Έντονη σύγκρουση μεταξύ του Κύπριου υπουργού Δικαιοσύνης, Ίωνα Νικολάου, και του τέως αρχηγού της Κυπριακής Αστυνομίας, Μιχάλη Παπαγεωργίου, πυροδότησε η παύση του δεύτερου από τον πρόεδρο Αναστασιάδη. Η παύση Παπαγεωργίου αποφασίστηκε χθες μετά τα εκτός Βουλής επεισόδια από μέλη του ακροδεξιού κόμματος ΕΛΑΜ σε βάρος του τέως Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Ο τέως αρχηγός υποστήριξε ότι, τον πληροφόρησε ανώτατο στέλεχος ότι στην υπόθεση της αγοραπωλησίας τουρκοκυπριακού ακινήτου, κοντά στον διεθνή αερολιμένα Λάρνακας, ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Ιωνάς Νικολάου, ενημέρωσε αστυνομικό που καταζητείτο για την επικείμενη σύλληψή του.

Ο κ. Παπαγεωργίου κάλεσε μάλιστα τον Γενικό Εισαγγελέα να λάβει τις δικές του αποφάσεις επ’ αυτού. Στις δηλώσεις του, ο κ. Παπαγεωργίου παρέθεσε διάφορα γεγονότα αναφορικά με τα τεκταινόμενα – κατά τον ίδιον – για τις σχέσεις του με τον υπουργό Δικαιοσύνης και το έργο της Αστυνομίας.

Ο τέως αρχηγός ανέφερε πως, ζήτησε κατ΄ επανάληψη να έχει συνάντηση με τον Κύπριο πρόεδρο. «Παρόλο που μιλήσαμε και τηλεφωνικά, η συνάντηση αυτή ποτέ δεν έγινε» σημείωσε.

Αυτά που σας έχω πει, ανέφερε, τα συμπεριέλαβα σε δύο ενημερωτικά σημειώματα και τα έστειλα στον Κύπριο πρόεδρο. Ποτέ δεν πήρα απάντηση, είπε. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης «έπεσε θύμα παραπληροφόρησης», γιατί, όπως τόνισε, «δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα τα όσα μου καταλογίζονται». Υποστήριξε ακόμα ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν του συμπεριφερόταν με τον απαιτούμενο σεβασμό.

Εξάλλου, μιλώντας το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΡΙΚ ο κ. Παπαγεωργίου είπε πως μία συνεργάτιδα του, που αποπέμφθηκε ως ύποπτη πως διέρρεε πληροφορίες, μετατέθηκε στο γραφείο του υπουργού.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Δικαιοσύνης απέρριψε τις καταγγελίες του ο κ. Παπαγεωργίου και διερωτήθηκε, γιατί δεν τις διατύπωσε νωρίτερα και αν θα έπραττε κάτι τέτοιο στην περίπτωση που διατηρούσε τη θέση του.

Ο κ. Νικολάου έδωσε τη δική του εκδοχή στα όσα ανέφερε ο Μ. Παπαγεωργίου για παρεμβάσεις του υπουργού. Συγκεκριμένα υποστήριξε:

  • Για την υπόθεση της Δρομολαξιάς δεν είχε καμία ενημέρωση, ούτε ακόμα και για τα εντάλματα συλλήψεως που εκδίδονταν (αντέκρουσε δηλαδή ότι είχε ειδοποιήσει καταζητούμενο αστυνομικό πως επρόκειτο να συλληφθεί)
  • Είναι αναχρονιστικό και αντιπαραγωγικό να εκτοξεύει ο ίδιος καταγγελίες κατά του τέως αρχηγού.