Στη δικαιοσύνη εναντίον της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ προσέφυγε η πολιτεία tης Φλόριντα, ζητώντας να επαναληφθούν οι κρουαζιέρες, οι οποίες έχουν ανασταλεί λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Ο Ρεπουμπλικάνος Ρον ντε Σάντις, η πολιτεία του οποίου εξαρτάται κατά πολύ από τον τουρισμό για τα έσοδά της, ενέκρινε την προσφυγή αυτή, εκτιμώντας ότι η αρχική εντολή για αναστολή των κρουαζιέρων ήταν «παράνομη».

«Πρέπει να επιτρέψουμε στις εταιρείες κρουαζιέρας και τους εργαζόμενούς τους να επιστρέψουν στη δουλειά τους και να βγουν ξανά στη θάλασσα με ασφαλή τρόπο» σχολίασε σε ανακοίνωσή του.

Τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) είχαν ζητήσει τον Μάρτιο του 2020 την αναστολή των κρουαζιέρων σε εθνικό επίπεδο λόγω της πανδημίας covid-19, όπως υπενθυμίζει το ΑΜΠΕ.

«Ας είμαστε ξεκάθαροι, κανένας ομοσπονδιακός νόμος δεν δίνει άδεια στα CDC να επιβάλουν επ’ αόριστον το κλείσιμο ενός ολόκληρου οικονομικού τομέα σε όλη τη χώρα. Αυτή η προσφυγή στη δικαιοσύνη είναι απαραίτητη για να προστατεύσουμε τους κατοίκους της Φλόριντα από τις παραβιάσεις της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και την οικονομική βλάβη που προκαλείται στην πολιτεία μας» τόνισε ο ντε Σάντις, ένθερμος υποστηρικτής του τέως προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος θεωρείται και πιθανός υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για τις επόμενες προεδρικές εκλογές.

Ο ντε Σάντις αναζητά εδώ και καιρό τρόπους να άρει όλα τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί λόγω της covid-19 και ποτέ δεν κατέστησε τη χρήση μάσκας υποχρεωτική στην πολιτεία του.

Σύμφωνα με ειδικούς, η προσφυγή της Φλόριντα θα είναι αποτυχημένη.

Από την αρχή της πανδημίας στην πολιτεία αυτή των ΗΠΑ έχουν καταγραφεί σχεδόν 34.000 θάνατοι από covid-19 σε σύνολο 22 εκατομμυρίων κατοίκων.