Ο Βασίλης Κάτσιο βρίσκεται στην κατώτερη βαθμίδα της ιεραρχίας της κουζίνας του εστιατορίου Pied a Terre στο Λονδίνο, που διαθέτει αστέρι Michelin. Χωρίς όμως αυτόν τον λαντζέρη, όλη η επιχείρηση θα κατέρρεε.

Μία κουζίνα δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς κάποιον να πλένει τα πιάτα, ωστόσο κανείς δεν ασχολείται ουσιαστικά με αυτούς τους ανθρώπους. Μία θέση στον νεροχύτη της κουζίνας όμως μπορεί να αποτελεί σκαλί για κάποιον μέχρι να φτάσει να γίνει σεφ.

Το BBC κάνει ένα ειδικό αφιέρωμα για τον Βασίλη Κάτσιο από την Ελλάδα, ο οποίος άφησε την πατρίδα του, όπως τόσοι άλλοι, για να βρει την τύχη του στην πρωτεύουσα της Μεγάλης Βρετανίας.

Το αγγλικό δίκτυο έκανε ένα ειδικό αφιέρωμα στον νεαρό που ξεκίνησε από την Ελλάδα, δείχνοντας την πορεία από την «στιλάτη» είσοδο του εστιατορίου Pied a Terre μέχρι τα κάτω δωμάτια, όπου βρίσκεται η κουζίνα, τόπο εργασίας του Βασίλη.

Ο Βασίλης είναι ένας ακόμη «άγνωστος ήρωας» στην αλυσίδα των εργαζομένων στην εστίαση.

Από τα βάθη του εστιατορίου, ο Βασίλης είπε στο BBC: «Πρέπει να σου αρέσει η καθαριότητα, αλλιώς δεν μπορείς να κάνεις τη δουλειά σωστά. Συνήθως δουλεύω τα πρωινά, από τις 8 μέχρι 5 το απόγευμα».

Ο Βασίλης δουλεύει ως λαντζέρης εδώ και δύο χρόνια. Αυτή είναι η πρώτη του δουλειά από τότε που πήγε στο Ηνωμένο Βασίλειο ως μετανάστης.

Στο βίντεο δείχνει τα σημάδια στα χέρια του από το πλύσιμο των πιάτων: «Μπορείτε να δείτε τα δάχτυλά μου. Φοράω γάντια, αλλά μερικές φορές δεν μου αρέσει γιατί δεν νιώθω άνετα. Μερικές φορές όταν κόβω τα λαχανικά κόβομαι γιατί είμαι πολύ γρήγορος και δεν προσέχω».

Ο Βασίλης αμείβεται με 12 λίρες την ώρα, με μερίδιο από τα φιλοδωρήματα.

«Μου αρέσει το φαγητό και το μαγείρεμα. Μαγειρεύω στο σπίτι αλλά κάτι απλό, όχι φαγητό για αστέρι Michelin, αυτό είναι κάτι δύσκολο. Η θέση που έχω στην κουζίνα είναι ένα πολύ καλό κίνητρο για να γίνω κάποια μέρα σεφ».