Τη διαδικασία για την έξοδο της Ιταλίας το ευρώ είχε ενεργοποιήσει το 2011 ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, όπως αποκάλυψε ο Χανς Βέρνερ Σιν.

Ο πρόεδρος του γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Ifo, έκανε την αποκάλυψη κατά τη διάρκεια συνεδρίου που οργάνωσε η εφημερίδα «Sueddeutsche Zeitung».

«Γνωρίζουμε ότι το φθινόπωρο του 2011, ο τότε πρωθυπουργός, είχε ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για να βγει η χώρα του από το ευρώ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σιν.

Την είδηση μετέδωσαν τα ιταλικά Μέσα Ενημέρωσης, υπενθυμίζοντας ότι την εποχή εκείνη τα ιταλικά επιτόκια δανεισμού της χώρας είχαν παρουσιάσει μεγάλη άνοδο, ο Μπερλουσκόνι είχε υποχρεωθεί σε παραίτηση και είχε αντικατασταθεί από τον τεχνοκράτη Μάριο Μόντι.

Αναφερόμενος πάντα, στην ολοκλήρωση του πρωθυπουργικής του θητείας, ο πρώην Καβαλιέρε δήλωσε, πρόσφατα, ότι «πλήρωσε το ότι εναντιώθηκε στην πολιτική της γερμανίδας καγκελάριου ‘Αγγελας Μέρκελ και του γάλλου πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί».

Σε σχέση με την όλη αυτή υπόθεση, ο τραπεζίτης Λορέντσο Μπίνι Σμάγκι, πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σε βιβλίο του τονίζει: «η απειλή εξόδου από το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα δεν δείχνει να είναι μια ωφέλιμη διαπραγματευτική στρατηγική. Δεν είναι τυχαίο ότι η παραίτηση του Μπερλουσκόνι έφτασε μετά την αναφορά του- σε ιδιωτικές συνομιλίες με κυβερνήσεις άλλων χωρών- στη δυνατότητα να εξέλθει, η χώρα, του ευρώ».