Αν υπάρξει στρατιωτική εμπλοκή της Δύσης στη Συρία που θα διαρκέσει τουλάχιστον 48 ώρες, το καθεστώς του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ θα πέσει, εκτίμησε σε συνέντευξη που έδωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο στο Παρίσι ο Μουχάμαντ Χουσέιν αλ Χατζ Άλι, ένας σύρος πρώην στρατηγός που διοικούσε την Εθνική Ακαδημία Άμυνας στη Δαμασκό.

Ο πρώην στρατηγός, 59 ετών, αποσκίρτησε τον Αύγουστο του 2012 και συντάχθηκε με την αντιπολίτευση.

Όταν ρωτήθηκε αν τάσσεται υπέρ μιας στρατιωτικής επέμβασης των δυτικών χωρών εναντίον του συριακού καθεστώτος σε αντίποινα για την καταγγελθείσα επίθεση με χημικά όπλα της 21ης Αυγούστου, ο αλ Χατζ Άλι απάντησε: «Τα αισθήματά μου είναι ανάμικτα: θα θέλατε να βομβαρδιστεί ο λαός σας; (…) Όμως ως στρατιωτικός και αξιωματικός επιθυμώ αυτή τη δράση. Φτάσαμε στο σημείο χωρίς επιστροφή. Το Ιράν, η Ρωσία, η Χεζμπολάχ υποστηρίζουν ευρέως το καθεστώς. Μια καταστροφή εκτυλίσσεται στη Συρία. 300.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε αυτόν τον πόλεμο. Ο ΟΗΕ έχει καταγράψει 100.000 όμως, δυστυχώς, δεν έχει τα μέσα τους μετρήσει όλους. Οι τάφοι είναι πλέον αμέτρητοι. Κάθε ημέρα περισσότεροι από 100 άνθρωποι πεθαίνουν στις φυλακές (…) Το καθεστώς έχει τρελαθεί, πρέπει να σταματήσουμε τη σφαγή. Χωρίς τη διεθνή υποστήριξη είμαστε ανήμποροι. Είναι μια άνιση μάχη (…). Το καθεστώς διαθέτει ένα οπλοστάσιο χημικών όπλων πολύ επικίνδυνων το οποίο είναι και πολύ μεγάλο».

Όσον αφορά τους στόχους που θα πρέπει να πλήξουν οι Δυτικοί, εφόσον αποφασίσουν να επέμβουν, ο πρώην στρατηγός επεσήμανε: «Οι βασικοί στόχοι θα πρέπει να είναι ράμπες εκτόξευσης των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, τα ραντάρ, τα αμυντικά αντιαεροπορικά συστήματα, τα κέντρα διοίκησης, τα κέντρα πληροφοριών, τα αεροδρόμια. Όμως δεν πιστεύω ότι οι Δυτικοί θα επιτεθούν σε όλες αυτές τις θέσεις. (Η επέμβαση) δεν θα είναι τόσο εκτεταμένη. Το σενάριο των συνεχών και εκτεταμένων επιθέσεων δεν είναι πιθανό. Δεν υπάρχει η διεθνής βούληση γι’ αυτό, όμως μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι αν υπάρξουν βομβαρδισμοί και διαρκέσουν 48 ώρες χωρίς διακοπή, το καθεστώς θα πέσει.

Είμαστε ενώπιον ενός παρηκμασμένου καθεστώτος, που εμπλέκεται σε έναν εμφύλιο πόλεμο εδώ και δυόμισι χρόνια και έχει κινητοποιήσει όλες τις στρατιωτικές του δυνάμεις».

«Θεωρώ ότι είναι πιθανή αυτή η επέμβαση. Όλη η αξιοπιστία του ελεύθερου κόσμου εξαρτάται από αυτήν», κατέληξε ο αλ Χατζ Άλι.