Η αυστριακή ομοσπονδιακή κυβέρνηση αποφάσισε σήμερα την προμήθεια επιπλέον έξι εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων κατά του κορονοϊού, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων θα προέρχονται από την αμερικανική εταιρεία Moderna και θα είναι διαθέσιμα στο τέλος του δευτέρου τριμήνου, όπως ανακοίνωσε το μεσημέρι, μετά την εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στη Βιέννη, ο υπουργός Υγείας Ρούντολφ Άνσομπερ, αναφέρει το ΑΠΕ.

Αυτά τα έξι εκατομμύρια δόσεις προέρχονται από τις παρτίδες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις οποίες έχουν επιπλέον πρόσβαση τα εθνικά κράτη, τα 4,7 εκατομμύρια δόσεις θα προέρχονται από τη Moderna, τα υπόλοιπα από τη γαλλική εταιρεία Valneva, της οποίας το εμβόλιο δεν έχει ακόμη εγκριθεί και αναμένεται να είναι διαθέσιμο προς το τέλος του έτους, ωστόσο αναπτύσσεται με τη συμμετοχή της Αυστρίας, και είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον γιατί θα μπορούσε επίσης να εγκριθεί για παιδιά και εφήβους.

Ο υπουργός Υγείας απέρριψε κατηγορίες ότι η Αυστρία εξαρτάται πάρα πολύ από το αμφιλεγόμενο εμβόλιο AstraZeneca, σημειώνοντας πως οι περισσότερες από τις δόσεις για την Αυστρία, 11,1 εκατομμύρια, έχουν παραγγελθεί στην Biontech-Pfizer, συν επιπλέον συνολικά πέντε εκατομμύρια από το δεύτερο εμβόλιο RNA στη Moderna, σε κάθε περίπτωση, δεν θα είναι πάρα πολλά, και, εξάλλου, το εμβόλιο μπορεί εύκολα να μεταπωληθεί.

Με την παραγγελία των πρόσθετων δόσεων, που κοστίζουν 73 εκατομμύρια ευρώ, το αυστριακό χαρτοφυλάκιο εμβολίων θα αυξηθεί σε συνολικά 30,5 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου, για μία χώρα με πληθυσμό 8,9 εκατομμύρια κατοίκους.

Αναλυτικά, πρόκειται για 5,9 εκατομμύρια από την AstraZeneca, 2,5 εκατομμύρια από την Johnson & Johnson, 11,1 εκατομμύρια από την Biontech και την Pfizer, τρία εκατομμύρια από την CureVac, 4,7 εκατομμύρια από τη Moderna, 1,9 εκατομμύρια από τη Novavax και 1,2 εκατομμύρια από τη Valneva, όπως επίσης 200.000 εμβόλια από τη Sanofi.

Το κόστος για αυτά τα εμβόλια ανέρχεται σε 388,3 εκατομμύρια ευρώ, στην Αυστρία έχουν εμβολιαστεί μέχρι τώρα 350.000 άνθρωποι, από τους οποίους οι 100.000 έχουν λάβει και τη δεύτερη δόση.

Τα εμβόλια εκτός της ποσόστωσης της ΕΕ –όπως το ρωσικό εμβόλιο “Sputnik V”, με το οποίο, όπως ο ίδιος έχει δηλώσει, θα εμβολιαζόταν ο Αυστριακός ομοσπονδιακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, εφόσον αυτό εγκριθεί– δεν εξετάζονται επί του παρόντος.

Σύμφωνα με τον Αυστριακό υπουργό Υγείας, οποιοσδήποτε κατασκευαστής εμβολίων μπορεί, ωστόσο, να υποβάλει αίτηση στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), ο οποίος θα εξέταζε αποκλειστικά και μόνον την ποιότητα και όχι την προέλευση του εμβολίου — και μία έγκριση θα μπορούσε “να προχωρήσει πολύ γρήγορα”.