Ο πλήρης κατάλογος των ονομάτων των Επιτρόπων που προτείνει ο νέος Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.

Στη λίστα των ονομάτων περιλαμβάνεται από ελληνικής πλευράς το όνομα του υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα χαρτοφυλάκια των νέων Επιτρόπων δεν θα ανακοινωθούν πριν από τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας.

Κατά τη διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας, ο νέος Πρόεδρος της Επιτροπής, Ζ. Κ. Γιούνκερ συνάντησε τους 27 υποψηφίους των χωρών-μελών προκειμένου να βολιδοσκοπήσει το ενδιαφέρον τους για συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο και να εντοπίσει τις δεξιότητές τους.

Η λίστα με τα ονόματα των Επιτρόπων που προτείνει ο Ζ. Κ. Γιούνκερ θα σταλεί για επίσημη έγκριση στο Συμβούλιο της ΕΕ σήμερα και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η διανομή των χαρτοφυλακίων, τα οποία πρέπει να κοινοποιηθούν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

Κατόπιν όλοι οι υποψήφιοι θα υποβληθούν σε ακροαματική διαδικασία στο Ευρωκοινοβούλιο πριν την τελική ψηφοφορία τον Οκτώβριο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των νέων Επιτρόπων προτείνονται οι εννέα γυναίκες – αριθμός που αποτελούσε προϋπόθεση για τους Σοσιαλιστές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προκειμένου να υπερψηφίσουν τη νέα Επιτροπή.

Πέρα από την Ιταλίδα υπουργό εξωτερικών Φεντερίκα Μογκερίνι που ονομάστηκε Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ και αντιπρόεδρος της Επιτροπής, οι χώρες που επέλεξαν γυναίκες Επιτρόπους είναι η Σουηδία και η Βουλγαρία που για δεύτερη φορά προτείνουν αντιστοίχως τη νυν Επίτροπο Μετανάστευσης, Σεσίλια Μάλμστρομ και τη νυν Επίτροπο αρμόδια για θέματα διεθνούς συνεργασίας και ανθρωπιστικής βοήθειας Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα. Επίσης, το Βέλγιο επέλεξε την ευρωβουλευτή του ΕΛΚ, Μάριαν Τίσεν, η Σλοβενία επέλεξε την πρωθυπουργό της, Άλενκα Μπράτουσεκ, η Ρουμανία την Κορίνα Κρετού, η Πολωνία την Ελζμπιέτα Μπενκόβσκα, η Τσεχία τη Βέρα Γιούροβα και η Δανία την υπουργό οικονομικών της, Μαργκέτε Βεστάγκερ, η οποία θεωρείται μία εκ των υποψηφίων για το χαρτοφυλάκιο των οικονομικών υποθέσεων.

Εξάλλου, ο κατάλογος των νέων Επιτρόπων περιλαμβάνει πέντε πρώην και νυν πρωθυπουργούς. Εκτός από τον πρώην πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Γιούνκερ, και την πρωθυπουργό της Σλοβενίας Μπράτουσεκ, στη λίστα περιλαμβάνονται και οι πρώην πρωθυπουργοί της Φινλανδίας, Γιούρκι Κατάινεν, της Εσθονίας Άντρους Άνσιπ και της Λετονίας Βάλτνις Ντομπρόβσκις.

Ο κατάλογος περιλαμβάνει, επίσης, 13 πρώην ή νυν υπουργούς, εκ των οποίων ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο πρώην υπουργός οικονομικών της Γαλλίας, Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος θεωρείται ο πλέον επικρατέστερος υποψήφιος για το χαρτοφυλάκιο των οικονομικών υποθέσεων, ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας, Φρανς Τίμερμανς κ.α.

Τέλος, έξι χώρες πρότειναν τους νυν Επιτρόπους τους για δεύτερη θητεία. Η Γερμανία προτείνει τον νυν Επίτροπο Ενέργειας, Γκίντερ Έτινγκερ, η Αυστρία το νυν Επίτροπο Περιφερειών, Γιοχάνες Χαν, η Κροατία τον Νέβεν Μίμιτσα, η Σλοβακία τον Μάρο Σέφκοβιτς, η Σουηδία τη Σεσίλια Μάλμστρεμ και η Βουλγαρία την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Από Κυπριακής πλευράς στον κατάλογο περιλαμβάνεται το όνομα του ευρωβουλευτή του ΔΗ.ΣΥ Χρήστου Στυλιανίδη.

Ακολουθεί κατάλογος των νέων Επιτρόπων ανά χώρα:

Αυστρία: Γιοχάνες Χαν, νυν Επίτροπος περιφερειακής πολιτικής.

Βέλγιο: Μαριάν Τίσεν, ευρωβουλευτής.

Βουλγαρία: Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, νυν Επίτροπος ανθρωπιστικών υποθέσεων.

Βρετανία: Τζόναθαν Χιλ, πρώην πρόεδρος της Βουλής των Λόρδων.

Γαλλία: Πιερ Μοσκοβισί, πρώην υπουργός Οικονομίας.

Γερμανία: Γκίντερ Έτινγκερ, νυν Επίτροπος Ενέργειας.

Δανία: Μαργκαρέτε Βεστάγκερ, υπουργός Οικονομίας.

Ελλάδα: Δημήτρης Αβραμόπουλος, υπουργός Άμυνας.

Εσθονία: Άντρους Άνσιπ, πρώην πρωθυπουργός.

Ιρλανδία: Φιλ Χόγκαν, υπουργός Περιβάλλοντος.

Ισπανία: Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε, πρώην υπουργός Γεωργίας.

Ιταλία: Φεντερίκα Μογκερίνι, υπουργός Εξωτερικών, αναλαμβάνει αναπληρώτρια του Γιούνκερ και επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ.

Κροατία: Νέβεν Μίμιτσα, νυν Επίτροπος προστασίας του καταναλωτή.

Κύπρος: Χρίστος Στυλιανίδης, πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Λετονία: Βάλντις Ντομπρόφσκις, πρώην πρωθυπουργός.

Λιθουανία: Βιτένις Ποβίλας Αντριουκάιτις, υπουργός Υγείας.

Λουξεμβούργο: Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, πρώην πρωθυπουργός, αναλαμβάνει πρόεδρος της Επιτροπής.

Μάλτα: Καρμένου Βέλα, πρώην υπουργός Τουρισμού.

Ολλανδία: Φρανς Τίμερμανς, υπουργός Εξωτερικών.

Ουγγαρία: Τίμπορ Νάβρατσιτς, υπουργός Εξωτερικών.

Πολωνία: Ελζμπιέτα Μπιενκόφσκα, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Πορτογαλία: Κάρλος Μοέντας, υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ.
Ρουμανία: Κορίνα Κρέτου, ευρωβουλευτής.

Σλοβακία: Μάρος Σέφκοβιτς, νυν Επίτροπος για τη συνεργασία μεταξύ των θεσμών της ΕΕ.

Σλοβενία: Άλενκα Μπράτουσεκ, πρώην πρωθυπουργός.

Σουηδία: Σεσίλια Μάλμστρεμ, νυν Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων.

Τσεχία: Βέρα Γιούροβα, υπουργός Ανάπτυξης.

Φινλανδία: Γιούρκι Κατάινεν, νυν Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων.