Ενδεχόμενη συμμετοχή της Ρωσίας στη δανειακή σύμβαση της Κύπρου θα αποτελέσει αρνητική εξέλιξη, υποστήριξε ο πρόεδρος της κυπριακής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος, γιατί, όπως είπε, σε τέτοια περίπτωση το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μπορεί να μη συμμετάσχει στο πακέτο βοήθειας προς την Λευκωσία, γεγονός που θα αποτελούσε πλήγμα στην αξιοπιστία της.

Σε δηλώσεις στο ΡΙΚ, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι με συμμετοχή της Ρωσίας θα δοθεί η εικόνα ότι η Κύπρος είναι σε χειρότερη κατάσταση από όλες τις χώρες, οι οποίες έτυχαν στήριξης και γι’ αυτό το ΔΝΤ δεν θα θέλει να συμμετάσχει.

Επίσης, υποστήριξε ότι οι διεθνείς αγορές δεν θα δουν με καλό μάτι την αντικατάσταση της εισφοράς του ΔΝΤ από τη Ρωσία. Αν δεν τύχουμε της ίδιας μεταχείρισης με τις άλλες χώρες, ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος, θα έχουμε αρνητικές εξελίξεις.

Αντίθετα, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ και μέλος της Επιτροπής Οικονομικών, Πάμπος Παπαγεωργίου, δήλωσε ότι συμμετοχή της Ρωσίας στη δανειακή σύμβαση της Κύπρου θα αποτελούσε πολύ θετική εξέλιξη.

Ο κ. Παπαγεωργίου διευκρίνισε ότι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι πίεζαν και αξίωναν συμμετοχή της Ρωσίας στο πακέτο βοήθειας προς την Κύπρο, επειδή υποστήριζαν ότι ενδεχομένως τα χρήματα του δανείου θα χρησιμοποιηθούν για σκοπούς διάσωσης και Ρώσων ολιγαρχών. Με τη συμμετοχή της Ρωσίας, είπε, διασκεδάζονται και οι ανησυχίες αυτές.

Ο κ. Παπαγεωργίου χαρακτήρισε απομακρυσμένη την πιθανότητα μη συμμετοχής του ΔΝΤ στη δανειακή σύμβαση της Κύπρου. Διευκρίνισε ότι η Ρωσία θα δώσει τα χρήματα στο Ταμείο, το οποίο θα τα αξιοποιήσει ανάλογα.