Μπορεί οι ψηφοφορίες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να γίνονται μέσω τηλεδιάσκεψης και μόνο το 10% να συμμετέχει διά ζώσης στο «ημικύκλιο» των Βρυξελλών, ωστόσο πολλοί ευρωβουλευτές δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή του τερέν κατά της πανδημίας της Covid-19. Η ελληνικής καταγωγής Χρυσούλα Ζαχαροπούλου, που έχει εκλεγεί στην Γαλλία με τις λίστες του κόμματος του Εμμανουέλ Μακρόν, εκτός από ευρωβουλευτής, είναι και γιατρός – γυναικολόγος.

Τους δύο τελευταίους μήνες μέχρι σήμερα επέστρεψε στην άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος για να βοηθήσει ασθενείς με κορονοϊό. Δύο ημέρες την εβδομάδα βοηθά στη διαλογή ασθενών σε ένα γαλλικό στρατιωτικό νοσοκομείο.

«Όταν δίνεις τον όρκο του Ιπποκράτη, το κάνεις για πάντα, ισχύει για όλη σου τη ζωή. Κατά τη διάρκεια μιας τέτοιας κρίσης,δεν μπορούσα να μείνω σπίτι και να παρακολουθώ απλώς. Ο ρόλος μου είναι εδώ, με τους συνάδελφους μου», δηλώνει χαρακτηριστικά η Χ. Ζαχαροπούλου, μέλος της Ομάδας Renew Europe.

«Μπροστά σε μια τεράστια υγειονομική κρίση, είναι φυσιολογικό ότι δεν είχαμε τη σωστή απάντηση στην αρχή. Αλλά τώρα, νομίζω, η Επιτροπή, τα θεσμικά όργανα, χρησιμοποιώντας τη σύγχρονη τεχνολογία, έχουν ανεβεί επίπεδο. Νομίζω ότι βλέπουμε τώρα την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη», λέει.

Άλλοι γιατροί, ψυχολόγοι, ψυχίατροι και φαρμακοποιοί από τον χώρο του Ευρωκοινοβουλίου έχουν επίσης αρχίσει να μοιράζουν τον χρόνο τους μεταξύ της ευρωπαϊκής πολιτικής και του ιατρικού επαγγέλματος, όπως ο Γερμανός παθολόγος Peter Liese από το ΕΛΚ. «Νομίζω ότι οι ευρωβουλευτές πρέπει να δώσουν ένα παράδειγμα. Αν περιμένουμε όλοι οι γιατροί να συμμετάσχουν στις προσπάθειες ακόμη και εκείνοι που δεν ασκούν πλέον την ιατρική, τότε και εμείς πρέπει να δώσουμε το παράδειγμα», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Η ύπαρξη ιατρικού ιστορικού βοήθησε αυτούς τους ευρωβουλευτές να δουν τι χρειάζεται για την προστασία της δημόσιας υγείας, πέραν των συνόρων. Ο Peter Liese λέει ότι είχε ήδη ενθαρρύνει την Επιτροπή να δημιουργήσει ένα σημείο, ένα κέντρο επαφής όπου όλα τα νοσοκομεία που διαθέτουν ακόμη επαρκή ικανότητα ΜΕΘ, να μπορούν να εγγραφούν όταν είναι έτοιμα να δεχτούν ασθενείς από το εξωτερικό.

Και οι δύο γιατροί πάντως διστάζουν να πουν πότε η ζωή μπορεί να επανέλθει στην κανονικότητα. Αναγνωρίζουν πως «η καραντίνα» είναι δύσκολη για όλους μας , αλλά τονίζουν την ανάγκη να παραμείνουν οι πολίτες λίγο περισσότερο στο σπίτι.

«Ας είμαστε ταπεινοί και υπομονετικοί. Ας σεβαστούμε τις οδηγίες και μείνουμε στο σπίτι – από το σεβασμό για τους φροντιστές, για τον εαυτό μας και την κοινωνία», σημειώνει η κ. Ζαχαροπούλου όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Επιστρέφοντας στην άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος και συμμετέχοντας στις κλινικές ομάδες που έχουν αφοσιωθεί στην καταπολέμηση της πανδημίας ή δουλεύοντας ξανά στα φαρμακεία της πατρίδας τους αυτοί οι ευρωβουλευτές αποκτούν προσωπική εμπειρία στη συνεχιζόμενη υγειονομική και κοινωνική κρίση. Κάτι που βοηθά στην ενημέρωση της απόκρισης του Κοινοβουλίου στην πανδημία της Covid-19.

Ο Πορτογάλος γιατρός Manuel Pizarro (Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών) υπογραμμίζει ότι «το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει επιδείξει έντονη δραστηριότητα ζητώντας περισσότερη υποστήριξη για πολλά κράτη-μέλη, σχετικά με τη δημόσια υγεία, καθώς και σχετικά με το επόμενο κεφάλαιο, την οικονομική ανάκαμψη».

Η επόμενη μέρα για την οικονομική ανάπτυξη θα χρειαστεί γενναίες αποφάσεις και κυρίως την πολιτική βούληση για στήριξη των χωρών που έχουν πληγεί περισσότερο από τον κορονοϊό. Και αυτό παραμένει το μεγάλο ζητούμενο και για το ίδιο το μέλλον της Ευρώπης.