Οι αμερικανικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν καταδίκασαν την απόφαση της κυβέρνησης της χώρας να προχωρήσει στα σχέδιά της για την αποφυλάκιση κρατουμένων που για τις ΗΠΑ συνιστούν απειλή για την ασφάλεια.

«Οι Δυνάμεις των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν πληροφορήθηκαν ότι διατάχθηκε η αποφυλάκιση 65 επικίνδυνων κρατουμένων, επί συνόλου 88», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους. «Η αποφυλάκιση αυτών των κρατουμένων συνιστά μια τεράστια οπισθοχώρηση του κράτους δικαίου στο Αφγανιστάν. Κάποιοι από αυτούς που αποφυλακίστηκαν στο παρελθόν επέστρεψαν ήδη στις μάχες και οι νέες αυτές αποφυλακίσεις θα επιτρέψουν σε επικίνδυνους αντάρτες να εγκατασταθούν σε πόλεις και χωριά», συνέχισε η ανακοίνωση.

Οι 88 κρατούμενοι είναι μεταξύ των 650 που κρατούνται στη φυλακή Μπάγκραμ, στα βόρεια της Καμπούλ, για τους οποίους οι αφγανικές αρχές δηλώνουν ότι δεν υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις ώστε να τους ασκήσουν δίωξη. Η Ουάσινγκτον αντιδρά στην αποφυλάκισή τους γιατί τους θεωρεί επικίνδυνους για τη δημόσια ασφάλεια.

Η αποφυλάκιση των κρατουμένων έχει εξελιχθεί σε άλλο ένα από τα ζητήματα που πυροδοτούν εντάσεις στις σχέσεις της Ουάσινγκτον με την Καμπούλ. Ο διευθυντής της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών των ΗΠΑ Τζέιμς Κλάπερ σημείωσε νωρίτερα ότι δεν πιστεύει πως ο Αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι θα υπογράψει τη διμερή συμφωνία ασφαλείας με τις ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα πιέζει τον Καρζάι να υπογράψει τη συμφωνία που θα επιτρέψει στις αμερικανικές δυνάμεις να παραμείνουν στο Αφγανιστάν και μετά την αποχώρηση των Νατοϊκών στρατευμάτων, στα τέλη του 2014. Μέχρι στιγμής ο Αφγανός πρόεδρος αρνείται να βάλει την υπογραφή του παρά τις πιέσεις που δέχεται. «Δεν πιστεύω ότι ο πρόεδρος Καρζάι θα υπογράψει», είπε ο Κλάπερ όταν ρωτήθηκε, σε ακρόαση της επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας εάν θα ήταν προτιμότερο για την Ουάσινγκτον να περιμένει την εκλογή ενός νέου προέδρου στο Αφγανιστάν.

Οι ΗΠΑ θέλουν να παραμείνουν στο Αφγανιστάν περισσότεροι από 10.000 στρατιώτες που θα συμμετέχουν σε αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις και θα εκπαιδεύουν τις αφγανικές δυνάμεις. Ο Λευκός Οίκος έχει τονίσει ότι εάν δεν υπάρξει διμερής συμφωνία όλες οι αμερικανικές δυνάμεις θα αποχωρήσουν στα τέλη του έτους. Ωστόσο ο Καρζάι θεωρεί ότι πρόκειται για μια «κενή απειλή» και επιμένει ότι η οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να υπογραφεί μετά τις εκλογές του Απριλίου.