Πλήθος κόσμου σπεύδει να αναρριχηθεί στον μονόλιθο Ουλούρου, στην Αυστραλία, πριν την οριστική απαγόρευση, που θα τεθεί σε ισχύ για πάντα στο τέλος του μήνα.

Αγνοούν ωστόσο τις εκκλήσεις των αυτοχθόνων να μείνουν μακριά από το Ουλούρου, το οποίο εκείνοι θεωρούν ιερό.

Από τις 26 Οκτωβρίου, κι έπειτα από δεκαετίες εκστρατείας των αυτόχθονων κοινοτήτων για την προστασία του, οι επισκέπτες δεν θα μπορούν πλέον να σκαρφαλώνουν σ’ αυτό το αξιοθέατο της Αυστραλίας, που ήταν παλιότερα γνωστό ως Άγερς Ροκ.

Ο βράχος ύψους 348 μέτρων, που περιλαμβάνεται στον κατάλογο της UNESCO με τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς και είναι διάσημος για τις αποχρώσεις βαθύ κόκκινου και ώχρας που έχει, είναι κορυφαίο τουριστικό αξιοθέατο παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε μια απομακρυσμένη ερημική τοποθεσία κοντά στο Άλις Σπρινγκς, στη Βόρεια Επικράτεια, όπως εξηγεί το ΑΜΠΕ.

Η επικείμενη απαγόρευση προσέλκυσε πλήθος επισκεπτών, τους περισσότερους εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία, δήλωσε στο δίκτυο SBS News ο διευθυντής του Εθνικού Πάρκου Ουλουρού-Κάτα Τιούτα, ο Μάικ Μίσο. «Ξέρουμε πως είναι σίγουρα εκατοντάδες και πιθανόν κοντά στους 1.000» είπε ο Μίσο, αναφερόμενες στις καθημερινές αφίξεις.

«Υπάρχουν σίγουρα πολλοί που θέλουν να σκαρφαλώσουν, όμως το ίδιο μήνυμα που έχουμε εδώ και χρόνια είναι πως τα Πάρκα της Αυστραλίας και οι παραδοσιακοί ιδιοκτήτες ζητούν από τον κόσμο να επιλέξει να μην αναρριχηθεί» πρόσθεσε, αναφερόμενος στην ομοσπονδιακή υπηρεσία που βοηθάει στη διαχείριση των εθνικών πάρκων.

Οι περισσότεροι από τους επισκέπτες δεν κάνουν αναρρίχηση στον Ουλουρού.

Ο λαός των Ανάνγκου, οι παραδοσιακοί ιδιοκτήτες του Ουλουρού, ζητούν να απαγορευθεί η αναρρίχηση στον μονόλιθο από το 1985, όταν το πάρκο είχε δοθεί σε αυτόχθονες, λόγω της πνευματικής σημασίας του ως οδού που χρησιμοποιούσαν οι πρόγονοί τους.

Η ασφάλεια και περιβαλλοντικές ανησυχίες αναφέρονται επίσης ως λόγοι για να μην αποπειραθεί κάποιος να αναρριχηθεί, αναφέρει το πάρκο.

Με την ευκαιρία της απαγόρευσης της αναρρίχησης, το πάρκο θα πραγματοποιήσει δημόσια τελετή στις 27 Οκτωβρίου, 34 χρόνια αφότου ο Ουλουρού επιστράφηκε στους παραδοσιακούς ιδιοκτήτες του.