Πολιτικές και οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας για τις παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ ενέκριναν τα κράτη- μέλη της Ε.Ε.. Παράλληλα, προειδοποίησαν την Άγκυρα για ακόμη πιο αυστηρά «στοχευμένα» μέτρα, σε περίπτωση που συνεχιστούν οι προκλήσεις της στο συγκεκριμένο θέμα.

«Αυτοί που βρίσκουν δίκιο στην απέναντι πλευρά για τα θέματα της ανατολική Μεσογείου, της Κύπρου και του Αιγαίου έχουν ξεγελαστεί» δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στο αεροδρόμιο Ατατούρκ για την επέτειο του αποτυχημένου πραξικοπήματος.

Στην ομιλία του η οποία μετατράπηκε σε συλλαλητήριο, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι «σε αυτούς που δε βλέπουν ότι το μέλλον μας θα το σχηματίσει η περίοδος από την οποία περάσαμε δεν έχουμε να πούμε τίποτα».

«Πήραμε τους S400; Τους πήραμε. Έφτασαν 8 αεροσκάφη και θα φτάσουν και τα άλλα. Τί είπαν; Δεν μπορούν να τους πάρουν, δεν μπορούν να το κάνουν. Τι έγινε; Τους πήραμε; Και αυτή τη στιγμή άρχισε η συναρμολόγηση; Το χρονοδιάγραμμα τηρείται; Μέχρι τον Απρίλιο του 2020 θα έχουν εγκατασταθεί εντελώς», ανέφερε ο Ταγίπ Ερντογάν λέγοντας ότι δεν είναι ένα επιθετικό όπλο αλλά αμυντικό. «Οι S-400 είναι το πιο ισχυρό αμυντικό σύστημα απέναντι σε αυτούς που θέλουν να επιτεθούν στη χώρα μας», ανέφερε.

Απείλησε με αντίμετρα την ΕΕ ο Τσαβούσογλου

Δεν δίστασε να μοιράσει απειλές και εναντίον των Βρυξελλών για λήψη αντίμετρων στα μέτρα της Ε.Ε. ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είχε χθες διαδοχικές τηλεφωνικές επικοινωνίες με τη Φεντερίκα Μογκερίνι και έξι τουλάχιστον υπουργούς Εξωτερικών χωρών της Ε.Ε., επιχειρώντας να φρενάρει τα μέτρα εναντίον της Τουρκίας για έκνομες ενέργειές της στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Πληροφορίες του «Φιλελεύθερου», αναφέρουν ότι ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε ότι η μοναδική οδός αποκλιμάκωσης της έντασης είναι η αποδοχή της πρότασης που υπέβαλε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί στον ΓΓ του ΟΗΕ για δημιουργία κοινής επιτροπής διαχείρισης των υδρογονανθράκων.

Αναφορά, η οποία φανερώνει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ενήργησε κατόπιν εντολών της Άγκυρας για να χρησιμοποιηθεί η πρότασή του για αντιπερισπασμό. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών απείλησε, στην περίπτωση που δεν γίνει δεχτή η πρόταση Ακιντζί, ότι η Τουρκία θα κλιμακώσει ακόμη περισσότερο την ένταση στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η επιδίωξη Τσαβούσογλου για αποτροπή της έγκρισης των μέτρων της ΕΕ υπό το φως και της πρότασης Ακιντζί δεν έφερε αποτέλεσμα. Προηγήθηκε, ωστόσο, έντονο παρασκήνιο, με τη Βρετανία να επιχειρεί για ακόμα μια φορά να εμποδίσει τη λήψη μέτρων κατά της Τουρκίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης ανέλυσε ενώπιον των ομολόγων του την κατάσταση που επικρατεί στην Κύπρο, με την κλιμάκωση των τουρκικών ενεργειών και την αποστολή δεύτερου γεωτρύπανου, καθώς και τις καθημερινές απειλές που εκτοξεύει η Άγκυρα κατά της Λευκωσίας, και ζήτησε από την Ε.Ε. και από κράτη-μέλη τα οποία διατηρούν δίαυλο επικοινωνίας με την Άγκυρα να ασκήσουν την επιρροή τους, προκειμένου η Τουρκία να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση της έντασης.

Τα μέτρα εγκρίθηκαν τελικά από τους ΥΠΕΞ των «28», και «ανοίγουν λογαριασμό» κατά της Τουρκίας, προβλέποντας:

  • Αναστολή της Αεροπορικής Συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας.
  • Αναστολή όλων των υψηλών ευρωτουρκικών διαλόγων, όσο διαρκούν οι τουρκικές έκνομες δραστηριότητες.
  • Μείωση των προενταξιακών κονδυλίων για το 2020, στη βάση πρότασης που είχε υποβάλει η Κομισιόν και παραπέμπει σε κούρεμα 145,8 εκατομμυρίων ευρώ.
  • Έκκληση προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να αξιολογήσει τις δανειοδοτικές της δραστηριότητες στην Τουρκία, ιδίως σε ό,τι αφορά τα δάνεια με κρατική ενίσχυση.