Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι περιμένουν βοήθεια στις περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό των 7,7 βαθμών στην περιοχή Αουαράν της επαρχίας του Μπαλουτσιστάν, που προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 350 ανθρώπων, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Δεκάδες χωριά με πλινθόκτιστα σπίτια έχουν ισοπεδωθεί στην πάμπτωχη αυτή περιοχή του Πακιστάν, που πλήττεται από τρομοκρατικές επιθέσεις των ισλαμιστικών οργανώσεων και την ανοικτή σύγκρουση του πακιστανικού στρατού με τις δυνάμεις του αυτονομιστικού κινήματος του Μπαλουτσιστάν. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι πέρασαν και δεύτερη νύχτα στο ύπαιθρο περιμένοντας επείγουσα βοήθεια που δεν έχει φθάσει.

Η κυβέρνηση του Πακιστάν κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την περιοχή και έστειλε στρατιώτες και ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, την ώρα που τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν να αναζητούν επιζώντες στα ερείπια. Τα συνεργεία δεν έχουν ακόμη φθάσει στα απομονωμένα χωριά, οι υποδομές απουσιάζουν από την περιοχή αυτή, γεγονός που δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο τη διανομή της βοήθειας.

«Υπάρχουν ακόμη άνθρωποι παγιδευμένοι κάτω από τα ερείπια. Κανείς δεν είναι εδώ για να μάς βοηθήσει. Δεν υπάρχουν ασθενοφόρα, φάρμακα, γιατροί, τρόφιμα», δηλώνουν επιζήσαντες του σεισμού.

Οι τοπικές αρχές δηλώνουν ότι έχουν λάβει 700 σκηνές, ενώ η κεντρική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι έχει στείλει 5.000 σκηνές για το σύνολο των περιοχών που έχουν πληγεί. Τοπικοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι δεν μπορούν να αρχίσουν να διανέμουν την περιορισμένη βοήθεια που διαθέτουν διότι αυτό θα προκαλούσε διαμαρτυρίες και πράξεις βανδαλισμού από τους κατοίκους που δεν θα ελάμβαναν βοήθεια.