Η Ανακριτική Επιτροπή της Ρωσίας άσκησε σήμερα ποινική δίωξη για αμέλεια κατά του δημάρχου της πόλης Νορίλσκ, του Ρινάτ Αχμετσίν, εκτιμώντας ότι δεν πήρε έγκαιρα τα αναγκαία μέτρα για να περιορίσει τις επιπτώσεις από τη διαρροή 21.000 τόνων καυσίμων από δεξαμενή του θερμοηλεκτρικού σταθμού του Νορίλσκ, παρότι ήταν ενήμερος.

Επιπλέον, σύμφωνα με την Ανακριτική Επιτροπή, ο δήμαρχος της πόλης δεν προέβη σε περιβαλλοντικούς ελέγχους, δεν προέβλεψε την εξέλιξη της κατάστασης ούτε τις επιπτώσεις από τη διαρροή.

Το Κρεμλίνο αρνήθηκε να σχολιάσει την άσκηση ποινικής δίωξης κατά του δημάρχου του Νορίλσκ. «Το Κρεμλίνο δεν έχει ανακριτικές αρμοδιότητες και ως εκ τούτου στην περίπτωση αυτή δεν μπορούμε να κάνουμε οποιοδήποτε σχόλιο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Στο μεταξύ, σήμερα, Πέμπτη 11 Ιουνίου, το δικαστήριο του Νορίλσκ έδωσε εντολή να προφυλακισθεί έως τις 31 Ιουλίου ο διευθυντής του Θερμοηλεκτρικού Σταθμού-3 Πάβελ Σμιρνόφ, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Χθες (10/06) είχαν συλληφθεί ο διευθυντής του Θερμοηλεκτρικού Σταθμού, ο κύριος μηχανικός και ο αναπληρωτής του, με την κατηγορία ότι παραβίασαν την νομοθεσία περί προστασίας του περιβάλλοντος. Παράλληλα, συνελήφθη και ο αρχιεπιστάτης του Θερμοηλεκτρικού Σταθμού.

Το ατύχημα στον Θερμοηλεκτρικό σταθμό σημειώθηκε στις 29 Μαΐου, όταν υποχώρησε ο πυθμένας δεξαμενής καυσίμων του σταθμού , με αποτέλεσμα να υπάρξει διαρροή 21.000 τόνων πετρελαίου diesel σε παρακείμενο ποταμό και στην γύρω περιοχή.

Οι αρχές της περιοχής του Κρασνογιάρσκ ανακοίνωσαν ότι το πετρέλαιο που διέρρευσε στους ταμιευτήρες νερού της περιοχής Ταϊμίρ, δεν κατέστη δυνατόν να ανακοπεί από τα πλωτά φράγματα αντιρύπανσης που είχαν τοποθετηθεί στον ποταμό Αμπάρναγια και κατέληξε στην λίμνη Πιάσινο. Από την λίμνη πηγάζει ο μοναδικός ομώνυμος ποταμός, ο οποίος εκβάλλει στην Θάλασσα του Καρς. Κατ’ αυτόν τον τρόπο τα καύσιμα μπορούν να καταλήξουν στην θάλασσα.

Η εταιρεία Nornikel, στην οποία ανήκει ο σταθμός και η οποία είναι η μεγαλύτερη παραγωγός νικελίου και παλλαδίου στον κόσμο, αρνείται ότι τα καύσιμα κατέληξαν στην λίμνη.

Πρόσφατα ο πρόεδρος της Nornikel Βλαντίμιρ Ποτάνιν είχε δηλώσει ότι η εταιρεία αναλαμβάνει πλήρως το κόστος των εργασιών απορρύπανσης της περιοχής, που σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις ανέρχεται σε 150 εκατομμύρια δολάρια.