Κάλεσμα στις μουσουλμανικές χώρες να ενωθούν για να προστατεύσουν τους εαυτούς τους από εξωτερικές απειλές απευθύνει ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας Μαχαθίρ Μοχαμάντ, χαρακτηρίζοντας ανήθικο τον φόνο του Ιρανού υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί.

Ο γηραιότερος πρωθυπουργός στον κόσμο, που το τελευταίο διάστημα έχει τροφοδοτήσει διπλωματικές εντάσεις μιλώντας για θέματα που αφορούν τον μουσουλμανικό κόσμο, όπως σημειώνει το Reuters, σημείωσε επίσης πως η επίθεση αμερικανικού drone κατά του Σουλεϊμανί ήταν ενάντια στο διεθνές δίκαιο.

Ο θάνατος του Σουλεϊμανί στη Βαγδάτη την περασμένη Παρασκευή πυροδότησε φόβους για ευρύτερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή. Ο 94χρονος Μαχαθίρ πρόσθεσε πως θα μπορούσε να οδηγήσει σε κλιμάκωση «αυτού που αποκαλείται τρομοκρατία».

«Η στιγμή είναι σωστή οι μουσουλμανικές χώρες να ενωθούν» δήλωσε σε δημοσιογράφους.

«Δεν είμαστε πλέον ασφαλείς. Εάν κάποιος προσβάλει ή πει κάτι που σε κάποιον άλλο δεν αρέσει, είναι εντάξει αυτό το άτομο από μία άλλη χώρα να στείλει ένα drone και ίσως να χτυπήσει εμένα» πρόσθεσε.

Περίπου πενήντα διαδηλωτές- ανάμεσά τους και γυναίκες με μπούργκα- συγκεντρώθηκαν έξω από την πρεσβεία του Ιράν στην Κουάλα Λουμπούρ φωνάζοντας «Κάτω οι ΗΠΑ».

Ο Μαχαθίρ έχει προσπαθήσει να διατηρήσει καλές σχέσεις με το Ιράν παρά τις αμερικανικές κυρώσεις. Εκτιμάται πως στη Μαλαισία ζουν 10.000 Ιρανοί.

Τον προηγούμενο μήνα, ο Μαχαθίρ είχε υποδεχτεί το Ιρανό πρόεδρο Χασάν Ροχανί σε σύνοδο μουσουλμάνων ηγετών στη Μαλαισία. Τα πρόσφατα σχόλια του Μαχαθίρ αναφορικά με τη μεταχείριση των μουσουλμάνων στην Ινδία και η κριτική του προς τον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας- με έδρα τη Σαουδική Αραβία- προκάλεσαν ένταση στις σχέσεις της χώρας του τόσο με το Νέο Δελχί όσο και με το Ριάντ.

«Λέω την αλήθεια» τόνισε ο Μαχαθίρ. «Κάνεις κάτι που δεν είναι σωστό, πιστεύω πως έχω το δικαίωμα να μιλήσω».