Μια προσάρτηση στο Ισραήλ τμημάτων της κατεχόμενης Δυτικής ‘Οχθης θα οδηγήσει σε τρίτη ιντιφάντα (παλαιστινιακή εξέγερση), εκτιμά η πλειοψηφία των Ισραηλινών σε δημοσκόπηση που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Η νέα ισραηλινή κυβέρνηση ενότητας αναμένεται να παρουσιάσει από την 1η Ιουλίου τη στρατηγική της για την εφαρμογή του σχεδίου της κυβέρνησης Τραμπ για τη Μέση Ανατολή που προβλέπει την προσάρτηση στο Ισραήλ εβραϊκών οικισμών και της Κοιλάδας του Ιορδάνη στην κατεχόμενη Δυτική ‘Οχθη.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διεξήγαγε το δημοκρατικό Ινστιτούτο του Ισραήλ, ένα κέντρο έρευνας που έχει την έδρα του την Ιερουσαλήμ, οι μισοί Ισραηλινοί (50%) στηρίζουν αυτό το σχέδιο προσάρτησης, το 31% αντιτίθεται σε αυτό και το 19% «δεν γνωρίζει».

Σχεδόν το 57% των Εβραίων Ισραηλινών στηρίζει το σχέδιο και το ποσοστό αποδοχής ανέρχεται από 75% έως 81% στους ψηφοφόρους των υπερορθόδοξων κομμάτων και της ριζοσπαστικής δεξιάς.

Το σχέδιο εξασφαλίζει επίσης τη στήριξη του 71,5% όσων στηρίζουν το Λικούντ, το δεξιό κόμμα του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου που κάλεσε πρόσφατα να αδραχθεί «η ιστορική ευκαιρία» του αμερικανικού σχεδίου.

Επιπλέον, το σχέδιο λαμβάνει την υποστήριξη σχεδόν του 35% των υποστηρικτών του κεντρώου κόμματος «Μπλε λευκό» του πρώην επικεφαλής του γενικού επιτελείου στρατού Μπένι Γκαντς, και πλέον υπουργού Άμυνας στην κυβέρνηση ενότητας που σχημάτισε πρόσφατα με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ωστόσο αυτό που είναι προφανές στα αποτελέσματα της συγκεκριμένης δημοσκόπησης, είναι ότι η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (58%) «πιστεύει ότι οι Παλαιστίνιοι θα ξεκινήσουν ιντιφάντα» σε περίπτωση προσάρτησης.

Οι Παλαιστίνιοι αντιτίθενται στο αμερικανικό σχέδιο, που προβλέπει επίσης την ίδρυση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους αλλά σε έδαφος που έχει μειωθεί και χωρίς την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα όπως θέλουν οι Παλαιστίνιοι, οι οποίοι έκαναν δύο εξεγέρσεις κατά το παρελθόν, από το 1987 έως το 1993 και από το 2000 έως το 2005.

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα με διακοπή κάθε συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ σε περίπτωση προσάρτησης και προσπαθεί να λάβει την υποστήριξη της υπόλοιπης διεθνούς κοινότητας στο παλαιστινιακό ζήτημα.

Σύμφωνα με αναλυτές, το τέλος της συνεργασίας στην ασφάλεια μπορεί να απειλήσει τη σχετική ηρεμία στη Δυτική Όχθη όπου ζουν 2,7 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι και περισσότεροι από 450.000 Ισραηλινοί, οι οποίοι κατοικούν στους εβραϊκούς οικισμούς που θεωρούνται παράνομοι από το διεθνές δίκαιο, αλλά από τον περασμένο Νοέμβριο όχι από τις ΗΠΑ.

Η Παλαιστινιακή Αρχή του Μαχμούντ Αμπάς έθεσε τέλος στις διπλωματικές της επαφές με την κυβέρνηση Τραμπ όταν αυτή αναγνώρισε τον Δεκέμβριο του 2017, την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Παλαιστίνη: Ξανάνοιξαν όλα τα τζαμιά στη Λωρίδα της Γάζας

Όλα τα τζαμιά στη Λωρίδα της Γάζας ξανάνοιξαν σήμερα έπειτα από δύο και πλέον μήνες που έμειναν κλειστά, μια νέα χαλάρωση των περιορισμών για την καταπολέμηση του νέου κορονοϊού σε αυτόν τον φτωχό και πυκνοκατοικημένο παλαιστινιακό θύλακα.

Σχολεία, αγορές και πανεπιστήμια είναι ακόμη κλειστά αλλά τα μαγαζιά άνοιξαν ξανά σε αυτό το έδαφος που τελεί υπό τον έλεγχό του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς, όπου 66 κρούσματα έχουν καταγραφεί επίσημα, εκ των οποίων ένας θάνατος από τον Μάρτιο.

Ορισμένα τζαμιά είχαν ανοίξει λόγω του Ιντ ελ-Φιτρ, της μουσουλμανικής γιορτής που σηματοδοτεί το τέλος του ραμαζανιού τον Μάιο, αλλά πλέον όλοι οι χώροι λατρείας είναι ανοιχτοί.

Ο 40χρονος Χάντερ Μούσα δηλώνει «πολύ ευτυχής» που μπορεί ξανά να προσευχηθεί μέσα στο τζαμί του στην πόλη της Γάζας. Αλλά «πήγα μόλις δυο λεπτά πριν αρχίσει η προσευχή για να αποφύγω κάθε επαφή με τους άλλους πιστούς και όταν έφυγα απέφυγα τις χειραψίες», είπε δηλώνοντας επιφυλακτικός.

Το υπουργείο Θρησκευτικών Υποθέσεων της Χαμάς ζήτησε από τους πιστούς να συνεχίσουν να φορούν μάσκες για την προστασία τους και να τηρούν την κοινωνική αποστασιοποίηση, βεβαιώνοντας σε ανακοίνωση ότι τα τζαμιά θα συνεχίσουν να απολυμαίνονται.

Στα μέσα Μαΐου, ο αριθμός των ασθενών με Covid-19 είχε υπερδιπλασιαστεί λόγω του κύματος επιστροφής κατοίκων από την Αίγυπτο και σε πιο περιορισμένο αριθμό, από το Ισραήλ.

Από την έναρξη της πανδημίας, παρατηρητές είχαν προειδοποιήσει για τους κινδύνους που διέτρεχαν οι κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας λόγω της μεγάλης πυκνότητας του πληθυσμού, των ελλιπών υγειονομικών υποδομών και του υψηλού ποσοστού φτώχειας.

Δύο εκατομμύρια Παλαιστίνιοι ζουν υπό αυστηρό ισραηλινό αποκλεισμό σε αυτή τη στενή λωρίδα γης, μεταξύ του Ισραήλ, της Αιγύπτου και της Μεσογείου Θάλασσας.

Στη Δυτική Όχθη, παλαιστινιακό έδαφος κατεχόμενο από το Ισραήλ όπου 390 ασθενείς εκ των οποίων δύο θάνατοι έχουν καταγραφεί επίσημα, η κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης θα ανανεωθεί για ένα μήνα αύριο.

Αυτό το μέτρο προσφέρει στην Παλαιστινιακή Αρχή του Μαχμούντ Αμπάς ειδικές εξουσίες για να ελέγχει περισσότερο ορισμένους τομείς σε περίπτωση επανεμφάνισης κρουσμάτων κορονοϊού. Αυτή η παράταση «δεν συνεπάγεται νέο κλείσιμο», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Ιμπραήμ Μελχέμ, μια εβδομάδα μετά τη χαλάρωση των περιορισμών με το άνοιγμα των τζαμιών και των εστιατορίων, που αποφασίστηκε έπειτα από μια επιβράδυνση της διασποράς του ιού.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.