Τριγμούς στον κυβερνητικό συνασπισμό της Σλοβενίας προκαλεί ένα σχέδιο νόμου, που προβλέπει την επιβολή φόρου στην ακίνητη περιουσία.

Η πρωθυπουργός της χώρας Αλένκα Μπράτουσεκ προσπαθεί να επιτύχει την αλλαγή της στάσης του κυβερνητικού της εταίρου, του κόμματος των συνταξιούχων DeSUS, απέναντι στην επιβολή του φόρου. Στο πλαίσιο αυτό θα παραστεί στην συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου του, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα.

Η κυβέρνηση υιοθέτησε το σχέδιο νόμου σχετικά με τη φορολόγηση ακινήτων την περασμένη εβδομάδα, όμως την τελευταία στιγμή το DeSUS διαφοροποιήθηκε, υποστηρίζοντας ότι η φορολογική επιβάρυνση για τους πολίτες θα είναι υπερβολικά υψηλή.

Το απόγευμα της Τρίτης πραγματοποιήθηκε συνάντηση των κυβερνητικών εταίρων, προκειμένου να αναζητηθεί λύση για το θέμα. Αν και η κα.Μπράτουσεκ εμφανίστηκε αισιόδοξη εξερχόμενη της συνάντησης, δεν κατέστη σαφές αν βρέθηκε κοινό έδαφος, καθώς κανένας από τους συμμετέχοντες δεν θέλησε να προβεί σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους.

Σχετικά με την σημερινή παρουσία της πρωθυπουργού στη συνεδρίαση του DeSUS, από το γραφείο της εκδόθηκε ανακοίνωση, στην οποία επισημαίνεται ότι η κα.Μπράτουσεκ «για άλλη μία φορά θα παρουσιάσει λεπτομερώς την οικονομική κατάσταση της χώρας» στο DeSUS, με την πεποίθηση ότι το κόμμα «θα λάβει μία εποικοδομητική απόφαση».

Ο νέος φόρος ακίνητης περιουσίας, που θα πρέπει να ψηφιστεί από το σλοβενικό κοινοβούλιο πριν από το τέλος του έτους, αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για τους προϋπολογισμούς του 2014 και 2015, καθώς εκτιμάται ότι θα αποφέρει στα ταμεία του κράτους πρόσθετα έσοδα ύψους 200 εκατ. ευρώ.

Το κόμμα Πολιτών DL πρότεινε μία εκδοχή του φόρου συνδυασμένη με πρόσθετα μέτρα στον τομέα των δαπανών, όμως η πρόταση απορρίφθηκε από το DeSUS, το οποίο αντιπροτείνει την υιοθέτηση ενός «φόρου κρίσης» για όλα τα εισοδήματα.

Η στάση του DeSUS αποδίδεται κατά κύριο λόγο στο γεγονός ότι οι συνταξιούχοι, που αποτελούν την εκλογική βάση του κόμματος, θα κληθούν να σηκώσουν το μεγαλύτερο βάρος του φόρου ακίνητης περιουσίας.

Σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η σλοβενική εφημερίδα Delo, μόνο το 1/3 των πολιτών κάτω των 65 ετών διαμένουν σε ιδιόκτητες κατοικίες, ενώ πάνω από τα 2/3 των πολιτών άνω των 65 ετών ζουν σε δικά τους σπίτια.