Ανυπόστατες χαρακτηρίζει ο πρόεδρος της Ιταλίας, Τζόρτζο Ναπολιτάνο, τις αποκαλύψεις του δημοσιογράφου Άλαν Φρίντμαν σχετικά με «παρασκηνιακές διεργασίες και επαφές» που οδήγησαν το Μάριο Μόντι στην πρωθυπουργία της χώρας, το Νοέμβριο του 2011.

Ο Φρίντμαν, σε μια δημοσιογραφική έρευνα που βασίστηκε σε σειρά συνεντεύξεων, υποστήριξε ότι ο Ναπολιτάνο είχε αρχίσει να προϊδεάζει τον Μόντι για την πιθανότητα ανάληψης της πρωθυπουργίας και διαδοχής του Σίλβιο Μπερλουσκόνι ήδη πέντε μήνες πριν αναγκασθεί ο ηγέτης της ιταλικής κεντροδεξιάς να υποβάλει την παραίτησή του.

«Δεν έχω κανένα πρόβλημα να αναφέρω ότι έκανα δεκτό τον κ. Μόντι πολλές φορές κατά τη διάρκεια του 2011, όχι μόνον το καλοκαίρι, εκτιμώντας ιδίως τη φιλοευρωπαϊκή του στράτευση», επισήμανε ο ιταλός πρόεδρος σε επιστολή του προς την εφημερίδα Κοριέρε Ντέλα Σέρα.

Ο Ναπολιτάνο πρόσθεσε ότι το δύσκολο 2011 για την Ιταλία αλλά και την Ευρώπη «ο Μόντι αποτελούσε μια πολύτιμη εφεδρεία που έπρεπε να έχουμε πάντα υπόψη μας, ώστε να μπορέσουμε να επωφεληθούμε από τις ικανότητές του σε περίπτωση ανάγκης για την διακυβέρνηση της χώρας».

Ο ιταλός πρόεδρος υπογράμμισε ότι η κεντροδεξιά συμμαχία που είχε κερδίσει τις εκλογές του 2008, αργά αλλά σταθερά αποδυναμωνόταν, ενώ αναφέρεται αναλυτικά «στην επιστολή που εστάλη στην κυβέρνηση Μπερλουσκόνι τον Αύγουστο του 2011 από τον τότε πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν-Κλοντ Τρισέ και τον τότε διοικητή της Τράπεζας της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι».

Ο Ναπολιτάνο προσέθεσε ότι «την 8η Νοεμβρίου του 2011 η Βουλή καταψήφισε τον ισολογισμό του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους» και ότι «την ίδια ημέρα ο Μπερλουσκόνι συναίνεσε στο να παραιτηθεί αμέσως μετά την έγκριση του κρατικού προϋπολογισμού».

Ο 88χρονος ιταλός πρόεδρος ανέφερε τέλος ότι «στην συνέχεια διαπίστωσε ότι είπε προκύψει ευρεία αποδοχή (της υποψηφιότητας) του Μάριο Μόντι» τον οποίο στο μεταξύ είχε ορίσει ισόβιο γερουσιαστή, ενώ χαρακτηρίζει την όποια θεωρία συνωμοσίας «μόνον καπνό χωρίς φωτιά, λόγια άνευ περιεχομένου».