Ο Χουάν Γκουαϊδό επέκρινε σήμερα την απέλαση πέντε Ευρωβουλευτών από το «απομονωμένο και ολοένα πιο παράλογο καθεστώς» της Βενεζουέλας, ενόψει μιας κρίσιμης εβδομάδας στη χώρα, καθώς ο αυτοανακηρυχθείς προσωρινός πρόεδρος έχει ζητήσει μαζική κινητοποίηση το Σάββατο για την είσοδο στη Βενεζουέλα της ανθρωπιστικής βοήθειας που έχει συγκεντρωθεί σε γειτονικές χώρες, μολονότι ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο είναι ενάντιος σε αυτήν.

«Μας απελαύνουν από τη Βενεζουέλα: κατέσχεσαν τα διαβατήριά μας, δεν μας είπαν τον λόγο της απέλασης, ούτε έχουμε κάποιο έγγραφο που να αιτιολογεί γιατί μας διώχνουν από τη χώρα», δήλωσε ο Ισπανός Εστεμπάν Γκονθάλεθ Πονς, ένας από τους πέντε Ευρωβουλευτές (όλοι του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος) σε βίντεο που τραβήχτηκε στο αεροδρόμιο του Καράκας.

«Είμαστε η πρώτη διεθνής αντιπροσωπεία που θα επισκεπτόταν τον προσωρινό πρόεδρο Χουάν Γκουαϊδό. Το θέμα δεν είναι ότι δεν μας αφήνουν να εισέλθουμε (στη χώρα), αλλά ότι δεν αφήνουν τον προσωρινό πρόεδρο να δει στη Βενεζουέλα καμία ξένη αρχή», πρόσθεσε.

Ο Γκουαϊδό κατήγγειλε αμέσως στο Twitter «τον σφετεριστή που ανεβάζει το τίμημα για κάτι που είναι γεγονός: τη μετάβαση. Ας ασκήσουμε κάθε απαραίτητη πίεση για να φέρουμε το τέλος αυτού του σφετερισμού. Συνεχίζουμε!».

Ο υπουργός Εξωτερικών του Μαδούρο Χόρχε Αρεάθα διευκρίνισε επίσης στο Twitter ότι «μέσω επίσημων διπλωματικών οδών» το Καράκας «γνωστοποίησε πριν από αρκετές ημέρες σην ομάδα των Ευρωβουλευτών που θα επισκεπτόταν τη χώρα, για συνωμοτικούς σκοπούς, ότι δεν θα γινόταν δεκτή, και τους είχε ζητηθεί να μην μεταβούν και να αποφύγουν έτσι άλλη μια πρόκληση».

Η κυβέρνηση Μαδούρο, η οποία υποστηρίζεται από την Ρωσία, την Κίνα, την Τουρκία, το Ιράν και την Κούβα, έχει τον έλεγχο των συνόρων της χώρας. Ο Χουάν Γκουαϊδό, πρόεδρος του κοινοβουλίου ο οποίος αυτοανακηρύχθηκε προσωρινός πρόεδρος της Βενεζουέλας στις 23 Ιανουαρίου, έχει αναγνωριστεί από περίπου 50 χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ.

Ο Γκουαϊδό έδωσε ραντεβού στους υποστηρικτές του για να εισαγάγουν το Σάββατο στη χώρα την ανθρωπιστική βοήθεια που έχει συγκεντρωθεί στα σύνορα γειτονικών χωρών. Ο Γκουαϊδό δεσμεύτηκε ότι εκείνη την ημέρα η βοήθεια θα μπει στη χώρα «ό,τι και να γίνει», «δια ξηράς ή θαλάσσης», για να σχηματίσει μια «ανθρωπιστική χιονοστιβάδα». Εκείνη την ημέρα υπάρχει ο κίνδυνος επίδειξης ισχύος από την κυβέρνηση Μαδούρο, καθώς οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας παραμένουν πιστές σε αυτόν, ο οποίος θεωρεί αυτήν την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας ως ένα πρόσχημα για μια στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα.