Αεροσκάφος εξοπλισμένο με θερμικές κάμερες αποκάλυψε εκατοντάδες μετανάστες που ζούσαν παράνομα σε καλύβες και γκαράζ στη Βρετανία.

Οι αρχές στην περιοχή Berkshire ξόδεψαν 24.000 λίρες σε πτήσεις συλλογής πληροφοριών ούτως ώστε να φτιαχτεί ένας ακριβής τρισδιάστατος χάρτης κάθε κτηρίου στην πόλη.

Το αεροσκάφος πετούσε συλλέγοντας θερμικά σήματα από κατασκευές έξω από τα κυρίως κτήρια, που μπορεί να δείχνουν πως χρησιμοποιούνται για καταλύματα.


Ανάλυση ενός μικρού μέρους της δίωρης πτήσης οδήγησε στον εντοπισμό 210 ύποπτων χώρων.

Το τοπικό συμβούλιο εκτιμά πως ζουν παράνομα στην πόλη από 300 έως 3000 άνθρωποι.

Οποιοσδήποτε εντοπιστεί να ζει παράνομα σε τέτοιους χώρους βρίσκεται αντιμέτωπος με έξωση και οι σπιτονοικοκύρηδες με βαριά πρόστιμα. Πολλοί από τους «ενοίκους» πληρώνουν έως και 100 λίρες την εβδομάδα και ζουν σε πρωτόγονες συνθήκες χωρίς νερό ή θέρμανση.

«Προτεραιότητά μας είναι να διασφαλίσουμε πως δεν υπάρχουν άνθρωποι που να ζουν σε επισφαλείς συνθήκες, χωρίς θέρμανση ή σε μέρη που δεν είναι σύννομα με τους κανονισμούς πυροπροστασίας και πυρασφάλειας», τόνισε ο επικεφαλής των αρμόδιων υπηρεσιών Ray Haslam.

«Οι αεροφωτογραφίες είναι μία από τις τακτικές που χρησιμοποιούμε για να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα κι ελπίζουμε πως οι ενδείξεις από τα εξωτερικά κτίσματα θα μας επιτρέψουν να έχουμε μια σωστή εικόνα για το πόσα τέτοια κτίσματα υπάρχουν, πόσα κατοικούνται και πού βρίσκονται», πρόσθεσε. «Θα μπορέσουμε να διασταυρώσουμε τις πληροφορίες μας και να δούμε εάν διαθέτουν έγκυρο ενεργειακό πιστοποιητικό, όπως απαιτεί ο κανονισμός».