Να αναλάβουν δράση για να  υιοθετήσουν σχέδιο ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας παρότρυνε σήμερα τις 27 χώρες-μέλη της ΕΕ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ενόψει της συνεδρίασής τους στις 17 και 18 Ιουλίου.

Παρουσιάζοντας την διαπραγματευτική του πρόταση, ο πρόεδρος του Συμβουλίου τόνισε: «Είναι ώρα να δράσουμε, είναι ώρα να αποφασίσουμε», και επανέλαβε την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για σχέδιο ανάκαμψης ύψους 750 δισ. ευρώ, που θα αποτελείται από επιδοτήσεις και δάνεια, αλλά αναθεώρησε ελαφρά προς τα κάτω τον πολυετή προϋπολογισμό στο 1,074 τρισ. ευρώ.

Παράλληλα, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, πρότεινε ταμείο ύψους 5 δισ. ευρώ που θα χρησιμοποιηθεί για να αντισταθμιστεί το σοκ του Brexit όταν το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει οριστικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση στα τέλη του έτους. Η αποτυχία του Λονδίνου και των Βρυξελλών να καταλήξουν σε μια συμφωνία για τη μελλοντική τους σχέση, ειδικά την εμπορική, θα έχει επιπτώσεις δυνητικά καταστροφικές καθώς οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε στασιμότητα εδώ και μήνες.