Με τον αριθμό των νεκρών αλλά και των τραυματιών συνεχώς να ανεβαίνει, η Βηρυτός τις τελευταίες ώρες βιώνει μια ανείπωτη τραγωδία.

Μέχρι στιγμής, έχουν βρεθεί 78 άνθρωποι νεκροί κάτω από τα συντρίμμια που προκάλεσαν οι εκρήξεις που σημειώθηκαν χθες στον λιμένα της Βηρυτού ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 4.000.

Ο απολογισμός αυτός είναι προσωρινός, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του υπουργείου Υγείας, τον Φάντι Σάναν καθώς η νύχτα αγωνίας συνεχίζεται όπως και οι έρευνες στα συντρίμμια.

«Υπάρχουν πολλοί αγνοούμενοι αυτή τη στιγμή. Άνθρωποι ψάχνουν στα επείγοντα τους αγαπημένους τους και είναι δύσκολη η αναζήτηση αυτή μέσα στη νύχτα διότι έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση», είπε ο υπουργός Υγείας του Λιβάνου Χαμάντ Χασάν στο Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Αντιμετωπίζουμε αληθινή καταστροφή και χρειαζόμαστε χρόνο για να αποτιμήσουμε την έκταση των ζημιών».

Το Ανώτατο Συμβούλιο Άμυνας της χώρας κήρυξε τη Βηρυτό κατεστραμμένη πόλη, μετά την έκρξη και συνέστησε στο υπουργικό συμβούλιο, που θα συνεδριάσει σήμερα Τετάρτη, να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ο πρόεδρος Μισέλ Αούν, με ανάρτησή του στο Twitter, επισήμανε ότι είναι αναγκαίο να κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης για διάστημα δύο εβδομάδων.

Η στιγμή της πολύ ισχυρής έκρηξης, σύμφωνα με Ιορδανούς σεισμολόγους ισοδυναμούσε με σεισμού μεγέθους 4,5 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ.

«Η έκρηξη που έγινε στο λιμάνι της Βηρυτού απόψε ήταν ισοδύναμη με σεισμική δόνηση μεγέθους 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ», ανέφερε το Σεισμολογικό Παρατηρητήριο της Ιορδανίας σε μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.

Επλήγη πολεμικό πλοίο της δύναμης του ΟΗΕ στον Λίβανο, έχουν τραυματιστεί κυανόκρανοι, κάποιοι «σοβαρά»

Οι ναυτικοί, ορισμένοι από τους οποίους τραυματίστηκαν «σοβαρά», διακομίστηκαν «στα κοντινότερα νοσοκομεία», ενημέρωσε η UNIFIL σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Δεν διευκρίνισε τον αριθμό, ούτε την εθνικότητα των κυανόκρανων που τραυματίστηκαν, περιοριζόμενη να αναφέρει ότι ακόμη «αποτιμά» την κατάσταση.

Ο επικεφαλής της αποστολής υποστράτηγος Στέφανο Ντελ Κολ τόνισε ότι η Δύναμη στέκει «στο πλευρό του λαού και της κυβέρνησης του Λιβάνου σε αυτή τη δύσκολη ώρα» και είναι «έτοιμη να βοηθήσει».

Η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ είναι παρούσα στον Λίβανο από το 1978.