Κινέζοι επιστήμονες ισχυρίζονται πως ο κορονοϊός δεν ξεκίνησε από την Ουχάν, αλλά προήλθε από την Ινδία το καλοκαίρι του 2019 λόγω ενός κύματος ζέστης, το οποίο ανάγκασε ανθρώπους και ζώα να πίνουν το ίδιο νερό.

Σύμφωνα με την Daily Mail μια ομάδα από την Κινεζική Ακαδημία Επιστημών έκανε την έρευνα και θεωρεί ότι ο κορονοϊός προήλθε από την Ινδία, ωστόσο τα δεδομένα που παρουσίασαν δεν πείθουν τον ειδικό του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης, David Robertson, ο οποίος ανέφερε ότι η μελέτη έχει κενά και  «δεν προσθέτει τίποτα στην κατανόησή μας για τον κορονοϊό.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που κινέζοι επιστήμονες παρουσιάζουν στοιχεία πως ο ιός δεν εμφανίστηκε πρώτα στην Ουχάν, αλλά σε άλλες χώρες, όπως η Ιταλία και οι ΗΠΑ.

Στην μελέτη τους, η κινεζική ομάδα χρησιμοποιεί μία φυλογενετική ανάλυση – μια μελέτη για το πώς μεταλλάσσεται ένας ιός – για να προσπαθήσει να εντοπίσει την προέλευση του Covid-19.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Daily Mail, οι Κινέζοι επιστήμονες αναφέρουν πως ιός μπορεί να είχε εμφανιστεί πρώτα σε Μπαγκλαντές, ΗΠΑ, Ελλάδα, Αυστραλία, Ινδία, Ιταλία, Τσεχία, Ρωσία ή Σερβία.

Ωστόσο, το επικρατέστερο σενάριο – σύμφωνα με τους Κινέζους επιστήμονες- είναι πρωτοεμφανίστηκε στην Ινδία και το Μπαγκλαντές λόγω ενός κύματος καύσωνα που προκάλεσε έλλειψη έκανε τα άγρια ζώα να έχουν περισσότερες επαφές με τους ανθρώπους.