Αίθουσα γεμάτη με κρεβάτια, το ένα δίπλα στο άλλο. Άνθρωποι που αγωνίζονται να πάρουν ανάσα. Μηχανήματα υποστήριξης αναπνοής . Προσωπικό που τρέχει.

Δεν είναι σκηνές από ταινία. Είναι εικόνες από το κύριο νοσοκομείο του Μπέργκαμο, στην Ιταλία, την πόλη που έχει πληγεί περισσότερο από τον κορονοϊό, στην επαρχία που έχει πληγεί περισσότερο από τον κορονοϊό, τη Λομβαρδία. Και είναι εντελώς τρομακτικές.

Φορώντας μάσκα και γάντια και την κατάλληλη στολή, μπήκε στο νοσοκομείο ο ανταποκριτής του Sky News Stuart Ramsay, αντικρίζοντας με τα ίδια του τα μάτια το φρικτό πρόσωπο του κορονοϊού.

Και δεν είναι καν σε κάποια ΜΕΘ, είναι στην πραγματικότητα σε μια αίθουσα αναμονής. «Απλώς πρέπει να χρησιμοποιούμε κάθε χώρο» εξήγησε η Vanna Toninelli, επικεφαλής του γραφείου Τύπου του νοσοκομείου.

«Η ιατρική ομάδα δίνει έναν πόλεμο και τον χάνει» γράφει ο Βρετανός δημοσιογράφος. 

Το προσωπικό δίνει τη δική του μάχη να αποτρέψει την επιδείνωση της κατάστασης των ασθενών. Προσπαθούν απλώς να τους βοηθήσουν να μην  πεθάνουν.

Μαζεύονται γύρω από τους ασθενείς, τοποθετούν μόνιτορ, καλώδια, και κυρίως, αναπνευστήρες. Χωρίς αυτούς, οι ασθενείς τους θα χειροτερέψουν πολύ γρήγορα.

Κανονικά, σε κάθε άλλο μέρος του κόσμου, οι ασθενείς αυτοί θα έμπαιναν σε ΜΕΘ, αλλά έτσι όπως έχουν πια τα πράγματα στην Ιταλία, για να μεταφερθεί κάποιος σε ΜΕΘ πρέπει να βρίσκεται στο χείλος του θανάτου, όχι απλώς να ασθενούν σοβαρά.

Η άφιξη ασθενών είναι διαρκής, περιγράφει ο δημοσιογράφος, που είναι, όπως γράφει, ο πρώτος που μπήκε στο νοσοκομείο.

«Ο κόσμος του Μπέργκαμο θέλει να δείτε αυτές τις εικόνες. Θέλουν οι πολίτες του κόσμου να αναρωτηθούν για την απόκριση των δικών τους κυβερνήσεων. Επειδή πλέον δεν υπάρχει δικαιολογία πως κάποιος δεν ήξερε. Η Ιταλία δεν ήξερε. Τώρα όμως ξέρουν όλοι οι άλλοι» είναι το δραματικό μήνυμά του. 

Οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό προσπαθούν να επικοινωνήσουν με τους ασθενείς μέσα από τις «πλαστικές φούσκες» που έχουν τοποθετηθεί στο κεφάλι όσων βρίσκονται στη χειρότερη κατάσταση.

Οι πιο αδύναμοι μετά βίας μπορούν να μιλήσουν ενώ οι μοναδικοί ήχοι που ακούγονται συνέχεια είναι από τα μόνιτορ που παρακολουθούν την καρδιακή τους λειτουργία και από τους αναπνευστήρες.

Αυτές οι φούσκες έχουν στόχο να εξισορροπήσουν την πίεση του αέρα μέσα στους πνεύμονες των ασθενών.

Το νοσοκομείο Papa Giovanni XXII είναι ένα από τα πιο εξοπλισμένα όχι μόνο στην Ιταλία αλλά και στην Ευρώπη, αλλά ακόμα και αυτό το υπερ-νοσοκομείο δείχνει να γονατίζει.

Οι εικόνες στοιχειώνουν.