Να μην κάνουν ακόμα κρατήσεις στο εξωτερικό για τις καλοκαιρινές διακοπές κάλεσε τους Βρετανούς ο υπουργός που είναι αρμόδιος για το πρόγραμμα εμβολιασμού κατά της COVID-19 στη χώρα, ενόψει της αναμενόμενης ανακοίνωσης από την βρετανική κυβέρνηση αυστηρότερων συνοριακών μέτρων.

«Σαφώς» απάντησε ο Νάντιμ Ζαχάουι όταν ρωτήθηκε αν ο κόσμος στη Βρετανία δεν θα πρέπει να κάνει προς το παρόν κρατήσεις για τις διακοπές.

«Πιστεύω ότι είναι υπερβολικά νωρίς. Στα νοσοκομεία εξακολουθούν να βρίσκονται ακόμη αυτήν την στιγμή 37.000 άνθρωποι με COVID-19, είναι πάρα πολύ νωρίς ακόμη και για να κάνουμε εικασίες για το καλοκαίρι» σημείωσε, τονίζοντας ότι τα σχολεία θα είναι το πρώτο πράγμα που θα ξανανοίξει όταν χαλαρώσουν τα μέτρα.

Ο Ζαχάουι πρόσθεσε επίσης μιλώντας στο Sky News, όπως αναμεταδίδει το ΑΜΠΕ, ότι αργότερα σήμερα η κυβέρνηση θα ανακοινώσει αν όλοι οι ταξιδιώτες που φτάνουν στη Βρετανία θα πρέπει να τίθενται σε καραντίνα σε ξενοδοχείο, ένα μέτρο που ανακοίνωσε ότι εξετάζει ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον. Το BBC μετέδωσε ότι η αξίωση για παραμονή σε απομόνωση σε ξενοδοχείο για 10 ημέρες θα ισχύει για τις αφίξεις από το μεγαλύτερο μέρος της νότιας Αφρικής και της νότιας Αμερικής, όπως και για την Πορτογαλία.

Ο Ζαχάουι σημείωσε ότι δεν έχει υπάρξει «καμία οριστική απόφαση ακόμη» όσον αφορά τις αφίξεις από άλλα μέρη του κόσμου και ότι αυτό «είναι ακόμη ένα πολύ επίκαιρο θέμα». Ο Τζόνσον θα προεδρεύσει συνόδου υψηλόβαθμων υπουργών του για τη λήψη απόφασης αργότερα σήμερα.

Η Βρετανία έχει τον πέμπτο υψηλότερο αριθμό νεκρών στον κόσμο από την πανδημία, με 98.531 ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους στη χώρα σε διάστημα 28 ημερών από την διάγνωσή τους με τον νέο κορονοϊό, ενώ αντιμετωπίζει επίσης μια από τις βαθύτερες οικονομικές υφέσεις στα χρονικά.

Ενδεχόμενη εισαγωγή του μέτρου καραντίνας στα ξενοδοχεία συν την προειδοποίηση να μην προβαίνουν ακόμη σε κρατήσεις οι Βρετανοί για τις καλοκαιρινές τους διακοπές αναμένεται να καταφέρουν ένα νέο πλήγμα στην βιομηχανία ταξιδιών, η οποία αγωνίζεται να επιβιώσει.

Προμήθεια εμβολίων

Ο υπουργός που είναι αρμόδιος για το πρόγραμμα εμβολιασμού στη Βρετανία σημείωσε επίσης σε δηλώσεις που έκανε στο Sky News ότι είναι πεπεισμένος ότι και η AstraZeneca και η Pfizer θα τιμήσουν τις συμφωνίες τους με το Ηνωμένο Βασίλειο για την προμήθεια των εμβολίων τους κατά της COVID-19.

Αντιδρώντας σε δημοσιεύματα ότι η ΕΕ απείλησε να μπλοκάρει την παροχή εμβολίων στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο Ζαχάουϊ απάντησε: «Είμαι πεπεισμένος ότι αυτές (η AstraZeneca και η Pfizer) θα μας παραδώσουν και οι δύο τις ποσότητες που χρειαζόμαστε για να ανταποκριθούμε στον στόχο μας για τα μέσα Φεβρουαρίου και βεβαίως και πέραν αυτού».

Σε δηλώσεις που έκανε παράλληλα στο BBC TV, ο Ζαχάουι σχολίασε ότι οι προμήθειες εμβολίων κατά της COVID-19 παραμένουν περιορισμένες, εκφράζοντας εκ νέου την πεποίθηση ότι οι Pfizer, AstraZeneca και η Moderna θα ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις τους για την παροχή εμβολίων.

Είναι αναμενόμενο ότι «μια νέα διαδικασία παραγωγής θα έχει να αντιμετωπίσει προκλήσεις, αντιμετωπίζει ανωμαλίες και σκαμπανεβάσματα, μετά (όμως) γίνεται καλύτερη, σταθεροποιείται και βελτιώνεται και πηγαίνει μπροστά» κατέληξε.

Σε υψηλά 4 ετών η ανεργία

Το ποσοστό της ανεργίας στη Βρετανία ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδό του εδώ και πέντε χρόνια για τους τρεις μήνες έως τον Νοέμβριο, όταν τα κρούσματα κορονοϊού άρχισαν να αυξάνονται για δεύτερη φορά και το μεγαλύτερο μέρος της χώρας επέστρεψε σε μερικό lockdown.

Οι απολύσεις ανήλθαν σε υψηλό επίπεδο ρεκόρ, με το ποσοστό της ανεργίας να φτάνει το 5,0%, το υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία, αν και η αύξηση ήταν μικρότερη σε σχέση με τις προβλέψεις των οικονομολόγων, όπως εξηγεί το ΑΜΠΕ.

Υπήρχαν ωστόσο κάποιες ενδείξεις περιορισμένης ανάκαμψης τον Δεκέμβριο όταν χαλάρωσαν τα μέτρα του lockdown, αν και είναι πιθανή μια επιδείνωση στις αρχές του 2021 καθώς τα αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα είχαν ως αποτέλεσμα να κλείσουν τα σχολεία και οι περισσότερες μη απαραίτητες επιχειρήσεις.

«Η κρίση έχει διαρκέσει πολύ περισσότερο απ’ ό,τι ήλπιζε κάποιος –και κάθε θέση εργασίας που χάνεται ως συνέπεια αυτής είναι μια τραγωδία», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ μετά τη σημερινή ανακοίνωση των στοιχείων. «Θα ρίξουμε όλο το βάρος στη στήριξη των επιχειρήσεων, των ιδιωτών και των οικογενειών».