Ακτιβιστές κατά της κλιματικής αλλαγής χρησιμοποίησαν σήμερα ένα πυροσβεστικό όχημα για να ρίξουν κόκκινη μπογιά στην πρόσοψη του βρετανικού υπουργείου Οικονομικών, στην προσπάθεια να προσελκύσουν την προσοχή για την αποτυχία, όπως τη χαρακτηρίζουν, της κυβέρνησης να αποτρέψει την κλιματική καταστροφή η οποία ελλοχεύει.

Οι ακτιβιστές έφθασαν στο βρετανικό υπουργείο Οικονομικών με πυροσβεστικό όχημα και εκτόξευσαν κόκκινη μπογιά με τη μάνικα πάνω στο κτίριο, αν και κάποια στιγμή έχασαν τον έλεγχο της μάνικας.

Μετά το συμβάν, τέσσερις ακτιβιστές στάθηκαν πάνω στο πυροσβεστικό όχημα στο οποίο είχε αναρτηθεί ένα πανό που έγραφε: «Σταματήστε να χρηματοδοτείτε τον θάνατο του κλίματος». Τα σκαλιά του υπουργείου Οικονομικών είχαν πλημμυρίσει με κόκκινη μπογιά.

Η περιβαλλοντική ομάδα Extinction Rebellion ανακοίνωσε πως οι ακτιβιστές της εκτόξευσαν 1.800 λίτρα κόκκινης μπογιάς στο υπουργείο Οικονομικών. Οι ακτιβιστές έγραψαν επίσης με σπρέι το σύνθημα «Σταματήστε να χρηματοδοτείτε την κλιματική αλλαγή» στους τοίχους του κτιρίου.

«Το υπουργείο Οικονομικών εμποδίζει τις προσπάθειες άλλων κυβερνητικών υπηρεσιών να αναλάβουν δράση κατά της κλιματικής αλλαγής επειδή νοιάζεται μόνο για την οικονομική ανάπτυξη», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ένας από τους ακτιβιστές, ο Μπεν.

«Δεν αντιλαμβάνεται πως η αέναη οικονομική ανάπτυξη οδηγεί στον θάνατο του κλίματος», είπε ο Μπεν. «Το κόκκινο συμβολίζει τους ανθρώπους που πεθαίνουν τώρα στον Παγκόσμιο Νότο (σ.σ. Global South – όρος στο πλαίσιο των διεθνών σπουδών για τις περιοχές του κόσμου που ήταν άλλοτε γνωστές ως «Τρίτος Κόσμος» –Αφρική, Λατινική Αμερική και οι αναπτυσσόμενες χώρες της Ασίας–, ως «αναπτυσσόμενες χώρες», ως «λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες» ή ως «λιγότερο ανεπτυγμένες περιφέρειες») και επίσης τους ανθρώπους που θα αρχίσουν να πεθαίνουν λόγω της κλιματικής αλλαγής σε όλο τον κόσμο, αν δεν κάνουμε τίποτα».

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε τέσσερις ανθρώπους ως υπόπτους για πρόκληση εγκληματικής βλάβης και ότι ορισμένοι δρόμοι έκλεισαν. Στο σημείο, η αστυνομία προβληματιζόταν τι να κάνει με το πυροσβεστικό όχημα καθώς ο οδηγός είχε φύγει παίρνοντας μαζί του τα κλειδιά.

Το πυροσβεστικό όχημα αγοράστηκε από το eBay, δήλωσαν ακτιβιστές στο Ρόιτερ.

Η Extinction Rebellion προτείνει τη μη βίαιη πολιτική ανυπακοή ώστε να αναγκασθούν οι κυβερνήσεις να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και να αποτρέψουν μια κλιματική κρίση η οποία θα οδηγήσει στην πείνα και στην κοινωνική κατάρρευση.

Η ομάδα διατάραξε τη λειτουργία του Λονδίνου με 11 ημέρες διαδηλώσεων τον Απρίλιο που θεωρείται η μεγαλύτερη πράξη πολιτικής ανυπακοής στην πρόσφατη βρετανική ιστορία. Απέκλεισαν εμβληματικά σημεία, προκάλεσαν καταστροφές στο κτίριο της πετρελαϊκής εταιρίας Shell, σταμάτησαν τρένα ενώ έθεσαν στο στόχαστρό τους και την Goldman Sachs.

Το υπουργείο Οικονομικών, που η ιστορία του φθάνει στην εποχή του Γουλιέλμου του Κατακτητή, στεγάζεται σε ένα μεγάλο κτίριο ανάμεσα στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και το βρετανικό Κοινοβούλιο.