Στις 16 Οκτωβρίου η Βουλγαρία συμπλήρωσε 100 μέρες συνεχόμενων διαδηλώσεων κατά της διαφθοράς και της πολιτικής αναταραχής.

Χιλιάδες άνθρωποι είναι όλο αυτό το διάστημα στους δρόμους της Σόφια, καθώς ζητούν να διαλυθεί επιτέλους το ολιγαρχικό σύστημα που κυβερνά τη χώρα.

Το τελευταίο τέτοιο μεγάλο λαϊκό κύμα ανάγκασε τον πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ να παραιτηθεί το 2013. Ο διάδοχός του παρέμεινε στο τιμόνι της χώρας μόλις έναν χρόνο, όταν νέος κύκλος λαϊκής αναταραχής έδιωξε κι αυτόν. Ο Μπορίσοφ επέστρεψε στα καθήκοντά του στα τέλη του 2014.

Τώρα οι Βούλγαροι τον καλούν να παραιτηθεί για άλλη μια φορά. Θέλουν επιτέλους ένα τέλος στα σκάνδαλα διαφθοράς που ταλανίζουν τη χώρα και ένα ανεξάρτητο δικαστικό σώμα να αποδώσει ευθύνες στους πολιτικούς.

Ο Μπορίσοφ, που βρίσκεται στο τιμόνι της χώρας κατά το μεγαλύτερο μέρος της προηγούμενης δεκαετίας, έχει ευνοήσει έναν μικρό κύκλο φίλων σε βάρος των πολλών. Πέρυσι εξάλλου η Transparency International κατέταξε τη Βουλγαρία στην πρώτη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε όρους διαφθοράς.

Τι σχέση όμως έχουν όλα αυτά με τις ΗΠΑ; Σύμφωνα με το Foreign Policy, μεγάλη. Η κρατική διαφθορά της Βουλγαρίας μπορεί να είναι μια πρόγευση για το τι θα συμβεί στην Αμερική αν επανεκλεγεί ο Τραμπ, ισχυρίζεται το μέσο.

Λίγοι και ισχυροί επιχειρηματίες που βρίσκονται υπόπτως κοντά σε μια κυβέρνηση υποσκάπτουν τα ίδια τα θεμέλια της δημοκρατίας, μας λέει το Foreign Policy, και οι πολιτικές του Τραμπ έχουν πολύ από Βουλγαρία εντός τους.

«Δεν είναι μόνο οι ξενόφοβοι φασίστες αυτοί που μπορούν να σκοτώσουν τη δημοκρατία», γράφει ο βούλγαρος πολιτικός επιστήμονας Evgenii Dainov, «αυτό το έργο μπορεί να ολοκληρωθεί πολύ αποτελεσματικά και από ημιμαθή ‘‘σκληρά’’ αρσενικά που ενστερνίζονται κάθε αντιδημοκρατική ιδεολογία».

Πριν από το 2016, τέτοιες αναλογίες θα ήταν αδιανόητες για τις ΗΠΑ, παρατηρεί το Foreign Policy, οι δημοκρατικοί θεσμοί των ΗΠΑ έμοιαζαν σταθεροί και ακλόνητοι.

«Τέσσερα χρόνια μετά και κοίτα πού βρισκόμαστε»…