Μισό εκατομμύριο πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με εκτιμήσεις, δεν έχουν ακόμα υποβάλει αίτηση για το νέο καθεστώς μετανάστευσης, το οποίο οι περισσότεροι θα χρειαστούν για να παραμείνουν στη Βρετανία μετά το Brexit.

Η κυβέρνηση εισάγει τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στους συνοριακούς ελέγχους της Βρετανίας εδώ και δεκαετίες, τερματίζοντας την προτεραιότητα που δίδεται σε μετανάστες από την ΕΕ έναντι αυτών από άλλες χώρες ύστερα από την αποχώρηση από το μπλοκ την περασμένη εβδομάδα.

Τα στατιστικά στοιχεία της κυβέρνησης δείχνουν ότι 3 εκατ. πολίτες της ΕΕ και τα μέλη των οικογενειών τους έχουν υποβάλει αίτηση για «καθεστώς εγκατάστασης» (settled status), μια μορφή άδειας από την κυβέρνηση να παραμείνουν στη Βρετανία.

Τα στοιχεία αποτυπώνουν τον μεγάλο αριθμό αιτήσεων για το πρόγραμμα, που ξεκίνησε πανεθνικά τον Μάρτιο της περασμένης χρονιάς αλλά επίσης και την πρόκληση για την κυβέρνηση να διασφαλίσει ότι όλοι οι υπήκοοι της ΕΕ θα καταθέσουν σωστά τις αιτήσεις τους.

Η υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ δήλωσε ικανοποιημένη με την ανταπόκριση του κόσμου και κάλεσε τα κράτη-μέλη της ΕΕ να καταβάλουν τις ίδιες προσπάθειες για να διασφαλίσουν το καθεστώς των Βρετανών υπηκόων που ζουν στις χώρες τους μετά το Brexit.

«Είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα αυτού του είδους στη βρετανική Ιστορία και σημαίνει ότι οι πολίτες της ΕΕ μπορούν να επιδεικνύουν αποδεικτικά στοιχεία για τα δικαιώματά τους για τις επόμενες δεκαετίες», δήλωσε. «Είναι τώρα ώρα να υιοθετήσουν αντίστοιχο πρόγραμμα και οι χώρες της ΕΕ».

Περίπου 3,5 εκατ. Ευρωπαίοι πολίτες ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και έχουν περιθώριο έως τουλάχιστον τα τέλη του έτους για να καταθέσουν αίτηση για καθεστώς εγκατάστασης. Ωστόσο δικηγόροι υποστηρίζουν ότι πολλοί πολίτες της Εε που βρίσκονται νόμιμα στη χώρα μπορεί να εξαιρεθούν και κινδυνεύουν να χάσουν το δικαίωμά τους σε επιδόματα, όπως τα επιδόματα πρόνοιας.

Από τις μέχρι τώρα αιτήσεις που έχουν διεκπεραιωθεί, στο 58% των περιπτώσεων δόθηκε καθεστώς εγκατάστασης –μόνιμο δικαίωμα παραμονής– και στο 48% δόθηκε καθεστώς προεγκατάστασης (pre-settled status), που τους δίνει προσωρινή άδεια παραμονής και τη δυνατότητα εκ νέου υποβολής αίτησης ύστερα από πέντε χρόνια.