Για πρώτη φορά η Ρωσία υποστήριξε την αποστολή ενός κλιμακίου παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του οργανισμού, χαρακτηρίζοντας την εξέλιξη αυτή ένα πιθανό «μεγάλο βήμα προς τα εμπρός».

«Η Ρωσική Ομοσπονδία υποστήριξε την ιδέα μιας ταχείας έγκρισης και ταχείας ανάπτυξης μιας ειδικής αποστολής παρατηρητών για την Ουκρανία», είπε στους δημοσιογράφους ο Τόμας Γκρέμινγκερ, ο πρεσβευτής της Ελβετίας στον ΟΑΣΕ, έπειτα από μια συνεδρίαση των πρεσβευτών σε αυτόν στη Βιέννη.

«Πρόκειται ξεκάθαρα για μια θετική εξέλιξη, απολύτως» είπε ο Γκρέμινγκερ. Ωστόσο υπάρχουν κάποια ζητήματα που πρέπει να ξεκαθαριστούν στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των 57 κρατών μελών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, πρόσθεσε.

Η Ελβετία, που αυτό το διάστημα προεδρεύει στον ΟΑΣΕ, έχει προτείνει την αποστολή μιας ομάδας περίπου 100 παρατηρητών στην Ουκρανία για να εξετάσουν την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ζητήματα των εθνικών μειονοτήτων, την ασφάλεια και άλλους παράγοντες προκειμένου να συμβάλουν στην αποκλιμάκωση της κρίσης στην χώρα.

Μια τέτοια αποστολή θα απαιτούσε τη συναίνεση όλων των μελών, με δεδομένο ότι η Ρωσία διατηρεί δικαίωμα βέτο. Οι Ρώσοι απεσταλμένοι που παρακολουθούν τις συνεδριάσεις του ΟΑΣΕ τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχουν δηλώσει ότι δεν έχουν λάβει οδηγίες για το θέμα αυτό από τη Μόσχα, ανέφεραν διπλωμάτες, γεγονός που εμπόδιζε την υλοποίηση κάθε σχεδίου.

Εντούτοις στη σημερινή συνεδρίαση «όλες οι αντιπροσωπείες χωρίς καμία εξαίρεση ξεκάθαρα ζήτησαν μια ταχεία έγκριση μιας ειδικής αποστολής παρατηρητών στην Ουκρανία» είπε ο Γκρέμινγκερ. «Αυτό, νομίζω, αποτελεί μια νέα εξέλιξη, και εμείς (θα ζητήσουμε) από τον πρόεδρο να προσπαθήσει να επωφεληθεί από αυτήν την ευκαιρία».