Το πρόγραμμα εμβολιασμού της Αυστραλίας κατά της COVID-19 θα έχει οικονομικό κόστος τουλάχιστον 6,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων Αυστραλίας (4,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ), όπως προγραμματίζει να ανακοινώσει σήμερα ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον, αναφέρει το ΑΠΕ.

Η Αυστραλία είχε μέχρι χθες, Κυριακή, συμπληρώσει χρονικό διάστημα δύο εβδομάδων χωρίς εντοπισμό τοπικών κρουσμάτων μόλυνσης από την COVID-19, ενώ αναμένεται ότι θα αρχίσει τη διανομή των εμβολίων μέσα στο Φεβρουάριο.

Παρά το γεγονός ότι η Αυστραλία έχει δεσμεύσει κονδύλια 4,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων Αυστραλίας για την αγορά αρκετών δόσεων ώστε να εμβολιαστεί ο πληθυσμός των 29 εκατομμυρίων κατοίκων, ο Μόρισον θα ανακοινώσει ότι η κυβέρνηση του έχει δεσμεύσει επιπλέον κονδύλια 1,9 δισεκατομμυρίου δολαρίων Αυστραλίας, προκειμένου να είναι διαθέσιμα για τα εμβόλια.

«Η στρατηγική υποστηρίζεται από την αρχική διάθεση περίπου 1,9 δισεκατομμυρίου δολαρίων Αυστραλίας, σε μία νέα προσπάθεια υποστήριξης της προώθησης του εμβολίου. Το κονδύλι αυτό προστίθεται στις δαπάνες άνω των 4,4 δισεκατομμυρίων που διατέθηκαν για την αγορά εμβολίων», σύμφωνα με αποσπάσματα από τη σημερινή ομιλία του Μόρισον στην Καμπέρα.

Ορίζοντας το πρόγραμμα του εμβολιασμού ως «πρώτη προτεραιότητά του», ο Μόρισον θα προσθέσει ότι η οικονομία της χώρας θα πρέπει τώρα να αποκόψει τη σύνδεσή της από τις κυβερνητικές δαπάνες.

Η Αυστραλία έχει δεσμευτεί για τη διάθεση άνω των 250 δισεκατομμυρίων δολαρίων Αυστραλίας για τη χορήγηση οικονομικών κινήτρων κατά των συνεπειών εξάπλωσης της COVID-19, με τη δυνατότητα αυτή σταδιακά να μειώνεται.

Δίνοντας έμφαση σε πρόσφατα δυνατά οικονομικά στοιχεία, ο Μόρισον θα υποστηρίξει ότι υπάρχει ένα όριο στην υποστήριξη που η κυβέρνηση μπορεί να διαθέσει.