«Το κύριο χαρακτηριστικό που έδωσε το στίγμα της πολιτικής της προηγούμενης κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις για τον οικονομικό προγραμματισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης(ΕΕ) στο διάστημα 2014-2020, ήταν οι… μεγαλοστομίες. Ως αποτέλεσμα, το μερίδιο της Βουλγαρίας στον κοινό προϋπολογισμό της ΕΕ για την επόμενη επταετία είναι το χειρότερο, σε σύγκριση με τα υπόλοιπα 27 κράτη – μέλη και η θλιβερή αυτή πραγματικότητα είναι άμεση συνέπεια της αλαζονείας και της ανικανότητας στις διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν για ένα σπουδαιότατο θέμα ζωτικής σημασίας, που αφορά άμεσα τον κάθε πολίτη της φτωχότερης χώρας της Ευρώπης».

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, αυτές είναι οι κοινές εκτιμήσεις των προέδρων του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΒΣΚ) Σεργκέι Στανίσεφ και του «Κινήματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών»(ΚΔΕ) Λουτφί Μεστάν που διατυπώθηκαν στις δευτερολογίες τους μετά από ενημέρωση της Βουλής για τα «επιτεύγματα» της κυβέρνησης του Μπόικο Μπορίσοφ στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις για τον ευρωπαϊκό οικονομικό προγραμματισμό 2014-2020, την οποία έκανε σήμερα ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Πλάμεν Ορεσάρσκι απαντώντας σε επερώτηση των δύο πολιτικών αρχηγών.

«Στις Βρυξέλλες η κυβέρνηση του GERB πήγε με το μεγάλο καλάθι, ότι θα εξασφαλίσει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση της τάξης των 18 δισεκατομμυρίων ευρώ στη Βουλγαρία για τα επόμενα επτά χρόνια, κατά τον φιλόδοξο στόχο που είχε αναγγείλει δημόσια το περασμένο φθινόπωρο ο τότε υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Τομισλάφ Ντόντσεφ. Πόσα πήρε η Σόφια στην πράξη με την έγκριση του επταετούς προϋπολογισμού της ΕΕ τον περασμένο Φεβρουάριο; Λίγα περισσότερα από 7 δισ. ευρώ» είπε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας απαντώντας στην ερώτηση των δύο πολιτικών αρχηγών.

«Ποια ήταν η έκβαση της “σκληρής μάχης”, που έταζε ότι θα δώσει στις Βρυξέλλες η προηγούμενη κυβέρνηση για να πετύχει ουσιαστική αύξηση των ευρωπαϊκών πόρων για την ανάπτυξη του υπαίθρου της Βουλγαρίας; Οι πέντε από τις έξι, συνολικά, «ευρωπαϊκές περιφέρειες» (κατά τη διοικητική «χαρτογράφηση» τής δομής των χωρών της ΕΕ από την Κομισιόν – σ.σ.) της Βουλγαρίας έχουν καταταχθεί επίσημα ανάμεσα στις φτωχότερες ολόκληρης της Ευρώπης. Το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων είναι η… μείωση των κονδυλίων κατά 14%: από 2,7 δισ. σε 2,3 δίσ.” τόνισε ο κ. Ορεσάρσκι.
«Η επιδεικτική περιφρόνηση προς το Κοινοβούλιο και προς τον κοινοβουλευτισμό, που χαρακτήριζε την πολιτική συμπεριφορά του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας υπήρξε ιδιαίτερα αισθητή με την κατηγορηματική άρνηση του Μπόικο Μπορίσοφ να ανταποκριθεί σε μία, έστω, από τις πολυάριθμες προτάσεις της αντιπολίτευσης για συζήτηση και έγκριση κοινής θέσης της Βουλγαρίας στη Βουλή, με γνώμονα την ομόφωνη χάραξη των «κόκκινων γραμμών» του εθνικού συμφέροντος από όλες τις πολιτικές δυνάμεις που θα είχε αποτέλεσμα ουσιαστική ενίσχυση των διαπραγματευτικών θέσεων της Σόφιας στο σκληρό “παζάρι” με τις Βρυξέλλες για το «μοίρασμα της πίτας» στα 28 κράτη – μέλη.

Μήπως η κυβέρνηση του κ. Μπορίσοφ τα κατάφερε καλύτερα στη μάχη για την εγγύηση των συμφερόντων των Βούλγαρων γεωργών και κτηνοτρόφων ώστε να τους εξασφαλίσει «εδώ και τώρα» κι όχι το 2016, όπως προβλέπει η Συνθήκη Προσχώρησης της Βουλγαρίας στην ΕΕ, ίσες ευρωπαϊκές επιδοτήσεις με εκείνες των αγροτών της «παλιάς Ευρώπης», από τις οποίες οι Βούλγαροι παίρνουν μόλις το 60 %, ώστε να μην στήνουν μπλόκα στους δρόμους και να μην φωνάζουν στα παράθυρα του κ. Ορεσάρσκι με αιτήματα να ανοίξει τα (άδεια) δημόσια ταμεία της ίδιας της Βουλγαρίας για να τους στηρίξει στον άνισο ανταγωνισμό με το βούτυρο της Γερμανίας της και με το τυρί της Ολλανδίας στην ίδια τη βουλγαρική αγορά;

Το επίπεδο και το χρονοδιάγραμμα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) της ΕΕ διατηρείται στη μορφή που έχει συμφωνηθεί το 2005 στις διαπραγματεύσεις ένταξης με τη Βουλγαρία», είπε ο πρωθυπουργός Πλάμεν Ορεσάρσκι.

Ο κ. Μπορίσοφ τα τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης της Βουλγαρίας υποστήριζε, ότι «η κυβέρνηση του GERB κατάφερε να θέσει ξανά σε λειτουργία τα ευρωπαϊκά προγράμματα που είχαν διακοπεί κατά την περίοδο της προηγούμενης κυβέρνησης, την οποία δεν εμπιστευόταν η Ευρώπη». Κατόπιν τούτου, μήπως η κυβέρνηση του κ. Μπορίσοφ κατάφερε να εξασφαλίσει κάποιους επιπρόσθετους πόρους από το ταμείο σύγκλισης των περιφερειών της ενωμένης Ευρώπης, όπως έκαναν όλες οι υπόλοιπες 27 χώρες;

Αφού στη Βουλγαρία εντοπίζονται όχι μόνο οι πέντε φτωχότερες αλλά και η φτωχότερη, κατά το Eurostat περιφέρεια της ΕΕ: εκείνη της Βορειοδυτικής Βουλγαρίας;

Η Βουλγαρία δεν θα λάβει καμία επιπρόσθετη χρηματοδότηση. Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία, ότι η αρμόδια διαπραγματευτική ομάδα της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ έχει ζητήσει, έστω, η Βουλγαρία να λάβει τέτοια χρηματοδότηση, δήλωσε ο πρωθυπουργός Πλάμεν Ορεσάρσκι.

«H κυβέρνηση δεν έχει άλλη λύση παρά να προσπαθήσει να αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα κονδύλια, που έχει συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Η κυβέρνηση του Μπόικο Μπορίσοφ ούτε καν προσπάθησε να εξασφαλίσει παράταση για ένα χρόνο για την ολοκλήρωση σημαντικών και πολυδάπανων αναπτυξιακών σχεδίων υποδομής, όπως έκαναν άλλες χώρες ανάμεσα στις οποίες η Ρουμανία και η Σλοβακία – σ.σ. με αποτέλεσμα η Βουλγαρία να κινδυνεύει τώρα να χάσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από τα προγράμματα της περιόδου 2007-2013» επισήμανε ο κ. Ορεσάρσκι.

«Προσωπικά, δεν μπορώ να καταλάβω πώς η Γερμανία εξασφάλισε επιπρόσθετα 700 εκατομμύρια ευρώ για τις υπανάπτυκτες περιοχές της και, μάλιστα, εκτός του κανονικού πλαισίου της χρηματοδότησης που έχει εγκριθεί με την κοινή πολιτική σύγκλισης της ΕΕ , πώς η Ελλάδα εξασφάλισε 1,38 δισ.ευρώ για τις δικές της περιοχές, πώς η Ουγγαρία εξασφάλισε 1,5 δισ για τις δικές της περιοχές ενώ η φτωχότερη χώρα της ΕΕ δεν πήρε τίποτα;

Και μάλιστα όταν δυστυχώς, όλες οι περιφέρειες της χώρας μας εντάσσονται στην κατηγορία των υπανάπτυκτων περιοχών;». Με αυτόν τον τρόπο σχολίασε το θέμα ο πρώην πρωθυπουργός Σεργκέι Στανίσεφ από το βήμα της Βουλής.

Στο εγγύς μέλλον στη βουλγαρική Βουλή θα γίνει συζήτηση εκτός ημερήσιας διάταξης για την ευρωπαϊκή πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης, κατόπιν σχετικής πρότασης του προέδρου του ΚΔΕ Λουτφί Μεστάν, ο οποίος κάλεσε σήμερα με την αφορμή αυτή τον πρώην πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ και τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης να επωφεληθούν την ευκαιρία να εξηγήσουν από το βήμα της Βουλής πώς φρόντισαν τα εθνικά συμφέροντα της Σόφιας στις Βρυξέλλες κατά τη διακυβέρνηση της χώρας την περασμένη τετραετία.