Υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος, για τον περιορισμό των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και τον τερματισμό επίσημης χρήσης της Κυριλλικής γραφής σε περιοχές της Κροατίας, συγκεντρώθηκαν συνολικά 650.000 υπογραφές από την οργάνωση «Επιτελείο για την υπεράσπιση του κροατικού Βούκοβαρ».

Η οργάνωση βετεράνων πολέμου που έχει εξοργιστεί με αφορμή την τοποθέτηση πινακίδων στις δύο γραφές, τη λατινική που χρησιμοποιούν οι Κροάτες και την Κυριλλική που χρησιμοποιούν οι Σέρβοι έξω από κτίρια δημόσιων οργανισμών στο Βούκοβαρ, πόλη που καταστράφηκε στον πόλεμο, ξεκίνησε πριν από δύο εβδομάδες τη συλλογή υπογραφών.

Το «Επιτελείο για την υπεράσπιση του κροατικού Βούκοβαρ» έχει συγκεντρώσει από τις 17 Νοεμβρίου έως την 1η Δεκεμβρίου 650.000 υπογραφές (200.000 περισσότερες απ΄ όσες είναι αναγκαίες) για τη διενέργεια δημοψηφίσματος με στόχο την τροποποίηση του Συνταγματικού νόμου για τα δικαιώματα των μειονοτήτων, δήλωσε ο πρόεδρός της, Τόμισλαβ Γιόσιτς.

Η οργάνωση προτείνει αλλαγή του ισχύοντος νόμου για τις μειονότητες ώστε να παρέχεται δικαίωμα χρήσης της γλώσσας τους, μόνον σε περιοχές της Κροατίας, στις οποίες οι εθνικές μειονότητες αποτελούν το 50% του πληθυσμού.

Ο ισχύον νόμος καθιστά υποχρεωτική τη διγλωσσία σε περιοχές της Κροατίας, στις οποίες πάνω από το 30% του πληθυσμού ανήκει σε μειονότητα, (όπως στο Βούκοβαρ, όπου πάνω από το 30% του πληθυσμού είναι Σέρβοι).

Ο μεγαλύτερος αριθμός υπογραφών συλλέχθηκε στην πρωτεύουσα της Κροατίας, Ζάγκρεμπ (περίπου 160.000), διευκρίνισε o ίδιος σημειώνοντας ότι στην πόλη του Βούκοβαρ υπέγραψαν υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος 18.000 πολίτες.

Η Σνέζανα Πάτκο, μέλος της οργάνωσης κατήγγειλε ότι κυβερνητικές δομές ευθύνονται για «εκστρατεία κατά του δημοψηφίσματος μέσω κρατικών ΜΜΕ με αντιδημοκρατικό τρόπο».

Επιπλέον, μέλη της οργάνωσης χαρακτήρισαν ανάρμοστες τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Ζόραν Μιλάνοβιτς ότι «δεν θα διεξαχθεί δημοψήφισμα όσο είναι ο ίδιος πρωθυπουργός».

Υποστήριξαν ακόμη ότι ετοιμάζονται συνταγματικές αλλαγές για αποτροπή του δημοψηφίσματος για την κυριλλική γραφή, κάτι που, όπως είπαν, θα οδηγήσει σε συνταγματική κρίση.

Η οργάνωση ξεκίνησε εδώ και μήνες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στην πόλη κατά της χρήσης της κυριλλικής γραφής. Μέλη της συγκρούστηκαν με αστυνομικές δυνάμεις και απομάκρυναν πινακίδες στις δύο γραφές έξω από κτίρια δημόσιων οργανισμών της πόλης.

Από την άλλη πλευρά ο πρωθυπουργός της Κροατίας τονίζει ότι «θα αντιταχθεί σε αυτή την κακόβουλη πρωτοβουλία με όλα τα νομικά μέσα».