Το βιβλιοπωλείο Petersfield Bookshop, στην πόλη Πέτερσφιλντ της Αγγλίας, που λειτουργεί εδώ και έναν αιώνα, πουλά αντίκες, μεταχειρισμένα και καινούρια βιβλία όμως στις 14 Ιανουαρίου δεν κατάφερε να πουλήσει ούτε ένα από αυτά.

Ο Ρόμπερτ Σάνσομ, ο οποίος εργάζεται στο βιβλιοπωλείο εδώ και 13 χρόνια, αποφάσισε να ανεβάσει ένα μήνυμα στο Twitter μπας και καταφέρει να σώσει την κατάσταση.

«…Ξεραΐλα… Ούτε ένα βιβλίο σήμερα… £0.00… Νομίζουμε ότι είναι ίσως η πρώτη φορά… Γνωρίζουμε ότι είναι μίζερο, αλλά αν θέλετε να μας βοηθήσετε, παρακαλώ βρείτε τις προσφορές μας στα Abebooks, όλα 25% κάτω, προς το παρόν…» έγραψε.

Το μήνυμα κοινοποιήθηκε από χιλιάδες λάτρεις των βιβλίων, μεταξύ άλλων και από τον συγγραφέα βιβλίων φαντασίας και επιστήμης, Νιλ Γκέιμαν, ο οποίος μοιράστηκε την ανάρτηση με τους 2,8 εκατομμύρια ακολούθους του.

Μέσα σε μία νύχτα το βιβλιοπωλείο δέχθηκε πάνω από 300 μηνύματα με αιτήματα για την αγορά βιβλίων και παραγγελίες online αξίας 1.000 αγγλικών λιρών.

Μετά την επιτυχία, το κατάστημα σε ένα πρόσθετο tweet γνωστοποίησε:

«Τι νύχτα! Πνιγόμαστε με την καλή έννοια. Έχουμε 1.100 νέους ακόλουθους. Έχουμε πολλές online παραγγελίες βιβλίων. Έχουμε πάνω από 300 μηνύματα, με τα οποία μας ζητούν βιβλία. Θα απαντήσουμε σε όλους όσο πιο σύντομα μπορούμε, παρακαλούμε δείξτε κατανόηση. Σας ευχαριστούμε πολύ!».

Ο διευθυντής του βιβλιοπωλείου Τζον Γουέστγουντ δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων PA:

«Το κατάστημα, στην τωρινή τοποθεσία, το άνοιξε ο πατέρας μου το 1958 και είναι η κληρονομιά του. Πιστεύω σε αυτό τον κλάδο, αλλά οι online παραγγελίες και η Amazon μας έχουν πλήξει σοβαρά. Αναγκάστηκα να πουλήσω το διαμέρισμά μου για να σώσω το κατάστημα και τα περισσότερα βράδια κοιμάμαι σε ράντζο στο βιβλιοπωλείο».

Ανακοίνωσε ότι έχει μεγάλα σχέδια για το μέλλον, για επέκταση και διεύρυνση των δραστηριοτήτων και χαρακτήρισε την ανταπόκριση του κόσμου «συγκλονιστική»

«Οι λάτρεις των βιβλίων είναι πολύ ξεχωριστοί άνθρωποι και όλοι ήταν πολύ υποστηρικτικοί» ανέφερε τονίζοντας ότι τίποτα δεν συγκρίνεται με την είσοδο σε ένα βιβλιοπωλείο, με το να βλέπεις, να αγγίζεις και να μυρίζεις τα βιβλία.