Άλωση Κωνσταντινούπολης: Νέα πρόκληση Ερντογάν στην επέτειο 567 ετών από την ημέρα που «η Πόλις εάλω»

Προσευχή στην Αγία Σοφία ετοιμάζει ο Τούρκος Πρόεδρος - Δεν θα έχει διευκρινιστεί αν θα είναι εντός ή εκτός του μνημείου


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
7:44
29/05/2020
Άλωση Κωνσταντινούπολης: Νέα πρόκληση Ερντογάν στην επέτειο 567 ετών από την ημέρα που «η Πόλις εάλω»
15
loading

Με ανάγνωση του Κορανίου στην Αγία Σοφία θα γιορτάσουν σήμερα Παρασκευή 29 Μαΐου την Άλωση της Κωνσταντινούπολης στην Τουρκία, όπως ανακοίνωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στη συμπλήρωση 567 ετών από την ημέρα που «η Πόλις εάλω», οι Τούρκοι τραβούν ακόμα περισσότερο το σχοινί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ο Ερντογάν, απευθυνόμενος στον τουρκικό λαό το απόγευμα της Πέμπτης με αφορμή τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων λόγω κορονοϊού, γνωστοποίησε την ανάγνωση προσευχής την Παρασκευή 29/5 στην Αγία Σοφία στο πλαίσιο του εορτασμού της επετείου της Αλωσης της Κωνσταντινούπολης

Παρά τη διαφαινόμενη ακύρωση των σχεδίων για προσευχή στην πλατεία του Σουλταναχμέτ ανάμεσα από την Αγία Σοφία και το Μπλέ Τζαμί, ο Ερντογάν, απευθυνόμενος στον τουρκικό λαό το απόγευμα της Πέμπτης με αφορμή τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων λόγω κοροναϊού, γνωστοποίησε την ανάγνωση προσευχής την Παρασκευή στην Αγία Σοφία στο πλαίσιο του εορτασμού της επετείου της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε «στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Άλωσης της Κωνσταντινούπολης που διοργανώνονται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού μας, οι προσευχές θα διαβαστούν στην Αγία Σοφία».

Ο ίδιος δεν διευκρίνισε αν η προσευχή θα πραγματοποιηθεί εντός ή εκτός του ναού, ωστόσο πληροφορίες του ανταποκριτή του MEGA στην Κωνσταντινούπολη αναφέρουν πως θα διαβαστεί το εδάφιο της Άλωσης από το Κοράνι εντός της Αγίας Σοφίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κίνηση Ερντογάν να πραγματοποιήσει την προσευχή στην Αγία Σοφία αποτελεί ένα «άδειασμα» του διευθυντή Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, Αλί Ερμπάς, ο οποίος νωρίτερα είχε τονίσει ότι δεν θα πραγματοποιήσει την αυριανή μουσουλμανική προσευχή στην πλατεία του Σουλταναχμέτ ανάμεσα από την Αγία Σοφία και το Μπλέ Τζαμί, αλλά στο τέμενος Φάτιχ στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Ερμπάς πάντως ήταν εκείνος που είχε την «έμπνευση», σε αρχικό στάδιο, για την εν λόγω τελετή.

Σαν σήμερα η «Πόλις εάλω»

Η Βυζαντινή Αυτοκρατορία μόνο κατ' όνομα υπήρχε τις παραμονές της Άλωσης. Ήταν περιορισμένη, κυρίως, στην περιοχή γύρω από την Κωνσταντινούπολη και σε κάποιες σκόρπιες περιοχές, όπως το Δεσποτάτο του Μυστρά. Οι θρησκευτικές έριδες, οι εμφύλιες διαμάχες, οι σταυροφορίες, η επικράτηση του φεουδαρχισμού και η εμφάνιση πολλών και επικίνδυνων εχθρών στα σύνορά της είχαν καταστήσει την πάλαι ποτέ Αυτοκρατορία ένα «φάντασμα» του ένδοξου παρελθόντος της.

Το Βυζάντιο σ' εκείνη την κρίσιμη στιγμή της ιστορίας του με την οθωμανική λαίλαπα προ των πυλών του, όπως αναφέρει το sansimera.gr, δεν μπορούσε να ελπίζει παρά μόνο στη βοήθεια της καθολικής Ευρώπης, η οποία όμως ήταν μισητή στους κατοίκους της Κωνσταντινούλης. Η ύπαρξη «Ενωτικών» και «Ανθενωτικών» δίχαζε τους Βυζαντινούς. Ωστόσο, ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος έκανε μία απέλπιδα προσπάθεια, στέλνοντας πρεσβεία στον πάπα Νικόλαο Ε' για να ζητήσει βοήθεια. Ο Πάπας έβαλε και πάλι ως όρο την Ένωση των Εκκλησιών, αλλά αποδέχθηκε το αίτημα του αυτοκράτορα να στείλει στην Κωνσταντινούπολη ιερείς, προκειμένου να πείσουν τον λαό για την αναγκαιότητα της Ένωσης.

Οι απεσταλμένοι του Πάπα, καρδινάλιος Ισίδωρος και ο αρχιεπίσκοπος Μυτιλήνης Λεονάρδος, λειτούργησαν στην Αγία Σοφία, προκαλώντας την αντίδραση του κόσμου, που ξεχύθηκε στους δρόμους και γέμισε τις εκκλησίες, όπου λειτουργούσαν οι ανθενωτικοί με επικεφαλής τον μετέπειτα πατριάρχη Γεννάδιο Σχολάριο. Το σύνθημα που κυριαρχούσε ήταν «Την γαρ Λατίνων ούτε βοήθειαν ούτε την ένωσιν χρήζομεν. Απέστω αφ' ημών η των αζύμων λατρεία».

Το μίσος για τους Λατίνους δεν απέρρεε μόνο από δογματικούς λόγους. Η λαϊκή ψυχή δεν είχε ξεχάσει τη βαρβαρότητα που επέδειξαν οι Σταυροφόροι στην Πρώτη Άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1204, ενώ αντιδρούσε στην οικονομική διείσδυση της Βενετίας και της Γένουας, που είχε φέρει στα πρόθυρα εξαθλίωσης τους κατοίκους της Αυτοκρατορίας, αλλά και στην καταπίεση των ορθοδόξων στις περιοχές, όπου κυριαρχούσαν οι καθολικοί.

Αντίθετα, οι Οθωμανοί φαίνεται ότι συμπεριφέρονταν καλύτερα προς τους χριστιανούς. Πολλοί χριστιανοί είχαν υψηλές θέσεις στην οθωμανική διοίκηση, ακόμη και στο στράτευμα, ενώ κυριαρχούσαν στο εμπόριο. Οι χωρικοί πλήρωναν λιγότερους φόρους και ζούσαν με ασφάλεια. Έτσι, στην Κωνσταντινούπολη είχε σχηματισθεί μία μερίδα που διέκειτο ευνοϊκά προς τους Οθωμανούς. Την παράταξη αυτή εξέφραζε ο Λουκάς Νοταράς με τη φράση «Κρειττότερον εστίν ειδέναι εν μέση τη πόλει φακιόλιον βασιλεύον Τούρκων ή καλύπτραν λατινικήν».

Από τις αρχές του 1453 ο Μωάμεθ προετοιμαζόταν για την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης. Με έδρα την Ανδριανούπολη συγκρότησε στρατό 150.000 ανδρών και ναυτικό 400 πλοίων. Ξεχώριζε το πυροβολικό του, που ήταν ό,τι πιο σύγχρονο για εκείνη την εποχή και ιδιαίτερα το τεράστιο πολιορκητικό κανόνι, που είχαν φτιάξει Σάξωνες τεχνίτες. Στις 7 Απριλίου, ο σουλτάνος έστησε τη σκηνή του μπροστά από την Πύλη του Αγίου Ρωμανού και κήρυξε επίσημα την πολιορκία της Κωνσταντινούπολης.

Ο αγώνας ήταν άνισος για τους Βυζαντινούς, που είχαν να αντιπαρατάξουν μόλις 7.000 άνδρες, οι 2.000 από τους οποίους μισθοφόροι, κυρίως Ενετοί και Γενουάτες, ενώ στην Πόλη είχαν απομείνει περίπου 50.000 κάτοικοι με προβλήματα επισιτισμού.

Η Βασιλεύουσα περιβαλλόταν από ξηράς με διπλό τείχος και τάφρο. Το τείχος αυτό, που επί 1000 χρόνια είχε βοηθήσει την Κωνσταντινούπολη να αποκρούσει νικηφόρα όλες τις επιθέσεις των εχθρών της, τώρα ήταν έρμαιο του πυροβολικού του σουλτάνου, που από τις 12 Απριλίου άρχισε καθημερινούς κανονιοβολισμούς.

Οι Τούρκοι προσπάθησαν πολλές φορές να σπάσουν την αλυσίδα που έφραζε τον Κεράτιο κόλπο και προστάτευε την ανατολική πλευρά της Κωνσταντινούπολης. Στις 20 Απριλίου ένας στολίσκος με εφόδια υπό τον πλοίαρχο Φλαντανελλά κατορθώνει να διασπάσει τον τουρκικό κλοιό μετά από φοβερή ναυμαχία και να εισέλθει στον Κεράτιο, αναπτερώνοντας τις ελπίδες των πολιορκούμενων.

Ο Μωάμεθ κατάλαβε αμέσως ότι μόνο το πυροβολικό του δεν έφθανε για την εκπόρθηση της Πόλης, εφόσον παρέμεινε απρόσβλητος ο Κεράτιος. Με τη βοήθεια ενός Ιταλού μηχανικού κατασκεύασε δίολκο και τη νύχτα της 21ης προς την 22α Απριλίου, περίπου 70 πλοία σύρθηκαν από τον Βόσπορο προς τον Κεράτιο. Η κατάσταση για τους πολιορκούμενους έγινε πλέον απελπιστική, καθώς έπρεπε να αποσπάσουν δυνάμεις από τα τείχη για να προστατεύσουν την Πόλη από την πλευρά του Κεράτιου, όπου δεν υπήρχαν τείχη.

Η τελική έφοδος των Οθωμανών έγινε το πρωί της 29ης Μαΐου 1453. Κατά χιλιάδες οι στρατιώτες του Μωάμεθ εφόρμησαν στη σχεδόν ανυπεράσπιστη πόλη και την κατέλαβαν μέσα σε λίγες ώρες. Ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, που νωρίτερα απέκρουσε με υπερηφάνεια τις προτάσεις συνθηκολόγησης του Μωάμεθ, έπεσε ηρωικά μαχόμενος. Αφού έσφαξαν τους υπερασπιστές της Πόλης, οι Οθωμανοί Τούρκοι προέβησαν σε εκτεταμένες λεηλασίες και εξανδραποδισμούς. Το βράδυ, ο Μωάμεθ ο Πορθητής εισήλθε πανηγυρικά στην Αγία Σοφία και προσευχήθηκε στον Αλλάχ «αναβάς επί της Αγίας Τραπέζης», όπως αναφέρουν οι χρονικογράφοι της εποχής.

Δείτε επίσης:

Η τελευταία λειτουργία στην Αγιά Σοφιά 466 χρόνια μετά την Άλωση και ο τολμηρός παπάς από την Κρήτη που κατάφερε να ακουστεί ξανά ο λόγος του Θεού τον Γενάρη του 1919

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

15
σχόλια
 1. avatar Θα είναι και το τελικό συμβολικό χτύπημα για μας

  Πριν αρχίσουν τα μεγάλα γεγονότα

 2. avatar Η Ώρα και η Στιγμή της Απελευθερωσης της Αγιας Σοφιας ειχε ΕΡΘΕΙ

  Πριν Εκατο χρονια με την συνθηκη των Σεβρων οπου εκανε την Ελλαδα Μεγαλη ! με τον Ελευθεριο Βενιζελο ! αλλα το Κατεστημενο του Θρονου Σπαει την συνθηκη ! Κυρησοντας την Εκστρατεια της Μικρας Ασιας που ξεριζοθηκαν εκατομμυρια Ελληνες απο τις Εστίες τους με αποτελεσμα την Συρρικνωση του Ελληνισμου με την Διασπορα ! Η Στιγμη ειχε Ερθει αλλα το《 Βασιλειον της Ελλαδος 》 Εφερε την Καταστροφη !....ΙΑΣΩΝ !

 3. avatar Γεροτσολιας

  Αυτον τον μοβορο Ισλαμιστη, συντομα θα τον φαει ο εχθρος που κατοικει μεσα του και δεν κατεχει απο θρησκιες και τετοια, ο Καρκινος. Με τους μεγαλους ηγετες -Τραμπ, Μερκελ, Πουτιν κ.τ.λ - που τον στηριζουν ολα τα χρονια τι κανουμε; εδω βρισκεται η λυση αλλα πως; περιθωρια για παραπανω θυσιες δεν υπαρχουν πλεον. Ενα μονο μας μενει, ισχυς εν τη ενωσει. Γεροτσολιας

 4. avatar navigator

  ΓΕΝΙΤΣΑΡΕ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΘΑ ΤΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΚΟΚΑΛΑ ΤΗΣ ΜΑΝΑ ΣΟΥ.
  ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΓΙΟ ΜΕΡΟΣ(ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ) ΣΟΥ ΔΙΝΕΙ ΕΚΑΤ/ΡΙΑ $ ΚΑΘΕ
  ΧΡΟΝΟ. ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΝΑ ΔΙΞΕΙΣ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ ΜΟΝΟ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ
  ΑΛΛΑ ΝΑ ΘΥΜΑΣΑΙ ΟΤΙ ΚΑΠΟΙΑ ΜΕΡΑ ΚΑΙ Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΚΑΙ Ο
  ΠΟΝΤΟΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΓΙΑΤΙ ΕΤΣΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΑΓΙΟΙ
  ΠΑΤΕΡΕΣ ΜΑΣ.

 5. avatar για να μαθαινουν οι νεοι

  Το Βυζαντιο δεν ηταν συνεχεια της Αρχαιας Ελλαδας.
  Αντιθετα, ηταν η Ανατολικη Ρωμαϊκη Αυτοκρατορια που σε συνεργασια με την εκκλησια των εβραιοχριστιανων εκαναν πληθος καταστροφων σε αρχαιους ναους και μνημεια με σκοπο τον αφανισμο του αρχαιοελληνικου πολιτισμου.
  Η εκκλησια δε συνεργαστηκε με τους Οθωμανους για να πεσει το Βυζαντιο διοτι δεν ηθελαν να την κυριαρχια των καθολικων. Για αυτο και μετα την πτωση διατηρησαν και αυξησαν τα προνομια τους!
  Η εκκλησια, και μιλαω για το ιερατειο οχι για την θρησκεια, ειναι μια πληγη στο σωμα του ελληνισμου εως και σημερα!
  Μονο αν ξεριζωθει και υπαρχει πραγματικα ΑΝΕΞΙΘΡΗΣΚΕΙΑ, με απολυτο διαχωρισμο της κρατικης εξουσιας απο τις εκκλησιες των διαφορων θρησκευματων, θα εχουμε ελπιδες να γινουμε ενα σοβαρο κρατος.
  Μεχρι τοτε ανεχθειτε τους τραγους...

  1. avatar Αυστριακος

   Και περιμένεις κατανόηση και συγκατάβαση στα ιστορικά γεγονότα που αναφέρεις από αυτούς που ενώ περιμένουν να αναστηθεί ο μαρμαρωμένος βασιλιάς και νά ξαναπηδηξουν στο τηγάνι τα μισοτηγανισμένα ψάρια, προσκυνούν κάστανα και σαγιονάρες?
   Μήπως να ασχοληθείς με κάτι πιο σοβαρό?

  2. avatar ΑΠΟ

   \"μπραβο\" ρε παλιε. απο αυτα που εγραψες 2 καταλαβα, το ενα ειναι εχεις προβλημα με το Χριστο και το αλλο οτι δεν εχεις προβλημα να ησουν γιουσουφακι στη τουρκια

 6. avatar να κάνουμε και εμείς το σπίτι του κεμαλ ατατουρκ στη Θεσσαλονίκη

  δημόσιες τουαλέτες να δούμε πως θα του φανεί

 7. avatar από αποθηκάριους γεμάτος ο κόσμος

  Ναι αλλά όταν οι βυζαντινοί κατέστρεφαν ναούς των αρχαίων Ελλήνων, δεν έτρεχε τίποτα.

 8. avatar Ψιτ

  Χαζούλη ερντογαν παραδέχεσαι οτι εχετε σκλαβώσει την Κωνσταντινούπολη και όλη την περιοχή του πόντου και όχι μόνο!
  Άρα δικαίως εμείς οι Έλληνες αναπολούμε την ώρα και τη στιγμή της απελευθέρωσης!
  Τελικά ούτε εκκλησίες δεν εχετε για να προσευχηθείτε;

 9. avatar Χαχα

  Ο Ερντογκαν ειναι πονηρός. Με όλα αυτα που κανει φανατίσει ακόμα περισσότερο τους θερμόαιμους οπαδούς του, αποσπά την προσοχή σχεδόν ολων των τουρκων απο τα τεράστια προβλήματα που εχουν να αντιμετωπίσουν στην καθημερινότητα τους και συγχρόνως προβληματίζει τους ελληνες για τις προθέσεις του ,που ειναι μπαρούφες,αποσποντας και αυτων την προσοχή απο τα δικά τους προβλήματα που στην σημερινή εποχή ειναι και αυτα τεράστια .

 10. avatar Ch08:05-1

  Καλημέρα σε όλη την Ελλάδα με τον Αναστημενο Ιησού Χριστό. Όλες οι θρησκείες πολεμούν η μία την άλλη. Δημιουργούν θρησκευομενους στρατιώτες, σπέρνουν μίσος, πόνο, αίμα, θάνατο. Και όσοι άνθρωποι σπέρνουν κατά σάρκα, τους αρέσουν οι καταστάσεις αυτές. Διότι έχουν κέρδη προσκαιρα. Τα κτήρια δεν οφελουν, όλα θα κατακαουν, και η γη και τα εαυτής έργα. Αυτό που θα μείνει, Είναι ο Λόγος του Θεού. Η Αιώνια Ζωή. Ποια είναι η Αιώνια Ζωή? Αυτη είναι η αιώνια ζωή, ο άνθρωπος να γνωρίσει τον Πατέρα Θεό, και τον Ιησού Χριστό.

  1. avatar ΜΠΟΓΙΑΣ

   Εκατομμύρια λαχταρούν την αθανασία, ενώ δεν ξέρουν τι να κάνουν με τη ζωή τους ένα βροχερό Κυριακάτικο απόγευμα.

 11. avatar Το τέλος του…

  ...Χουσείν σε περιμένει... Οταν ξυπνήσουν τα πρόβατα που κυβερνάς θα γίνουν λύκοι και τότε δεν σε γλυτώνει κανένας Τραμπ...

 12. avatar babis o flu

  Ακούει η Γιάννα;

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει