Τα χρηματοδοτικά προβλήματα της Κύπρου δεν πρέπει να υποεκτιμώνται, καθώς μπορούν να εκτροχιάσουν την εύθραυστη ακόμη εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη, δήλωσε ο Γιοργκ Άσμουσεν, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στο Ρόιτερς.

«Άτακτες εξελίξεις στην Κύπρο θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την πρόοδο που έγινε το 2012 για τη σταθεροποίηση της Ευρωζώνης. Η Λευκωσία θα μπορούσε να έχει συστημική σημασία για την υπόλοιπη Ευρωζώνη, παρά το μέγεθός της» δήλωσε ο κ. Άσμουσεν.

Μάλιστα, επισήμανε ότι η Κύπρος θα μπορούσε να επηρεάσει την Ελλάδα μέσω των διαύλων του τραπεζικού τομέα και να στείλει ένα αρνητικό μήνυμα για την υπόλοιπη Ευρωζώνη, βλάπτοντας ιδιαίτερα την προοπτική για τις χώρες που προσπαθούν να επανακτήσουν πλήρη πρόσβαση στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

«Αναμένω ότι μπορεί να επιτευχθεί τελική συμφωνία για ένα πρόγραμμα (στήριξής της Κύπρου) στο τέλος Μαρτίου» είπε ο κ. Άσμουσεν, προσθέτοντας: «Το πρόγραμμα πρέπει να προβλέπει πλαίσια για μία στενή εποπτεία του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και τη διαφάνεια της φορολογίας, καθώς και την εφαρμογή τους».

Τα σχόλια του κ. Άσμουσεν έγιναν σε απάντηση σχολίων που αμφισβητούσαν την σπουδαιότητα της Κύπρου για το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, καθώς το ΑΕΠ της είναι μόλις το 0,2% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης – κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για τη διάσωσή της, όπως σημείωσε χθες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

«Υπό φυσιολογικές συνθήκες, θα μπορούσε να αναμένει κανείς ότι η άμεση επίπτωση μίας χρεοκοπίας θα ήταν περιορισμένη και είναι προφανές ότι η χώρα θα χρεοκοπήσει αν δεν δεχθεί βοήθεια. Ταυτόχρονα, πρέπει να παραδεχθούμε ότι η κατάσταση δεν είναι φυσιολογική. Μετά την υπόσχεση για παρεμβάσεις από την ΕΚΤ και άλλες σημαντικές αποφάσεις οι αγορές έχουν ηρεμήσει, αλλά αυτή κατάσταση είναι ακόμη εύθραυστη», επισήμανε από την πλευρά του ο κ. Άσμουσεν.