Έως την 1η Φεβρουαρίου παρατείνει η Ουγγαρία τα μέτρα για τον περιορισμό των μολύνσεων από τον νέο κορονοϊό, οι οποίοι περιλαμβάνουν και νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας, όπως δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν στο κρατικό ραδιόφωνο.

Ο Ορμπάν δήλωσε ακόμη πως θα συνεχιστεί η τηλεκπαίδευση στα δευτεροβάθμια σχολεία της χώρας. Τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης άνοιξαν αυτή την εβδομάδα.

Από τις 11 Νοεμβρίου έχουν κλείσει όλα τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπως και τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια, τα οποία παραδίδουν πλέον μόνο φαγητά σε πακέτο, ενώ έχει τεθεί σε ισχύ απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 20:00 και έχουν απαγορευτεί όλες οι συγκεντρώσεις, καθώς ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας πλήττει τη χώρα, όπως σημειώνει το ΑΜΠΕ.

Ο Ορμπάν δήλωσε πως η Ουγγαρία έχει παραλάβει 80.000 δόσεις του εμβολίου της Pfizer κατά της Covid-19, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό.

«Οι υφιστάμενοι περιορισμοί θα παραταθούν μέχρι την 1η Φεβρουαρίου», δήλωσε ο Ορμπάν και πρόσθεσε πως έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 42.000 εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας.

Πρόσθεσε πως η οικονομική ανάκαμψη φέτος θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα θα μπορέσει η Ουγγαρία να εμβολιάσει τον πληθυσμό της και πως αν η κυβέρνηση βασιζόταν μόνο σε εμβόλια που έχουν παρασκευαστεί σε δυτικές χώρες, θα χρειάζονταν αρκετοί επιπλέον μήνες.

Ο Ορμπάν επέκρινε την προμήθεια εμβολίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση και επαίνεσε τη Βρετανία, η οποία ακολούθησε τον δικό της δρόμο.

«Οι Βρετανοί, αντί να αφήσουν τις Βρυξέλλες να το κάνουν, διαπραγματεύθηκαν οι ίδιοι και βρίσκονται τώρα σε πολύ καλύτερη κατάσταση», δήλωσε ο Ορμπάν.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως «η ένδεια εμβολίων» έδειξε επίσης πως τα κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει να ασχολούνται με πολύ περισσότερα θέματα σε εθνική βάση, αντί να αφήνουν τις Βρυξέλλες να ενεργούν για λογαριασμό τους.

Η Ουγγαρία έχει συμμετάσχει στις προσπάθειες δοκιμών εμβολίων της Ρωσίας και έχει παραλάβει από νωρίς μικρές παρτίδες του ρωσικού εμβολίου Sputnik V, ενώ συζητεί επίσης για εμβόλια με την Κίνα και το Ισραήλ.

Χθες, Πέμπτη, η Ουγγαρία είχε καταγράψει 334.836 κρούσματα του νέου κορονοϊού και 10.325 θανάτους. Περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι νοσηλεύονται, λιγότεροι απ’ ό,τι σε προηγούμενα διαστήματα, αλλά το σύστημα υγείας εξακολουθεί να δέχεται πίεση.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.