18
loading

Εκατομμύρια ανθρώπων για πάνω από 45 μέρες ζουν σε κατάσταση καραντίνας, αυτοαπομόνωσης και παίρνουν μέτρα κοινωνικής απόστασης (social distancing). Οι ζωές όλων μας άλλαξαν άρδην και πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι επιστροφή στην κανονικότητα δεν υπάρχει. Το πλήγμα που δέχτηκαν οι οικονομίες των κρατών είναι πάρα πολύ ισχυρό, με το ΔΝΤ να κάνει λόγω για «ύφεση που θα προσομοιάζει με εκείνη του 1930».

Στην Ελλάδα για παράδειγμα είμαστε ήδη κοντά στον ένα μήνα που δεν λειτουργούν πλήθος επιχειρήσεων με εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους και επιχειρηματίες να βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση.

Σε αυτή την κατάσταση έχουν βρεθεί ήδη χώρες που η πανδημία του κορονοϊού χτύπησε σφοδρά πριν την Ελλάδα, όπως για παράδειγμα την Ιταλία, μετά η Ισπανία, η Γαλλία και αργότερα η Μεγάλη Βρετανία.

Σύμφωνα με διεθνείς αναφορές σε μελέτες αλλά και ρεπορτάζ του διεθνούς Τύπου μετά το ισχυρό πλήγμα στην καθημερινότητα, την ψυχολογία και φυσικά την υγεία των πολιτών, η παρατεταμένη κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα ενδεχομένως να οδηγήσει σε ένα σπάσιμο της καραντίνας από ανθρώπους οι οποίοι δεν θα έχουν τα βασικά. Το πλήγμα στα εισοδήματα φέρνει αλυσιδωτές αντιδράσεις καθώς όπως είναι λογικό ένας άνθρωπος πουν δεν μπορεί να καλύψει την τροφή και τη στέγη του, για εκείνον και την οικογένειά του,  είναι ικανός για όλα.

Τον κίνδυνο τα έκτακτα μέτρα που λαμβάνουν οι κυβερνήσεις για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορονοϊού να προκαλέσουν ελλείψεις στα τρόφιμα σε όλο τον κόσμο επισημαίνει στην εφημερίδα Guardian η Διεθνής Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ.

Οι σοδειές ήταν καλές και οι προοπτικές για βασικές καλλιέργειες είναι υποσχόμενες, αλλά η έλλειψη εργατών, λόγω της κρίσης με τον κορονοϊό, και μέτρα, όπως δασμοί και απαγόρευση εξαγωγών, είναι πιθανό να οδηγήσουν σε προβλήματα τις ερχόμενες εβδομάδες, όπως προειδοποιεί ο Maximo Torero, επικεφαλής οικονομολόγος της Food and Agriculture Organisation - FAO.

«Το χειρότερο που μπορεί να συμβεί είναι οι κυβερνήσεις να περιορίσουν τη ροή τροφίμων» τόνισε στη βρετανική εφημερίδα. «Όλα τα μέτρα κατά του ελεύθερου εμπορίου είναι αντιπαραγωγικά. Δεν είναι τώρα η ώρα για περιορισμούς ή για φραγμούς στο εμπόριο. Τώρα είναι η ώρα να προστατευτεί η ροή τροφίμων σε όλο τον κόσμο».

Φόβοι για εξεγέρσεις στην Ιταλία – Η Μαφία παραμονεύει

Η γειτονική Ιταλία μέχρι πριν λίγες ημέρες ήταν το παγκόσμιο επίκεντρο παγκοσμίως, με τα θύματα να αγγίζουν τα 1.000 κάθε μέρα. Οι κάτοικοι στη Βόρεια Ιταλία βρίσκονται στα όρια των αντοχών τους, ψυχικών και σωματικών, ενώ πλέον οι φόβοι για μεταφορά του τεράστιου προβλήματος στο νότο της χώρας, εκφράζονται και από επίσημα χείλη.

Ο φτωχός νότος υποφέρει από τη στιγμή που έχει αποφασιστεί η καραντίνα και με τα έσοδα να λιγοστεύουν συνεχώς, οι αρμόδιοι φοβούνται ότι οι αντιδράσεις θα είναι τέτοιες που θα προκαλέσουν πανικό. Μιλάμε, άλλωστε, για μια περιοχή που έχει ποσοστό ανεργίας σχεδόν 20%, ενώ η «μαύρη οικονομία» σαρώνει. «Πρέπει να κάνουν γρήγορα, πιο γρήγορα κι από γρήγορα. Αν η βοήθεια της κυβέρνησης και των της τοπικής αυτοδιοίκησης έρθουν σε 15 μέρες και χρειαστούν άλλες 15 για να τις μοιράσουμε, θα ρισκάρουμε πολύ. Η ανακοίνωση μπορεί να είναι μπούμερανγκ, η δυσαρέσκεια μπορεί να μετατραπεί σε βία», δήλωσε χαρακτηριστικά στη La Stampa ο Λεολούκα Ορλάντο, δήμαρχος του Παλέρμο, εκφράζοντας την αγωνία του.

Ο Ιταλός υπουργός για τις Νότιες Περιφέρειες Giuseppe Provenzano, σημείωσε επίσης την αύξηση των κοινωνικών εντάσεων και το ενδεχόμενο εμφύλιας αναταραχής στις φτωχές περιοχές της χώρας. «Φοβάμαι ότι η ανησυχία μεγάλου μέρους του πληθυσμού για την υγεία, το εισόδημα και το μέλλον σύντομα θα μετατραπεί σε θυμό και μίσος», δήλωσε στην εφημερίδα La Repubblica.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, στο Παλέρμο και τη Νάπολη, η αστυνομία έπρεπε να αναλάβει την επιμέλεια των σούπερ μάρκετ - μετά από αρκετά περιστατικά λεηλασιών. Στα κοινωνικά δίκτυα υπάρχουν ακόμη και προτάσεις για να λάβουν μέρος σε μια επιδρομή σε ένα συγκεκριμένο κατάστημα.

Ήδη από το τέλος Μαρτίου ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε ανακοίνωσε έκτακτη οικονομική βοήθεια για τους πολίτες που δεν έχουν, στην φάση αυτή, αρκετά χρήματα για να αγοράσουν τα αναγκαία τρόφιμα και φάρμακα, φοβούμενος και για επερχόμενες αναταραχές. Ειδικά στο Νότο της χώρας.

Συνολικά, με την ταχύτερη χορήγηση ποσών που είχαν ήδη εγκριθεί και με νέα, έκτακτα κονδύλια, η κυβέρνηση θα καταβάλλει στους 8.000 δήμους της χώρας τέσσερα δισεκατομμύρια επτακόσια εκατομμύρια ευρώ, για να μπορέσουν να εντοπίσουν και να στηρίξουν τις οικογένειες που βρίσκονται σε μεγαλύτερη δυσκολία.

Προβλέπεται η χορήγηση, από την τοπική αυτοδιοίκηση, κουπονιών για αγορές σε σούπερ μάρκετ, αλλά και απευθείας παράδοση τροφίμων στο σπίτι, με την συνεργασία εθελοντικών οργανώσεων.

Το Politico σε άρθρο του ανέφερε ότι η Μαφία παραμονεύει για να εκμεταλλευτεί την εν λόγω δύσκολη κατάσταση.

Όπως αναφέρεται σχετικά, η Μαφία παραδοσιακά, καθ’όλη τη διάρκεια της ιστορίας της, εκμεταλλευόταν καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης, όπως σεισμοί, επιδημίας χολέρας κ.α. ως ευκαιρίες για να παρέχει εργάτες γης, να «στήνει» οικοδομικά συμβόλαια ή να καταχράται χρήματα που προορίζονται για την υγιεινή της πόλης.

Η επιδημία του κορονοϊού που σαρώνει την Ευρώπη παρέχει στη Μαφία άλλη μια ευκαιρία, και όχι μόνο στην Ιταλία, καθώς τα lockdowns, οι αστυνομικοί έλεγχοι, οι παύσεις πτήσεων κ.α. μπορεί να έχουν «παγώσει» τις κλασικές πηγές εσόδων (μεταξύ των οποίων η πορνεία, το εμπόριο ναρκωτικών, οι εκβιασμοί κ.α.- αλλά οι εγκληματικές οργανώσεις ετοιμάζονται να αξιοποιήσουν το «μετά».

Όπως αναφέρει το Politico, καθώς η Ευρώπη προσπαθεί να βρει τρόπους ανοικοδόμησης της οικονομίας, η παλιά και δοκιμασμένη μέθοδος της διείσδυσης σε κατά τα άλλα νόμιμες επιχειρήσεις μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα κερδοφόρα.

Σοκάρουν οι αυξητικές τάσεις στις πωλήσεις όπλων στις ΗΠΑ – Η Ουγγαρία ακολουθεί κατά πόδας

Η Αμερική έχει τραβήξει πλέον τα φώτα της παγκόσμιας κοινότητας πάνω της καθώς είναι η χώρα με τα περισσότερα κρούσματα αλλά και νεκρούς. Οι ΗΠΑ δέχονται τεράστιο πλήγμα, με μία οικονομία που κλυδωνίζεται εδώ και καιρό. Το μεγαλύτερο πλήγμα ωστόσο το δέχονται τα φτωχά στρώματα της εργατικής τάξης που αποτελεί και την πλειοψηφία του πληθυσμού στις ΗΠΑ. Άνθρωποι που ζουν με τα απολύτως βασικά έχουν χάσει κάθε πηγή εισοδήματός τους.

Σε άρθρο του ο Guardian επεσήμανε ότι πάρα πολλοί πολίτες στις ΗΠΑ καταφεύγουν σε τράπεζες τροφίμων για να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες. Όταν δεν θα μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους θα καταφύγουν σε άλλους τρόπους, εκτός του πλαισίου του νόμου.

Στα σόσιαλ μίντια ήδη κυκλοφορούν εικόνες από καταστήματα που έχουν ασφαλίσει τις προσόψεις τους με ξύλα ή σιδεριές, υπό τον φόβο επιδρομών.

Υπό αυτό το πρίσμα μόνο ανησυχία μπορούν να προκαλέσουν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση των ΗΠΑ, ο αριθμός των αγορών όπλων στη χώρα έχει αυξηθεί κατακόρυφα, έπειτα από ελέγχους ιστορικού που έγιναν για το μήνα Μάρτιο από τις αρχές.

Συγκεκριμένα, τον τρίτο μήνα του έτους έγιναν 3,7 εκατ. έλεγχοι ιστορικού από το FBI, ο μεγαλύτερος αριθμός ελέγχων τα τελευταία 20 χρόνια.

Στην ουσία γίνεται έλεγχος ιστορικού στον αγοραστή πριν αγοράσει το όπλο. Ωστόσο, τα παρακάτω στοιχεία δεν είναι εντελώς αντιπροσωπευτικά, καθώς ο αγοραστής μπορεί με έναν έλεγχο ιστορικού να αγοράσει πολλά όπλα, άρα η αναλογία δεν είναι 1 προς 1. Οι 2,4 εκατομμύρια έλεγχοι διεξήχθησαν για πωλήσεις όπλων, σύμφωνα με τα προσαρμοσμένα στατιστικά στοιχεία από μια κορυφαία εμπορική ομάδα βιομηχανιών πυροβόλων όπλων. Αυτό είναι μια αύξηση 80% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, δήλωσε ο εμπορικός όμιλος.

Οι αριθμοί υπογραμμίζουν πως η πανδημία δημιούργησε αύξηση της ζήτησης για κατοχή όπλων, με ορισμένα καταστήματα πυροβόλων όπλων να πλημμυρίζουν με αγοραστές οι οποίοι βρίσκονταν σε πανικό, όπως αναφέρει ο Guardian.

H Παρασκευή 20 Μαρτίου ήταν η μέρα που έσπασε κάθε ρεκόρ ιστορικού ελέγχων για την αγορά όπλων στις ΗΠΑ καθώς σε μία μόνο ημέρα έγιναν: 210.308 έλεγχοι.

Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε το στοιχείο που έδωσε το ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti για την κατάσταση στις ΗΠΑ: Οι πολίτες των χαμηλότερων στρωμάτων ετοιμάζονται για όλα. Τα πιο δημοφιλή ερωτήματα αναζήτησης στο Google τον περασμένο μήνα ήταν «πού να αγοράσετε κασέτες (σφαιρών)» και «πώς να αγοράσετε κασέτες στο διαδίκτυο».

Κατά πόδας ακολουθεί και η Ουγγαρία καθώς ολοένα και περισσότεροι έλουν να εξοπλιστούν για προστασία τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς φοβούνται ότι πιθανόν θα καταρρεύσει ο νόμος και η τάξη εάν υπάρξουν σοβαρές ελλείψεις όσο εξαπλώνεται η πανδημία του κορονοϊού.

Την ίδια ώρα, η ένωση κατασκευαστών όπλων της Τσεχίας ανακοίνωσε ότι οι ιδιοκτήτες καταστημάτων αναφέρουν αυξανόμενη ζήτηση και διψήφια αύξηση στις πωλήσεις. Περίπου 300.000 άνθρωποι έχουν άδεια οπλοκατοχής σε κάθε μία από τις δυο αυτές χώρες, τη Τσεχία και την Ουγγαρία, που έχουν περίπου 10 εκατ. κατοίκους. Για ορισμένα ελαφριά όπλα δεν είναι υποχρεωτική η άδεια.

«Πουλάμε πέντε φορές παραπάνω σε σχέση με έναν κανονικό Μάρτιο», δήλωσε ο Γκάμπορ Βας, που έχει τρία καταστήματα με όπλα στην ουγγρική πρωτεύουσα, συμπεριλαμβανομένου αυτού από όπου προμηθεύτηκε το δικό του πιστόλι ο Ρόστας.

«Θα μπορούσαμε να πουλάμε 15 φορές περισσότερο εάν είχαμε περισσότερα όπλα με σφαίρες καουτσούκ, αλλά ξεμείναμε».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

18
σχόλια
 1. avatar Πολεμηστης του πληκτρολογιου

  Και τι προτεινεις και που θα βρεθει το χρημα για τις ιδεες σου? Και ΜΗΝ ΠΕΙΣ φορολογια, ετσι?

 2. avatar Θυμήσου το

  Πού να δεις τι θα γίνει στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη τρέχει τη χώρα ολοταχώς στην οικονομική καταστροφή. Πείνα φτώχεια, ανεργία, δυστυχία τα επακόλουθα. Πτώχευση της Ελλάδας, capital controls, νέο επώδυνο μνημόνιο.

 3. avatar Δεν πάνε

  καλά.
  Παίρνουν όπλα για να προστατεύσουν τα κ...χαρτα.
  Κι αυτή η Ουγγαρία, πως διάολο προέκυψε έτσι. Τι χώρα είν αυτή!

 4. avatar ξεκάλτσωτος

  ΣΤΟΥΣ ΠΑΝΤΕΡΗΜΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ, ωδη προς καποιους βολεμενους κλαψοψαλτες- μαριονετες, κατι κατινες των ομορφων παραδοσεων στις 6μμ καθ εκαστην, κατι multitask τηλετελαληδες δημοκοπους,κατι χριστιανοτουριστες της ευμαριας κλπ κλπ
  Οταν ολοι κοιμουνται καρτερω
  οταν θαχουν ξυπνησει θα σε ψαχνουν
  οταν πια θα σαρνιουνται θαν αργα
  με βρισιες τη στολη θα σου φτιαχνουν
  Στους παντερημους δρομους
  δε φοβασαι κανενα
  φεουδαρχες προστατες
  κιολα ταχεις στρωμενα
  τι αξια εχει ο κοσμος;
  δωσε βαση σε σενα
  Οταν ολοι σωπαινουν γω μιλω
  κιοι γνωστοι μαυροχίτες λυσσανε
  το γυμνο σου παρον δε μπορω
  και το μαυρο το μελλον φοβαμαι

 5. avatar Τιν σημαίνει αυτό Μπίστ?

  \"όπως είναι λογικό ένας άνθρωπος πουν δεν μπορεί να καλύψει την τροφή και τη στέγη του\"

  1. avatar ξεκάλτσωτος

   ξερω οτι μεσα στο βελουδενιο κοσμο σου ειναι παρα παρα πολυ δυσκολο
   αλλα κανε μια προσπαθεια
   φαντασου τη μεγαλειότητά σου χωρις φαί χωρις στεγη....
   αδυνατον ε;;
   τες πα
   ενας χωρις φαι και στεγη τι εχει να χασει αν δαγκωσει κατ αρχην τα σκυλια που σε φυλανε ,τους πραιτωριανους σου δηλαδη;; τους πληρωνεις καλα;; ποσο καλα;;ειναι αφοσιωμενα σκυλια; πεθαινουν για σενα;;
   κυστερα εσυ χωρις πραιτωριανους ποσο ανετα θα κυλιεσαι στα βελουδα σου;;

 6. avatar 1+1

  Καμπάνα ηχηρή και για την Ελλαδα αυτή η ειδηση , γιαυτούς βεβαίως που ειναι σε θεση να την ακούσουν.. !!
  Θα επρεπε ηδη η Ελληνική κυβερνηση να ειχε προχωρήσει σε μετρα , που θα βοηθουσαν να αποτραπεί κατά το δυνατόν αυτο το ενδεχόμενο , γιατί εαν εξακολουθησουν να σφυριζουν αδιαφορα πολύ φοβαμαι οτι αυτά που μπορει να συμβούν και στη χώρα μας, εαν βεβαιως μεχρι τελος Απριλη παραμενουν σχεδον τα παντα κλειστά, θα μοιαζουν σαν εφιαλτικό ονειρο.!!
  ´Ηδη απο αρκετούς σχολιαστές και εδώ στο Μπιστ , εχουν προταθεί καποια μέτρα που θα μπορουσαν ηδη να ειχαν παρθεί , αλλά υπάρχει ακόμη και μια σειρα προτασεων απο την προσφατα συσταθείσα «Ομάδα Προωθησης Θεσεων Πολιτών» που εχουν γραφτεί σέ σχολιο της επί ενος σχετικού με το θεμα αρθρο του Ν/Beast στις 4/4/20 ωρας 18,23 ,γιά οσους τυχόν ενδιαφέρονται να πληροφορηθουν τις πιθανόν ενδιαφερουσες προτάσεις της Ομαδας...!!

  1. avatar Ταυρος 13

   Ναι οι βολεφτάδες μας πρωτοι και καλύτεροι θα δεχτουν σπο 7-8 χιλ Ευρ να τους τα πάνε 1500 με 1600 ευρω το μήνα που ζηταν στο σχολιο . ...!Αυτοί ειναι ικανοί να δωσουν καί αυξηση τώρα στους εαυτους τους και δεν εξαιρώ βέβαια κανένα τους. !

  2. avatar Το διαβασα το αρθρο 4/4 και το σχολιο.

   Αυτα που προτεινετε δεν μπορουν να γινουν στο Ελλάντα και σίγουρα καταλαβαινεις και το γιατί..

 7. avatar o.k.

  Πάμε για ένα Παγκόσμιο Πόλεμο να τελειώνουμε.

  1. avatar Κόσμος

   Καταλαβαίνω την απόγνωσή σου, αλλά δεν θα το κάνουμε.

  2. avatar Καλυτερα να μη μπαινουν τετοιες ειδησεις φρικιαστικες αυτες τιν μερες.

   Τα εχουμε ολα οι εξεγερσεις απο πεινασμενους μονο μας λειπουν ..
   Ημαρτον..!

  3. avatar Τρύφων Κ .

   Εάν στην Αμερική με τοσο πλούτο φοβουνται εξεγερσεις πεινασμενων σκεφτείτε συνελληνες το τι εχει να γινει εδώ ,που δεν ξερουμε ούτε και σε ποιούς χρωστά η χώρα μας.

  4. avatar Ο Θεος ας βαλει το χερι του. !

   Για να μη φτασουμε να δουμε το 2020 εξεγερσεις ανθρωπων για να ταισουν τα παιδιά τους.
   Ας βοηθησουν οι οσοι εχοντες γιατί καήκαμε.

   1. avatar ξεκάλτσωτος

    υπομονη
    νομιζω οτι το μαριδακι θα πουλησει κατι κλωτσαδες που εκτρεφει εναντι καμποσων μιλ και με τις εισπραξεις θα ψωνισει μια γαλλικη ομαδα- επαρχιακο καφενειο ....ετσι ακουσα
    ξερεις , ξεκαρφωμα σκοτεινων **δραστηριοτητων **το λενε...
    ησυχασες;;

    1. avatar Μη στεναχωριεσαι ξεκαλτσωτε.

     Ολοι οι εθνοπατερες μας θα φερουν πισω απο τα paradises αυτά που ειχαν επι τοσα χρονια απαλλοτριωσει και θά σωσουν την πατριδα.

     1. avatar ξεκάλτσωτος

      μπα....
      τοχω ψαξει, δε γινεται
      εχουν διακοπει οι πτησεις απο και προς τας παραδεισίους νησους....πως θα γυρισουν τα μπαούλα;;
      δεν ξερω αν επιτρεπετε να στειλουμε τα σκυλια και τους αφεντες τους transit στον .... οξ απο δω....το βλεπω αποδοτικοτερο.
      για ψαχτο

   2. avatar Τωρα σωθηκες….!

    ......... Εαν περιμενεις εσύ απο τους εχοντες να βοηθήσουν.
    Οι πλουσιοι θα βρούν και παλι αυτοι τροπους για να γινουν πλουσιοτεροι και θα εκμεταλευτούν τους φτωχους για να τους κανουν φτωχότερους. !

Παρακαλούμε περιμένετε ...