Την ανησυχία τους για την κατάσταση στη Συρία και την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή εξέφρασαν οι υπουργοί Εξωτερικών στο Άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που ολοκληρώθηκε σήμερα στο Ζάππειο Μέγαρο στην Αθήνα. Αυτό εξήγησε η Ιταλίδα υπουργός Εξωτερικών Φεντερίκα Μογκερίνι σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μετά το τέλος των εργασιών.

«Οι πολιτικές σε σχέση με τα Δυτικά Βαλκάνια, την Μέση Ανατολή και την Μεσόγειο είναι και παραμένουν προτεραιότητες για την ΕΕ» είπε επισημαίνοντας ότι αποφασίστηκε ειδικά για τη Συρία να δωθεί «νέα ώθηση στον πολιτικό διάλογο ταυτόχρονα με την προσπάθεια να εμπλακούν σε αυτόν όλοι οι περιφερειακοί παράγοντες και το Ιράν» και εκφράστηκε η έντονη ανησυχία για την ανθρωπιστική καταστροφή η οποία «απαιτεί ενίσχυση των ανθρωπιστικών μέτρων ώστε να είναι αποτελεσματικότερα και ως προς το θέμα των προσφύγων».

Ιδιαίτερη ανησυχία, όπως σημείωσε η κ. Μογκερίνι, εκφράστηκε από το Συμβούλιο και για το πάγωμα του ειρηνευτικού διαλόγου στην Μέση Ανατολή εκφράζοντας την στήριξη τόσο της Ιταλίας όσο και της ΕΕ στις προσπάθειες του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρυ να διατηρηθεί ανοιχτός ο διάλογος και να επανέλθουν οι δύο πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. «Θα ήταν ασυγχώρητο να χαραμήσουμε και να χάσουμε μία ακόμη πολύτιμη ιστορική ευκαιρία για το Ισραήλ και την Παλαιστίνη» σημαίωσε η ίδια.

Στο πλαίσιο της συζήτησης για τις στρατηγικές σχέσεις της ΕΕ με την Αφρική, την Ασία και τις ΗΠΑ, επανήλθε και σήμερα, όπως είπε η Ιταλίδα ΥΠΕΞ, και το ζήτημα της σχέσης με τη Ρωσία.

«Πρωταρχικός μας στόχος» είπε «είναι να κάνουμε την Ρωσία να επιστρέψει στην άσκηση τους υπεύθυνου ρόλου της στην διεθνή κοινότητα και στις αρχές της που η ίδια παραβίασε» επισημαίνοντας ότι «είναι θέμα στρατηγικού ενδιαφέροντός της ΕΕ να διατηρήσει έναν ορίζοντα διεθνούς συνεργασίας με τη Ρωσία». Και πρόσθεσε: «Όλοι συμφωνήσαμε ότι μία μεσοπρόθεσμη η μακροπρόθεσμη απομόνωση μιας σημαντική μεγάλης και σύνθετης χώρας, όπως η Ρωσία θα ήταν επικίνδυνο και για τις εσωτερικές δυναμικές της Ρωσίας αλλά και για την περιφεριφερειακή και παγκόσμια σταθεροτητα».

Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, στις εργασίες του Συμβουλίου τέθηκε και το θέμα της ουκρανικής κρίσης, με μια φορά ακόμα να τίθεται επιτακτικό το ζήτημα διασφάλισης της Ευρώπης ως πολιτικής ενότητας.

Παράλληλα οι υπουργοί της ΕΕ εξέφρασαν, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Πρακτορείο, ικανοποίηση για τις προόδους που σημείωσε η ελληνική οικονομία.

Ο κ. Βενιζέλος εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία του χθεσινού δείπνου στο Μουσείο της Ακρόπολης, για να επαναφέρει το θέμα της επιστροφής των λεηλατηθέντων Μαρμάρων του Παρθενώνα, παρουσία του υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας κ. Χέιγκ.