Παρατείνεται η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο Ελ Σαβαδόρ καθώς παρατείνεται η ισχύ του σχετικού νόμου σε όλη την επικράτεια και επιτρέπει στην κυβέρνηση να εφαρμόζει μέτρα για να ανασχεθεί η εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού.

Η παράταση δίνει στα μέλη του κοινοβουλίου άλλες τέσσερις ημέρες για να διαπραγματευθούν με την κυβέρνηση του προέδρου Ναγίμπ Μπουκέλε ώστε να επιλυθούν ζητήματα που αφορούν την οικονομία, τη δημόσια υγεία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ωστόσο δεν υπήρξε συμφωνία για άλλο νομοθέτημα, το οποίο αναστέλλει ορισμένες θεμελιώδεις ελευθερίες κατοχυρωμένες στο Σύνταγμα, όπως το δικαίωμα στην ελεύθερη κίνηση των προσώπων και το δικαίωμα στις ειρηνικές συναθροίσεις. Η ισχύς αυτού του δεύτερου νομοθετήματος εκπνέει τα μεσάνυχτα σήμερα Δευτέρα (τοπική ώρα).

Ο Μπουκέλε, όπως και άλλοι αρχηγοί κρατών στην κεντρική Αμερική, επέβαλε αυστηρά μέτρα αφότου επιβεβαιώθηκαν τα πρώτα κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν τεθεί υπό κράτηση στις χώρες της περιφέρειας επειδή παραβίασαν τους περιορισμούς αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικαλούμενο το Reuters.

Την περασμένη εβδομάδα, το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να συλλαμβάνει πολίτες επειδή δεν συμμορφώνονται προς την οδηγία να μείνουν σε περιορισμό κατ’ οίκον ούτε να προχωρά στην κατάσχεση αυτοκινήτων ή άλλων περιουσιακών στοιχείων τους.

O πρόεδρος επέμεινε το Σαββατοκύριακο ότι οι πάντες θα πρέπει να φορούν μάσκες από σήμερα Δευτέρα (13/4). Ακόμη, ο Μπουκέλε διεμήνυσε ότι όσοι κινούνται με αυτοκίνητα χωρίς άδεια ή σοβαρό λόγο θα συλλαμβάνονται και θα μετάγονται σε κέντρα κράτησης για 30 ημέρες, οι άδειες οδήγησης θα τους αφαιρούνται και τα οχήματα θα κατάσχονται.

Ως χθες Κυριακή, στο Ελ Σαλβαδόρ των 6,5 εκατομμυρίων κατοίκων, καταγράφονταν 125 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 και έξι θάνατοι ασθενών εξαιτίας της ασθένειας Covid-19.