Την ετοιμότητα να μεταβεί εκ νέου στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη για να διαμεσολαβήσει στις διαβουλεύσεις των πολιτικών αρχηγών της χώρας με στόχο να εφαρμόσουν την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ώστε να αρθούν τα εμπόδια για την πρόοδο της Βοσνίας στην πορεία προς την ΕΕ, διατύπωσε ο Επίτροπος της ΕΕ, αρμόδιος για τη Διεύρυνση, Στέφαν Φούλε.

Ο κ. Φούλε είχε διαμεσολαβητικό ρόλο στις συνομιλίες των ηγετών των ισχυρότερων κροατικών, μουσουλμανικών και σερβικών κομμάτων, που άρχισαν την περασμένη Παρασκευή και ολοκληρώθηκαν νωρίς το πρωί του Σαββάτου, χωρίς συμφωνία.

Ωστόσο, ο Επίτροπος της ΕΕ έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter ότι «είναι ενθαρρυμένος από το έργο που έχει γίνει», όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

«Έφυγα από το Σαράγεβο μετά τις συνομιλίες των πολιτικών ηγετών, ενθαρρυμένος από το έργο που έχει γίνει. Είμαι έτοιμος να έρθω και πάλι για να βοηθήσω», ανέφερε στο μήνυμά του ο κ. Φούλε.

Ούτε μετά το νέο γύρο συνομιλιών, που διήρκεσε πάνω από 13 ώρες, κατάφεραν τα επτά ισχυρότερα κόμματα της Βοσνίας να καταλήξουν σε συμφωνία για την εφαρμογή της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην υπόθεση «Σέιντιτς- Φίντσι», στην οποία επιμένει η ΕΕ ως προϋπόθεση για την πρόοδο της χώρας στην ευρωπαϊκή της πορεία.

Το πρόβλημα είναι ότι τα κροατικά και τα μουσουλμανικά κόμματα δεν είναι σε θέση να επιτύχουν συμφωνία για το εκλογικό μοντέλο που θα εγγυάται ότι ένα από τα δύο μέλη της συλλογικής προεδρίας που εκλέγονται από την Κροατο-Μουσουλμανική Ομοσπονδία της Βοσνίας, στο μέλλον θα εκλέγεται από τα καντόνια, στα οποία πλειοψηφούν οι Κροάτες χωρίς να υπάρχει παρέμβαση από την πλευρά των Μουσουλμάνων.

Στους προηγούμενους δύο εκλογικούς γύρους για την εκλογή εκπροσώπου των Κροατών στην προεδρία της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης επικράτησε ο Ζέλικο Κόμσιτς, υποψήφιος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, τον οποίο ψήφισαν σε μεγαλύτερο ποσοστό Μουσουλμάνοι ψηφοφόροι με αποτέλεσμα τα κροατικά κόμματα να αμφισβητούν τη νομιμότητά του.

Οι συμμετέχοντες στις συνομιλίες αποτίμησαν διαφορετικά τις συνομιλίες στο Σαράγεβο. Ο αναπληρωτής πρόεδρος του Κόμματος Δημοκρατικής Δράσης (SDA) και εκπρόσωπος των Μουσουλμάνων στην τριμερή προεδρία της Βοσνίας ζήτησε μεγαλύτερη παρέμβαση των εκπρόσωπων της ΕΕ.

Από την άλλη, οι εκπρόσωποι της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας επιρρίπτουν ευθύνες για την απουσία συμφωνίας στους εκπροσώπους της Κροατο-Μουσουλμανικής Ομοσπονδίας.

Νέος γύρος συνομιλιών πιθανότατα θα διεξαχθεί τον Φεβρουάριο.

Σέιντιτς- Φίντσι: Να επανέλθει το θέμα στο νομικό πεδίο

Ο εκπρόσωπος της κοινότητας των Ρομά, Ντέρβο Σέιντιτς και ο πρόεδρος της εβραϊκής κοινότητας Γιάκομπ Φίντσι, οι οποίοι προσέφυγαν στο ΕΔΑΔ επειδή δεν μπορούσαν να είναι υποψήφιοι για την προεδρία της χώρας και τη Βουλή των Λαών και δικαιώθηκαν, μετά το νέο γύρο άκαρπων συνομιλιών τόνισαν ότι το ζήτημα της εφαρμογής της απόφασης, που υποχρεώνει το βοσνιακό κράτος να εξαλείψει τις διακρίσεις από το Σύνταγμα, πρέπει να επιστρέψει εκεί που ανήκει στο νομικό και όχι στο πολιτικό πεδίο.

Βάσει του ισχύοντος Συντάγματος, δικαίωμα εκλογής στα ανώτατα αξιώματα της χώρας έχουν μόνο οι εκπρόσωποι των τριών συστατικών λαών και όχι των μειονοτήτων.

Αυτό το σχετικά απλό νομικό πρόβλημα θα είχε επιλυθεί προ πολλού αν το είχαν αναλάβει εμπειρογνώμονες, σημείωσε ο κ. Φίντσι.

«Το θέμα μεταφέρθηκε στο πολιτικό πεδίο, κάτι που δεν είναι στο πνεύμα της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», δήλωσε ο κ. Φίντσι στο βοσνιακό πρακτορείο ειδήσεων Fena.

Ήρθε ο καιρός, οι πολιτικοί αρχηγοί να αναγνωρίσουν την ήττα αυτής της αποστολής, επειδή ούτε μετά από τέσσερα χρόνια δεν κατάφεραν να εφαρμόσουν κάτι που είναι «σχετικά απλό νομικό πρόβλημα», πρόσθεσε.

«Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για κυρώσεις από την Ευρώπη. Είναι δύσκολο να παραδεχθούμε ότι ένας αριθμός οικονομικών ‘ενέσεων’ θα σταματήσει, επειδή οι εταίροι δεν είναι έτοιμοι να βοηθήσουν μη δημοκρατικά κράτη», ανέφερε ο κ. Φίντσι.

Τόνισε, ωστόσο, ότι ευθύνη φέρει και η διεθνής κοινότητα, επειδή η ΕΕ ανέλαβε το έργο του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η υπόθεση «Σέιντιτς- Φίντσι» πρέπει να επιστρέψει στους νομικούς εμπειρογνώμονες και μετά στη Βουλή, επειδή, σε αντίθετη περίπτωση, θα παραμείνει αντικείμενο αναποτελεσματικών συνομιλιών και δεν θα εφαρμοστεί, εκτίμησε ο κ. Σέιντιτς.