Αύξηση παρουσίασαν πέρσι οι θανατικές ποινές σε ορισμένες χώρες, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, αν και η παγκόσμια τάση προς την κατάργησή τους ενισχύθηκε.

Τουλάχιστον 682 άνθρωποι εκτελέσθηκαν το 2012, δύο περισσότεροι απ’ ό,τι το 2011, αναφέρει η οργάνωση στην ετήσια έκθεσή της για την εσχάτη των ποινών. Όμως μόνον 1.722 καταδίκες σε θάνατο επιβλήθηκαν σε 58 χώρες, σε σύγκριση με 1.923 σε 63 χώρες ένα χρόνο νωρίτερα.

Η Κίνα εκτέλεσε περισσότερους ανθρώπους απ’ όσους όλος ο υπόλοιπος κόσμος μαζί, επισημαίνει η Αμνηστία, αν και εξαιτίας της μυστικότητας που περιβάλλει τις εκτελέσεις δεν μπορεί να δώσει έναν ακριβή αριθμό. Η οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πιστεύει πως οι εκτελέσεις εκεί μπορεί να ήταν χιλιάδες.

Το Ιράν, το Ιράκ, η Σαουδική Αραβία και οι ΗΠΑ περιλαμβάνονται στις πρώτες πέντε χώρες στον κατάλογο με το μεγαλύτερο αριθμό εκτελέσεων.

Στην έκθεση χαρακτηρίζεται «απογοητευτική οπισθοδρόμηση» η επανάληψη της εφαρμογής της θανατικής ποινής έπειτα από μακρές περιόδους χωρίς εκτελέσεις στην Ινδία, την Ιαπωνία και το Πακιστάν. Σ’ αυτήν προστίθεται ότι υπήρξε ανησυχητική αύξηση στην επιβολή της θανατικής ποινής στο Ιράκ, όπου με 129 εκτελέσεις θανατώθηκαν σχεδόν διπλάσιοι άνθρωποι απ’ ό,τι το 2011.

Είκοσι μία χώρες εκτέλεσαν θανατικές ποινές το 2012, όσες και το 2011, αλλά λιγότερες από τις 28 που ήταν το 2003.

Στις ΗΠΑ, εννέα Πολιτείες προχώρησαν σε εκτελέσεις το 2012, σε σύγκριση με 13 το 2011, ενώ το Κονέκτικατ έγινε η 17η Πολιτεία που κατήργησε τη θανατική ποινή.