Μια ενιαία ευρωπαϊκή διαδικασία χορήγησης και ανάκλησης ασύλου καθώς και νέοι κανόνες η οποίοι θα επιτρέπουν στην Αστυνομία να κάνει χρήση των δακτυλικών αποτυπωμάτων των αιτούντων άσυλο είναι τα δύο νομοθετήματα τα οποία επικύρωσε η επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του ευρωκοινοβουλίου.

Οι Ευρωπαίοι αστυνομικοί θα μπορούν να αποκτούν πρόσβαση στα δακτυλικά αποτυπώματα όσων ζητούν πολιτικό άσυλο, τα οποία είναι καταχωρημένα στην ευρωπαϊκή βάση δεδομένων Eurodac, αλλά αποκλειστικώς και μόνον σε περιπτώσεις που αυτό υπαγορεύεται από τις έρευνες κατά της τρομοκρατίας, ή για βαρέα εγκλήματα.

Η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών επικύρωσε τη συμφωνία που συνομολογήθηκε με το Συμβούλιο των 27 χωρών της ΕΕ που επιτρέπει, υπό ορισμένες συνθήκες, στις αστυνομίες των χωρών να έχουν πρόσβαση στη συγκεκριμένη βάση δεδομένων, στην οποία από το 2003 καταχωρούνται τα δακτυλικά αποτυπώματα όσων αιτούνται πολιτικό άσυλο και είναι ηλικίας άνω των 14 ετών.

Η πρόσβαση των αστυνομιών στη βάση θα περιορίζεται «σε περιπτώσεις μεγάλης ανησυχίας για τη δημόσια ασφάλεια», κυρίως σε περιστάσεις όπου διεξάγονται έρευνες για τρομοκρατία και σοβαρά εγκλήματα, επέμειναν οι βουλευτές που συμμετέχουν στην επιτροπή, και υπερψήφισαν με 42 θετικές ψήφους, έναντι 8 αρνητικών και 5 αποχών, τη σχετική συμφωνία.

Ακόμη, η συμφωνία προβλέπει την παροχή εγγυήσεων ώστε να προστατεύονται «με σωστό τρόπο» τα προσωπικά δεδομένα των αιτούντων ασύλου, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ευρωκοινοβουλίου.

«Έχουμε επιμείνει ώστε η πρόσβαση των αστυνομιών να είναι δικαιολογημένη από ειδικούς λόγους, προκειμένου να αποφευχθούν οι αυθαίρετοι έλεγχοι, οι οποίοι θα μπορούσαν να στιγματίσουν τους αιτούντες ασύλου», υπογραμμίζει σε χωριστή ανακοίνωσή της, η Σάρα Λούνφορντ, της Συμμαχίας Δημοκρατών και Φιλελευθέρων για την Ευρώπη (ALDE).

Από την πλευρά της η ευρωβουλευτών των Πρασίνων εξέφρασε τη λύπη της «για την επιβλαβή πλήρη σύγχυση των κατηγοριών» της έρευνας και ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την επιβολή αυστηρών ελέγχων προκειμένου το σύστημα να καταστεί «αξιόπιστο, προασπιστικό και αποτελεσματικό».

Το κείμενο της συμφωνίας θα κατατεθεί για ψηφοφορία στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου τον Ιούνιο.

Η βάση δεδομένων Eurodac χρησιμοποιείται σήμερα για να διαπιστωθεί ποιο κράτος μέλος είναι αρμόδιο για την χορήγηση (ή μη) ασύλου.