Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση εδώ και ένα χρόνο περίπου αποτελεί πλέον τη νέα πραγματικότητα για όλο τον πλανήτη, με τα σχολεία όλων των επιπέδων να προσπαθούν να μετριάσουν την εξάπλωση του Covid-19 με τη μετάβαση σε διαδικτυακές πλατφόρμες.

Εξήντα τέσσερα χρόνια πριν, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι η νέα τηλεοπτική εκπομπή «Sunrise Semester» που έκανε πρεμιέρα στο δίκτυο WCBS-TV το Σεπτέμβριο του 1957, θα αποτελούσε κατά κάποιον τρόπο ένα είδος πρόδρομου της νέας αυτής πραγματικότητας που βιώνουμε εν έτει 2021.

Η αμερικανική, εκπαιδευτική τηλεοπτική σειρά προβαλλόταν από τον Σεπτέμβριο του 1957 έως τον Οκτώβριο του 1982, και δημιουργήθηκε από την CBS Television Film Sales σε συνεργασία με την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών και Επιστημών της Νέας Υόρκης.

Αυτό που έκανε στην ουσία το συγκεκριμένο τηλεοπτικό πρόγραμμα ήταν να φιλοξενεί λέκτορες στο στούντιο της εταιρείας παραγωγής, οι οποίοι παρουσίαζαν μαθήματα της σχολής καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα ακαδημαϊκών θεμάτων. Τα συγκεκριμένα μαθήματα μπορούσε να παρακολουθήσει οποιοσδήποτε κατέβαλε τα αντίστοιχα δίδακτρα στη σχολή.

Η ονομασία του προγράμματος (sunrise δηλαδή ανατολή του ήλιου) οφείλεται στην ώρα προβολής του μεταξύ 6.30- 7.00 π.μ., ενώ ένα από τα δύο μαθήματα του κάθε εξαμήνου προβαλλόταν κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή και το δεύτερο κάθε Τρίτη, Πέμπτη και Σάββατο.

Αρχικά, η ιδέα ενός προγράμματος που ζητούσε από τους θεατές του να ξυπνούν τόσο νωρίς το πρωί για να παρακολουθήσουν τις διαλέξεις αντιμετωπίστηκε με δυσπιστία, με τους επικριτές του να αμφισβητούν ότι θα κατάφερνε να προσελκύσει θεατές.

Όμως, το «Sunrise Semester» αψήφησε τις προσδοκίες, προσελκύοντας 74.000 θεατές και 177 εγγεγραμμένους μαθητές μόνο στην πρώτη εβδομάδα προβολής του. Μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου συνολικά 120.000 Αμερικανοί παρακολουθούσαν τον καθηγητή Floyd Zulli να διδάσκει το εναρκτήριο μάθημα της εκπομπής, μια εισαγωγική τάξη για τη συγκριτική λογοτεχνία.

Μάλιστα, σύμφωνα με το περιοδικό Smithsonian, το «The Red and the Black», ένα γαλλικό μυθιστόρημα του 1830 και το πρώτο βιβλίο στη λίστα ανάγνωσης του μαθήματος, φέρεται να εξαντλήθηκε σχεδόν σε κάθε βιβλιοπωλείο σε ακτίνα περίπου 50 χιλιομέτρων από τη Νέα Υόρκη, ωθώντας το Random House να προχωρήσει σε νέα εκτύπωση.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1970, 85 σταθμοί του CBS έκαναν τη μετάδοση του προγράμματος με την Ανώνατη Σχολή Καλών Τεχνών και Επιστημών της Νέας Υόρκης να πιστεύει ότι υπήρχαν έως και ένα εκατομμύριο θεατές. Η απήχηση του προγράμματος στο κοινό ήταν τέτοια που, παρόλο που το CBS δεν επέτρεπε τη διαφήμιση κατά τη διάρκεια του, ο χρόνος πριν και μετά το «Sunrise Semester» ήταν ιδιαιτέρως περιζήτητος για τους διαφημιζόμενους.

Το «Sunrise Semester» έχει περιγραφεί ως «ένα είδος πρωτόγονης μορφής ανοιχτού στο ευρύ κοινό διαδικτυακού μαθήματος (MOOC)» και στα δύο χρόνια της προβολής του κατάφερε να αποσπάσει πέντε βραβεία Emmy.