Η Ουκρανία και ο Καναδάς συμφώνησαν να προωθήσουν τη διεξαγωγή μιας αντικειμενικής έρευνας σχετικά με τη συντριβή του ουκρανικού αεροσκάφους στο Ιράν, δήλωσε την Παρασκευή ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έπειτα από μια τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχε με τον πρωθυπουργό του Καναδά Τζάστιν Τριντό.

«Δεν θα πρέπει να διατυπώνονται εικασίες σχετικά με την τραγωδία. Η Ουκρανία και ο Καναδάς θα χρησιμοποιήσουν κάθε δυνατό μέσο για να υποστηρίξουν τη διεξαγωγή μιας αντικειμενικής και πλήρους έρευνας» έγραψε στο Twitter ο Ουκρανός πρόεδρος, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Νωρίτερα κάλεσμα στην Τεχεράνη να επιδείξει διαφάνεια στις έρευνες για τη συντριβή του ουκρανικού Boeing 737-800 είχαν απευθύνει οι Ευρωπαίοι, όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Στη συντριβή του αεροσκάφους της UIA σκοτώθηκαν 176 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους Ιρανοί και Καναδοί. Μεταξύ των θυμάτων ήταν και έντεκα Ουκρανοί, δύο επιβάτες και τα εννέα μέλη του πληρώματος.

Η τραγωδία σημειώθηκε λίγες ώρες μετά την εκτόξευση πολλών ιρανικών πυραύλων με στόχο δύο βάσεις στο Ιράκ όπου σταθμεύουν Αμερικανοί στρατιώτες.