφωνίας, «σημείωσαν με μεγάλη ανησυχία» την ιρανική ανακοίνωση για εμπλουτισμό στο 60%.

«Αβάσιμες» χαρακτήρισε τις «ανησυχίες» ο Ροχανί

Χθες, ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί χαρακτήρισε αβάσιμες τις «ανησυχίες», που εξέφρασαν το Βερολίνο, το Λονδίνο και το Παρίσι, λέγοντας πως η χώρα του δεν επιδιώκει να αποκτήσει ατομική βόμβα.

Η συμφωνία του 2015 επιδίωξε να καταστήσει δυσκολότερη για το Ιράν την απόκτηση ατομικής βόμβας -κάτι το οποίο αρνείται ότι προσπαθεί να κάνει- με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί σε βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Ο Αμπάς Αρακτσί, επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας του Ιράν στις συνομιλίες της Βιέννης, δήλωσε νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα πως το Ιράν θα ενεργοποιήσει 1.000 προηγμένες συσκευές φυγοκέντρησης στη Νατάνζ.

Ιρανός αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters πως «ο εμπλουτισμός 60% θα είναι σε μικρή ποσότητα» μόνο.

Το Ισραήλ, το οποίο αντιτίθεται στην πυρηνική συμφωνία, δεν έχει σχολιάσει επίσημα το συμβάν στη Νατάνζ.